Κορονοϊός: Στους 22 οι νεκροί - 78 νέα κρούσματα το τελευταίο 24ωρο, 821 στο σύνολο

Δύο ακόμη άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους το τελευταίο 24ωρο, ανεβάζοντας τον τραγικό απολογισμό των θανόντων στη χώρα μας στους 22, ενώ παράλληλα κατεγράφησαν 78 νέα κρούσματα, ανεβάζοντας το σύνολο των προσβληθέντων στους 821. 

 

Σύμφωνα με την ενημέρωση από τον λοιμωξιολόγο καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, που εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας και του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), 134 από τους ασθενείς νοσηλεύονται, ενώ 53 εξ αυτών είναι διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ, το 60% εκ των οποίων είναι άνδρες. Ο μέσος όρος ηλικίας των διασωληνωμένων είναι τα 67 έτη, οι περισσότεροι εκ των οποίων με υποκείμενο σοβαρό πρόβλημα υγείας.

 

Σε ό,τι αφορά τους νεκρούς στη χώρα μας, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας και του ΕΟΔΥ, ο μέσος όρος ηλικίας των θανόντων είναι τα 75 έτη. Από τους θανόντες, 18 είναι άνδρες και 4 γυναίκες, οι 21 εξ αυτών με κάποιο υποκείμενο νόσημα.

 

Επίσης, 36 άτομα τα οποία ασθένησαν έχουν λάβει μέχρι στιγμής εξιτήριο από τα νοσοκομεία, ανέφερε ο κ. Τσιόδρας, ενώ έχουν γίνει συνολικά περισσότερα από 10.000 τεστ.

 

Όσον αφορά τα κρούσματα κορονοϊού παγκοσμίως, ο κ. Τσιόδρας, τόνισε ότι ξεπερνούν τις 440.000, σε 197 χώρες, ενώ περισσότεροι από 19.700 άνθρωποι έχουν χάσει μέχρι στιγμής τη ζωή τους λόγω του ιού.

 

Δεν καταγράφεται μεγάλη εκθετική αύξηση

 

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι, σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα, ότι δεν καταγράφεται μεγάλη εκθετική αύξηση στη χώρα μας.

 

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας και του ΕΟΔΥ επανέλαβε ωστόσο ότι ο ιός δεν σέβεται καμία ηλικία και μπορεί να υπάρχουν σοβαρά κρούσματα σε νέους ανθρώπους.

 

Επίσης, προέτρεψε όσους ασθενείς μένουν στο σπίτι τους, να έχουν συνεχή επικοινωνία με τον γιατρό τους, ενώ τόνισε ότι αυτοί δεν πρέπει να δέχονται επισκέψεις. 

 

Ο κ. Τσιόδρας πρόσθεσε επίσης ότι οι ασθενείς που βρίσκονται κατ’ οίκον, καλό είναι να μένουν σε ξεχωριστό δωμάτιο, όπου θα υπάρχει καλός αερισμός, ενώ πρότεινε το άτομο που τους φροντίζει να κάνει χρήση μάσκας, επισημαίνοντας ότι είναι σημαντικό να καταλάβουμε πως άτομα που μένουν στο ίδιο σπίτι μπορεί να μολύνουν ο ένας τον άλλο. 

 

Παράλληλα, επανέλαβε ότι η παραμονή σε περιορισμό για 14 ημέρες θα μειώσει την εξάπλωση της νόσου.

 

Ν. Χαρδαλιάς: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο Δήμος Μύκης της κοινότητας Εχίνου

 

Εν τω μεταξύ, όπως ανακοίνωσε από την πλευρά του ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε η κοινότητα Εχίνου του Δήμου Μύκης, στην Ξάνθη, καθώς εννέα άτομα βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό ενώ καταγράφηκε και ένας θάνατος, υποδηλώνοντας ένδειξη επιδημιολογικού πολλαπλασιαστή.

 

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη, η καραντίνα έχει τεθεί σε ισχύ από σήμερα στις 18.00 και θα διαρκέσει για τις επόμενες δύο εβδομάδες, ενώ ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε ότι έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα για την τροφοδοσία των κατοίκων.

 

Όσον αφορά τους 263 επαναπατρισθέντες από την Ισπανία, οι οποίοι είχαν τεθεί σε απομόνωση σε ξενοδοχείο, ο κ. Χαρδαλιάς σημείωσε ότι οι 20 από τους 21 που ήταν θετικοί στον ιό θα παραμείνουν στο νοσοκομείο, ενώ ένας συμπτωματικός έχει μεταφερθεί στο Σωτηρία.

 

Όσον αφορά τους υπολοίπους, όπως τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς, όλοι έχουν ενημερωθεί από τον ΕΟΔΥ, ενώ 30 άτομα που ήταν αρνητικοί στον ιό έχουν ήδη αποχωρήσει από το ξενοδοχείο και σήμερα θα αποχωρήσουν και οι υπόλοιποι.

 

Ο κ. Χαρδαλιάς κάλεσε όμως όλους τους επαναπατρισθέντες να τηρήσουν την καραντίνα.

 

Ξεκινώντας τις δηλώσεις του ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε ότι η σημερινή ημέρα είναι ξεχωριστή αλλά και φαντάζει ιδιαίτερη, γιατί και γιορτάζουμε την εθνική μας επέτειο, αλλά γράφουμε και τη δική μας ιστορία ως κοινωνία, δίνουμε τη δική μας μάχη, άλλοι στην πρώτη γραμμή και άλλοι, οι περισσότεροι από εμάς, στο σπίτι τους, σεβόμενοι τον περιορισμό της κυκλοφορίας πολιτών που βρίσκεται σε ισχύ.

 

Ο κ. Χαρδαλιάς προέβη επίσης σε διευκρίνιση σχετικά με όσους φροντίζουν ζώα είτε εντός του δήμου τους είτε εκτός αυτού. Για την περίπτωση που καποιος φροντίζει ζώα εκτός του δήμου μόνιμης κατοικίας του, είπε ότι θα πρέπει να απευθυνθεί σε φιλοζωικές οργανώσεις ή και μεμονωμένα άτομα, μόνιμους κατοίκους του δήμου που βρίσκονται τα ζώα, για να αναλάβουν εκείνοι τη σίτισή τους μέχρι την άρση του περιορισμού της μετακίνησης.

 

 

blob:https://www.megatv.com/4b63e176-4f6a-43de-9741-4155ef4a1c7d

capital.gr

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ