Κορονοϊός: Τι είναι τα «δισθενή» εμβόλια που έρχονται από το φθινόπωρο

Καθυστέρηση -ίσως και μεγαλύτερη του ενάμιση μήνα- θα υπάρξει στην παράδοση νέων εμβολίων κατά του κορονοϊού το ερχόμενο φθινόπωρο, καθώς ο FDA των ΗΠΑ ζήτησε από τις εταιρείες να τα προσαρμόσουν ώστε να καλύπτουν όλη τη “βεντάλια” των μέχρι σήμερα γνωστών μεταλλάξεων.

 

Τι είναι τα νέα «δισθενή» εμβόλια

Οι επιστήμονες του FDA δεν παραλείπουν, ωστόσο, να διευκρινίσουν πως η δημιουργία νέων εμβολίων παραμένει ένα στοίχημα, καθώς δεν υπάρχει τρόπος να γνωρίζουμε από τώρα εάν και τον χειμώνα θα εξακολουθήσει να αποτελεί απειλή ένας από τους γνωστούς ιούς της οικογένειας Όμικρον, ή εάν θα εμφανιστεί ένα νέο μεταλλαγμένο στέλεχος, το οποίο θα πάρει τη θέση των παραλλαγών BA.4 και ΒΑ.5, όταν θα αρχίσει και πάλι να κρυώνει ο καιρός.

 

Παρ’ όλα αυτά οι επιστήμονες επιμένουν στη συνδυαστική προσέγγιση και επενδύουν στη φάση αυτή σε ενισχυτικές δόσεις, “δισθενείς” όπως τις αποκαλούν, καθώς θα δρουν σε δύο επίπεδα: θα επιτρέπουν τη διατήρηση των αποδεδειγμένων προτερημάτων των αρχικών εμβολίων, αλλά ταυτόχρονα και τη διεύρυνση του εύρους προστασίας από τη μόλυνση

.

Αυτή είναι άλλωστε, κοινή στρατηγική στην παραγωγή εμβολίων: τα εμβόλια της γρίπης, πχ. προσφέρουν προστασία απέναντι στα τέσσερα στελέχη της γρίπης και ταυτόχρονα κάθε χρονιά τροποποιούνται ανάλογα με το πιο στέλεχος επικρατεί την δεδομένη εποχή, στο αντίθετο ημισφαίριο.

 

Έτσι τα νέα εμβόλια, αναμένεται να στοχεύουν τόσο τον αρχικό ιό, όσο και τις υποπαραλλαγές της Όμικρον BA.4 και BA.5, όπως εξήγησε πρόσφατα ο Καθηγητής των Οικονομικών της Υγείας στο LSE, Ηλίας Μόσιαλος, ο οποίος τόνισε πως για τον λόγο αυτό δεν θα χρειαστεί οι εταιρείες να καταθέσουν μελέτες φάσης ΙΙΙ στο FDA, για την απόκτηση άδειας κυκλοφορίας. Αυτή ήταν μια διαδικασία που ακολουθήθηκε στα αρχικά εμβόλια, αλλά δεν χρειάζεται να επαναληφθεί.

 

“Για τα εμβόλια που αντιμετωπίζουν τις υποπαραλλαγές BA.4 και BA.5, όπως και με τα εμβόλια για την γρίπη, που ανανεώνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα, δεν θα χρειαστούν εκτεταμένες κλινικές μελέτες Φάσης ΙΙΙ για να εγκριθεί το νέο εμβόλιο”, ανέφερε συγκεκριμένα.

 

Περισσότερα αντισώματα από τα νέα ενισχυτικά εμβόλια, παρά από τα παλιά

 

Ωστόσο, κάποιες χώρες προκειμένου να μην καθυστερήσουν τη διαδικασία θωράκισης του πληθυσμού τους απέναντι στις νέες απειλές του κορονοϊού, (απειλές που όλοι έχουν παραδεχθεί πως θα επανέλθουν τον ερχόμενο χειμώνα), προσανατολίζονται στη χρήση του εμβολίου έναντι της υποπαραλλαγής ΒΑ.1.

 

Πρόκειται για το νέο εμβόλιο της Pfizer που φαίνεται να προκαλεί καλή ανοσοαπόκριση έναντι του παλαιότερου στελέχους της Όμικρον (BA.1), αλλά έχει χαμηλότερη απόκριση έναντι των BA.4 και BA.5.

 

Στην πραγματικότητα, όχι μόνο η Pfizer αλλά και η Moderna, τους τελευταίους μήνες είχαν ήδη κατασκευάσει νέα ενισχυτικά εμβόλια απέναντι στο πρώτο παραλλαγμένο στέλεχος της Όμικρον (ΒΑ.1) με σκοπό να κυκλοφορήσουν τον Οκτώβριο. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν δε, πως η διαδικασία ενίσχυσης των εμβολίων με ιδιότητες που προσφέρουν επιπλέον προστασία από την Covid-19, όχι μόνο ήταν ασφαλής, αλλά παρήγαγε περισσότερα αντισώματα που καταπολεμούν την Όμικρον, σε σύγκριση με το να λάβει κανείς απλώς άλλη μία δόση από το τρέχον εμβόλιο.

 

Η Moderna απάντησε στο αίτημα του FDA, πως η μετάβαση του εμβολίου της σε εκδοχή που θα καλύπτει τα ακόμη νεότερα στελέχη του κορονοϊού που που κυκλοφορούν τώρα, μπορεί να καθυστερήσει την παραγωγή νέων ενισχυτικών δόσεων για έναν επιπλέον μήνα.

 

Της Γιάννας Σουλάκη/ iatropedia.gr.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ