Κραυγή αγωνίας από τους Αιγύπτιους ναυαγούς κρατούμενους της Κορίνθου

Kραυγή αγωνίας με αίτημα την άμεση απελευθέρωσή τους από το κέντρο κράτησης της Κορίνθου απευθύνουν μέσω της συλλογικότητας Solidarity With Migrants ορισμένοι από τους 36 Αιγύπτιους ναυαγούς πρόσφυγες που έχουν συμπληρώσει δύο μήνες κράτησης χωρίς καμία αιτιολογία, με μόνο κριτήριο, ως φαίνεται, το γεγονός ότι ταξίδευαν μόνοι, χωρίς οικογένεια.

 

Όπως σημειώνει η συλλογικότητα, 13 από τους Αιγύπτιους ναυαγούς κρατούμενους εξακολουθούν την απεργία πείνας που κήρυξαν πριν από μέρες μέχρι να δικαιωθούν, ενώ τουλάχιστον ο ένας πάσχει από σοβαρή ασθένεια και χρειάζεται ιατρική φροντίδα.

 

Για την υπόθεση έχει παρέμβει στην ΕΛ.ΑΣ. ύστερα από αναφορά της οργάνωσης Equal Rights Beyond Borders, ο Συνήγορος του Πολίτη, ζητώντας από την αστυνομία να εξετάσει την άρση της κράτησης των 36 ναυαγών και υπενθυμίζοντας με νόημα παλαιότερες παρεμβάσεις του όπου υπογραμμίζει ότι η κράτηση ναυαγών «εγείρει ερωτηματικά από πλευράς καταστρατήγησης της νομοθεσίας».

 

Παρόλα αυτά, την ώρα που ο Συνήγορος έστελνε στην ΕΛ.ΑΣ. το αίτημά του να αρθεί η κράτηση των 36 ναυαγών, η αστυνομία έκανε έφοδο στα κελιά τους, τους έκανε σωματική έρευνα και αναποδογύρισε ρούχα και προσωπικά αντικείμενα, αφήνοντας το χώρο σε κακό χάλι.

 

Αναφέρει η συλλογικότητα Solidarity With Migrants σε ανάρτησή της: «Οι 36 κρατούνται παράνομα χωρίς να τους έχει δοθεί ακόμα η δυνατότητα να υποβάλουν αίτηση ασύλου, ενώ και άλλοι κρατούμενοι και κρατούμενες στο ίδιο κέντρο κράτησης βιώνουν απάνθρωπες συνθήκες».

 

Και δημοσιοποιεί τις ακόλουθες μαρτυρίες τριών κρατουμένων μετά από αίτημά τους:

 

⇒ «Είμαι ο Ahmed Fawzi Abdel Salam από την Αίγυπτο. Ήρθα στην Ευρώπη για ελευθερία και ελευθερία δεν βρήκα. Βρήκα βασανιστήρια και, ενώ είμαι ασθενής, δεν μου παρέχεται θεραπεία ή γιατροί. Έρχομαι από τη Λιβύη μετά από 6 μήνες βασανιστηρίων και εξευτελισμού. Παραλίγο να πνιγούμε δύο φορές στα βάθη της θάλασσας. Υποφέραμε, οπότε ζητήσαμε βοήθεια. Η έκκληση για βοήθεια οδήγησε στον σκοτωμό μας και στη μεταφορά μας στη φυλακή. Πρώτα στο Μενίδι επί δύο μήνες και μετά στη φυλακή Κορίνθου. Για ποιο λόγο; Ζητώ να φύγω από εδώ το συντομότερο δυνατό. Τώρα, αν δεν καταφέρω να φύγω από εδώ, θα αυτοκτονήσω. Για μένα, αυτό το είναι προτιμότερο από το να είμαι ζωντανός στις φυλακές και στα βασανιστήρια.»

 

⇒ «Muhammad Bassiouni Hagras, Αιγύπτιος. Είμαι υπεύθυνος για τις 5 ανιψιές μου, τον πατέρα μου και τη μητέρα μου. Ταξίδεψα στη Λιβύη και πέρασα 8 μήνες εξευτελισμού και βασανιστηρίων. Τα υπομείναμε για χάρη της ελευθερίας και για να βελτιώσουμε το βιοτικό μας επίπεδο. Το σπίτι μου δεν έχει χρήματα. Ήρθαμε εδώ για να βελτιώσουμε το βιοτικό μας επίπεδο, για να εργαστούμε και όχι για να φυλακιστούμε. Τι έκανα στους διαχειριστές της φυλακής; Ήθελα να βελτιώσω τις συνθήκες διαβίωσής μου και όχι να καταστρέψω τη ζωή μου και να μπω στη φυλακή. Επιζητώ βοήθεια. Εγώ και όλοι όσοι βρίσκονται εδώ στη φυλακή της Κορίνθου. Ήρθαμε για την ελευθερία, όχι για τη φυλακή. Ριχτήκαμε στο θάνατο για μια καλύτερη ζωή, για την ελευθερία, όχι για τη φυλακή, και θα πνιγόμασταν στα ανοιχτά της θάλασσας. Ζητήσαμε. Η ελληνική βοήθεια ήρθε σε μας. Αν ξέραμε ότι αυτή η βοήθεια ήταν φυλακή, δεν θα ζητούσαμε βοήθεια από αυτούς. Θα ήταν καλύτερα για μας να πεθαίναμε στη θάλασσα παρά να πεθάνουμε αργά εδώ στις φυλακές. Γιατί μας συμβαίνει αυτό και γιατί κρατούμαστε εδώ;»

 

⇒ «Είμαι ο Ahmed Kamal Al-Badawi. Είμαι πολύ κουρασμένος. Έκατσα στη Λιβύη επί έναν χρόνο, από τις 27 Σεπτεμβρίου 2022. Στη Λιβύη, με χτύπησαν άσχημα και για μεγάλο χρονικό διάστημα. Το όνειρό μου είναι να έρθω εδώ για την ελευθερία και να ζήσω μια αξιοπρεπή ζωή. Η Λιβύη με ταπείνωσε πολύ, αλλά έκανα υπομονή. Η αδελφή μου παντρεύτηκε και δεν μπορούσα να είμαι εκεί μαζί της. Πίσω στην Αίγυπτο, έχω ένα μεγάλο χρέος. Ο αδελφός μου είναι ανάπηρος, ο πατέρας μου έχει πεθάνει και έχω μια δεύτερη αδελφή και τη μητέρα μου. Ήρθα στην Ελλάδα για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Δεν ξέρω αν θα με στείλουν μακριά. Είμαι καρδιοπαθής. Εδώ σκέφτομαι μόνο το θάνατο. Ζητώ τη βοήθειά σας».

 

efsyn.gr