ΛΑΕ Κορινθίας: Γιατί καθυστερήσαμε να βγάλουμε ανακοίνωση για τις ζημιές από το Ζορμπά

Η ΛΑΕ Κορινθίας, με μια μακροσκελή ανακοίνωση, εξηγεί τους λόγους της σκόπιμης, όπως λέει, καθυστέρησης της έκδοσης ανακοίνωσης σχετικά με τις πλημμύρες που έπληξαν το Νομό κατά τη διάρκεια του κυκλώνα Ζορμπά στις 29 Σεπτεμβρίου 2018. Όμως, εκτός από την κριτική προς όλους τους αρμόδιους φορείς και την καταγραφή των καταστροφών και προβλημάτων που άφησαν πίσω τους οι πλημμύρες, κάνει και συγκεκριμένες προτάσεις για ενέργειες και παρεμβάσεις που θα απέτρεπαν να ξαναζήσουν παρόμοιες καταστάσεις τόσο οι πληγείσες περιοχές όσο και ευρύτερα ο Νομός Κορινθίας.

 

 

Διαβάστε ολόκληρη την ανακοίνωση:

 

 

Η ΛΑΕ Κορινθίας σκόπιμα καθυστέρησε την έκδοση ανακοίνωσης σχετικά με τις πρόσφατες πλημμύρες που έπληξαν το Νομό. Περιμέναμε μια στοιχειώδη ευαισθητοποίηση από την Πολιτεία, την Περιφέρεια αλλά και από τις Δημοτικές αρχές. Αναμέναμε μια διαφοροποίηση της αντίληψης και της νοοτροπίας στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που σχετίζονται με τα φυσικά φαινόμενα. Δυστυχώς γίναμε αποδέκτες μιας επικοινωνιακής διαχείρισης  προκειμένου να παρακαμφθεί και αυτός ο σκόπελος με το μικρότερο δυνατό  πολιτικό κόστος.

 

 

Το συγκεκριμένο καιρικό φαινόμενο ήταν μεν έντονο αλλά δεν ήταν κάτι που δεν θα μπορούσε να αντιμετωπισθεί εφόσον είχαν δημιουργηθεί οι υποδομές και είχαν αποφευχθεί κακοτεχνίες κερδοσκοπικού χαρακτήρα αλλά και εφόσον οι τοπικοί άρχοντες δεν επεδείκνυαν πρωτοφανή αδιαφορία αδράνεια αλλά και υποταγή σε συγκεκριμένες πολιτικές που υποβαθμίζουν την ποιότητα ζωής του ανυπεράσπιστου πολίτη.

 

 

Συγκεκριμένα:

 

-Τα έργα απορροής υδάτων που σχετίζονται με την κατασκευή της Ολυμπίας οδού κατά κύριο λόγο αλλά και του Προαστιακού δευτερευόντως όχι μόνο παρουσιάζουν αρκετές κακοτεχνίες αλλά και η φιλοσοφία εγκιβωτισμού πολλών χειμάρρων σε μία διέξοδο απορροής δημιουργεί προβλήματα χωρητικότητας σε περίπτωση έντονης βροχόπτωσης. Η ''φιλοσοφία'' αυτή αφορά και την περιοχή του Ζευγολατιού και το Μπολάτι και την Πουλίτσα και το Βέλο και το Κιάτο και το Ξυλόκαστρο. Αυτά έχουν επισημανθεί από τις Τεχνικές Υπηρεσίες των Δήμων. Οι καταστροφές που προκλήθηκαν οφείλονται σε μεγάλο βαθμό σ΄αυτή την κατασκευαστική αβλεψία. Καίτοι η φύση με τις προηγούμενες βροχοπτώσεις της είχε προειδοποιήσει ,ουδείς είχε συγκινηθεί.

 

 

-Οι χείμαρροι που καταλήγουν στην θάλασσα ,όχι μόνο δεν είχαν διευρυνθεί όπως ήταν επιτακτικά απαιτούμενο λόγω του εγκιβωτισμού που προαναφέραμε αλλά δεν είχαν και καθαρισθεί στο μεγαλύτερο και πλέον επίφοβο για συγκέντρωση ''φερτών'' υλικών τμήμα τους. Πέρα από τις ευθύνες της Περιφέρειας ,είναι χαρακτηριστική η ''αφωνία'' των δημοτικών αρχών.

 

 

-Σε Δήμο της Βόρειας Κορινθίας παρουσιάστηκε πρόβλημα στην λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού οφειλόμενο ακριβώς στις ''απορροές'' αυτές. Όχι μόνο δεν είχαμε καταγγελία του γεγονότος αυτού αλλά όλως τυχαίως ουδείς ''αντικειμενικός'' υπεύθυνος για την ενημέρωση των Κορινθίων συμπολιτών  ''κατόρθωσε'' να αναρτήσει έστω και μια φωτογραφία. Εννοείται ότι και η  Δημοτική Αρχή εφάρμοσε το ''κρείττον το σιγάν''.

 

 

-Σε άλλο Δήμο κατέρρευσε προστατευτικό τοίχωμα της Ολυμπίας οδού λόγω υπερβολικών φορτίων.

 

 

-Σε τρίτο Δήμο η προβληματική έως ανύπαρκτη(χωρίς υπερβολές) αποκομιδή απορριμμάτων επέτεινε τα προβλήματα και είναι θέμα προς διερεύνηση αν ανακύπτουν θέματα δημόσιας υγιεινής.

 

 

- Η παντελής απουσία μέριμνας από τον ΑΟΣΑΚ ιδίως στην περιοχή του Βέλου συνέτεινε στην επιβάρυνση παράλληλα με τα προβλήματα υγιεινής που προκαλούν τα εκεί λιμνάζοντα ύδατα.

 

 

Συμπολίτες της Κορινθίας:

 

 

Είναι πλέον καιρός να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που ταλανίζουν την περιοχή μας με ειλικρίνεια και ρεαλισμό.

 

 

-Θα πρέπει επιτακτικά να απαιτήσουμε την περάτωση του φράγματος Ασωπού.

 

 

-Να απαιτήσουμε την κατασκευή μικρών φραγμάτων και λιμνοδεξαμενών (κάτι αντίστοιχο έχει εφαρμοσθεί με επιτυχία στην Καλλιθέα της Δυτ. Κορινθίας) για αρδευτική εκμετάλλευση αλλά και για αποφόρτιση των χειμάρρων'

 

 

-Να απαιτήσουμε τον επανέλεγχο της παροχετευτικής ικανότητας των δικτύων αποχέτευσης ομβρίων υδάτων.

 

 

-Να απαιτήσουμε την κατασκευή, την ολοκλήρωση συνδέσεων και τον επανέλεγχο των αποχετευτικών δικτύων καθώς και την υλοποίηση βιολογικής διαχείρισης τους. Οι συνθήκες υγιεινής στη Βόρεια Κορινθία είναι υποβαθμισμένες.

 

 

- Να απαιτήσουμε την ουσιαστική και ρεαλιστική διαχείριση της υδροδότησης .

 

 

-Να απαιτήσουμε την εφαρμογή κανονισμών επεξεργασίας βιομηχανικών αποβλήτων.

 

 

-Να απαιτήσουμε τον πολεοδομικό έλεγχο για αυθαίρετες και παράτυπες δομήσεις που εμποδίζουν την διέξοδο των υδάτων.

 

 

-Να ζητήσουμε έλεγχο των καλλιεργειών που συμβάλλουν στην δημιουργία φερτών υλικών λόγω υπερβολικής κλίσης του εδάφους.

 

 

-Πάνω από όλα να διασφαλίσουμε την δημόσια διαχείριση των υδατίνων πόρων και την αποτροπή της ανάληψης της από ιδιωτικά συμφέροντα.

 

 

- Ο έλεγχος και η καταγραφή των ζημιών με την συνεπακόλουθη αποζημίωση ας μην αποδειχθούν ακόμη μια ''πελατειακή''- επικοινωνιακή διαχείριση των ''ταγών'' μας.

 

 

Όλα αυτά απαιτούν μια άλλη αντίληψη για την προοπτική της περιοχής μας. Οι μέχρι σήμερα πρακτικές , όχι μόνο δεν επιλύουν προβλήματα αλλά δημιουργούν και επιπρόσθετα.Το μέλλον της περιοχής μας είναι στα χέρια σας. Αν με την στάση σας επιβραβεύσετε τις μέχρι τώρα πολιτικές, θα έχετε συνεργήσει στην υποθήκευση του μέλλοντος μας την υποβάθμιση της ζωής μας αλλά και την απαξίωση των περιουσιακών στοιχείων μας.

 

Η εξυπηρέτηση μόνο μεγάλων ή μικρών συμφερόντων ,σε γενικότερο ή τοπικό επίπεδο αντίστοιχα, χωρίς πρόβλεψη για το γενικό καλό θα πρέπει να σταματήσει οριστικά.

 

 

Τον λόγο τον έχετε πλέον εσείς.

 

ΛΑΕ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ