Λογαριασμοί ρεύματος: 9 ευρώ η έκπτωση για τα νοικοκυριά, αναδρομικά από τον Σεπτέμβριο

Αναδρομικά από τις αρχές Σεπτεμβρίου θα «τρέξει» η επιδότηση στην τιμή του ρεύματος, από το κράτος σύμφωνα με τα όσα δήλωσε το μεσημέρι της Τρίτης (14.09.2021) ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας. Παράλληλα ο υπουργός άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να δοθεί μεγαλύτερη επιδότηση στους λογαριασμούς του ρεύματος, στην περίπτωση που υπάρξουν και νέες αυξήσεις.

 

Όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο Κώστας Σκρέκας, με το μέτρο της επιδότησης και σε συνδυασμό με την έκπτωση της ΔΕΗ καλύπτεται το συντριπτικά μεγαλύτερο ποσοστό των καταναλωτών ώστε να έχει μικρές έως ελάχιστες επιβαρύνσεις από το ράλι των τιμών του ρεύματος.

 

Ειδικότερα το 80% των καταναλωτών έχει κατανάλωση κάτω από 600 κιλοβατώρες τον μήνα και θα καλυφθεί σε μεγάλο ποσοστό έναντι των αυξήσεων, ενώ το 72% των καταναλωτών έχει κατανάλωση κάτω από 300 κιλοβατώρες που σημαίνει ότι η αύξηση που θα κληθεί να πληρώσει είναι κάτω από 2 ευρώ τον μήνα.

 

Έδωσε μάλιστα και παραδείγματα που αφορούν την  ΔΕΗ.

 

Πιο συγκεκριμένα:

 

    • Νοικοκυριό με κατανάλωση 300 κιλοβατώρες, στο οποίο η χρέωση προμήθειας είναι 35,18 ευρώ, η ρήτρα αναπροσαρμογής θα είναι 20,54 ευρώ, ποσό που θα απορροφηθεί από την έκπτωση ενέργειας ύψους 9,95 ευρώ και την επιδότηση της πολιτείας 9 ευρώ . Σε αυτήν την κατηγορία η συνολική επιβάρυνση θα είναι της τάξεως του 1,59 ευρώ.

    • Για κατανάλωση ύψους 400 κιλοβατώρων τον μήνα, η χρέωση προμήθειας είναι 46,76 ευρώ. Σε αυτήν την κατανάλωση η ρήτρα αναπροσαρμογής είναι 27,38 ευρώ, και θα μειωθεί από την έκπτωση ενέργειας ύψους 13,27 ευρώ, την επιδότηση της Πολιτείας ύψους 9 ευρώ και από την επιπλέον έκπτωση της ΔΕΗ ύψους 3 ευρώ. Σε αυτήν την κατανάλωση η αύξηση που θα πληρωθεί είναι 2,11 ευρώ.

  • Για κατανάλωση ύψους 600 κιλοβατώρων τον μήνα, η χρέωση προμήθειας είναι 73,63 ευρώ. Εδώ η ρήτρα αναπροσαρμογής είναι 41,07 ευρώ και θα μειωθεί από την έκπτωση ενέργειας ύψους 21,48 ευρώ, την επιδότηση της Πολιτείας ύψους 9 ευρώ και την επιπλέον έκπτωση της ΔΕΗ ύψους 9 ευρώ. Σε αυτήν την περίπτωση η αύξηση που θα πληρωθεί είναι 1,59 ευρώ.
  •  

Σε ερώτηση για τους λοιπούς προμηθευτές, ο Κ. Σκρέκας τόνισε πως δεν υπάρχει εργαλείο εξαναγκασμού που θα υποχρέωνε οποιονδήποτε να πουλήσει σε τιμή που δεν τον συμφέρει. «Η ΔΕΗ αποφάσισε μόνη της να συνδράμει με επιπλέον εκπτώσεις. Ήδη υπάρχουν κάποιοι προμηθευτές που προσπαθούν να μην περάσουν όλη την αύξηση στους πελάτες τους. Εμείς θέλουμε να δουλέψει ο ανταγωνισμός με καθαρό τρόπο, να μην παραπλανάται ο καταναλωτής και να οδηγήσουμε τις τιμές προς τα κάτω. Δεν μπορούμε να επιβάλουμε τη μείωση αλλά μπορούμε να επιβάλουμε δίκαιο ανταγωνισμό», υπογράμμισε ο υπουργός, ο οποίος το απόγευμα πρόκειται να έχει συνάντηση με τους εκπροσώπους των προμηθευτών ρεύματος.

 

Επανέλαβε εξάλλου ότι μετά το τέλος του έτους τα μέτρα θα επανεξεταστούν ανάλογα με τις συνθήκες στην αγορά. Αυτήν την περίοδο οι τιμές σε όλη την Ευρώπη πιέζονται από την άνοδο της τιμής του φυσικού αερίου και των ρύπων αλλά και τον περιορισμό της προσφοράς λόγω της απόσυρσης των ανθρακικών μονάδων.

 

Ο Κ. Σκρέκας ανέφερε ότι θα θέσει το θέμα των τιμών της ενέργειας στο προσεχές Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα.

 

Να σημειωθεί ότι η επιδότηση θα είναι ύψους 30 ευρώ ανά μεγαβατώρα, όπως άλλωστε ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ το περασμένο Σάββατο.

 

Ο υπουργός διευκρίνισε ότι η κρατική στήριξη αφορά όλους τους καταναλωτές χαμηλής τάσης, νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως του παρόχου από τον οποίο προμηθεύονται ενέργεια.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ