Λουτράκι: Ο Δημήτρης Σταυρόπουλος μας εισάγει στον κόσμο της Τεχνολογίας

Γεννήθηκε το 1992 και έζησε τα παιδικά του χρόνια στο Λουτράκι. Τα πρώτα μαθητικά χρόνια ολοκληρώθηκαν στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Λουτρακίου και συνέχισε τις γυμνασιακές και λυκειακές τάξεις στο Αριστοτέλειο Κορινθιακό Εκπαιδευτήριο. Από μικρός ένιωσε μια ιδιαίτερη έλξη προς τις ξένες γλώσσες, για αυτό και γνωρίζει Αγγλικά, Γαλλικά και Γερμανικά. Συμμετείχε στα χορευτικά δρώμενα του πολιτιστικού συλλόγου Ίβυκος ενώ ως σπουδαστής της Μαδριγάλειου Μουσικής Σχολής έμαθε να παίζει βιολί. Αποφοίτησε από την σχολή Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, όντας μέλος των διεθνών οργανισμών πληροφορικής ACM και ΙΕΕΕ, συμμετέχοντας σε παγκόσμιους διαγωνισμούς πληροφορικής, συνεισφέροντας παράλληλα στην προγραμματιστική κοινότητα.

 

Έχει παρακολουθήσει πληθώρα εκπαιδευτικών σεμιναρίων όσον αφορά τον προγραμματισμό και την ανάπτυξη εφαρμογών και σκοπεύει να επεκτείνει τους ορίζοντες του και στο οικονομικό κομμάτι, ξεκινώντας μεταπτυχιακό ΜΒΑ. Εδώ και έναν χρόνο ανήκει στην οικογένεια της Ernst & Young Ελλάδος, ως αναλυτής – προγραμματιστής εφαρμογών και υπηρεσιών διαδικτύου. (ΙΤ consultant – full stack software engineer).

 

Συνέντευξη στη Μίνα Γιαννούλη

 

Ερώτηση: Ποια είναι η Ernst & Young  και τι τράβηξε το ενδιαφέρον σου για τη συγκεκριμένη εταιρεία;

 

Δημήτρης Σταυρόπουλος: Η ΕΥ είναι ένας παγκόσμιος οργανισμός με παραπάνω από 700 έδρες σε περισσότερες από 150 χώρες, ο οποίος προσφέρει μια ολοκληρωμένη γκάμα υπηρεσιών, με απώτερο σκοπό την δημιουργία ενός καλύτερου εργασιακού κόσμου. Ειδικότερα, η ΕΥ συνεργάζεται με επιχειρήσεις, εταιρείες και κυβερνήσεις και δίνει λύσεις σε πιθανούς κινδύνους και προκλήσεις παρουσιάζονται. Οι υπηρεσίες της καλύπτουν το συνολικό εύρος αναγκών των εκάστοτε συνεργαζόμενων μερών. Πιο συγκεκριμένα παρέχονται: Ελεγκτικές Υπηρεσίες, Συμβουλευτικές Υπηρεσίες στους τομείς Business και Technology, Φορολογικές Υπηρεσίες και Συμβουλευτικές Υπηρεσίες Εταιρικής Στρατηγικής.

 

Αδιαμφισβήτητα, η EY είναι παγκόσμια ηγέτιδα στο χώρο της παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών, γεγονός που την καθιστά και εργασιακό πόλο έλξης πάσης φύσεως επαγγελματιών σε συλλογικό επίπεδο. Το στοιχείο που την κάνει πραγματικά ξεχωριστή είναι το όραμα της για την βελτίωση, τόσο του εργασιακού κόσμου όσο και των κοινοτήτων γενικότερα. Αξίζει να αναφερθεί πως η ΕΥ σκοπεύει έως το 2025 να έχει μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα προς το περιβάλλον. Σε προσωπικό επίπεδο, τα χαρακτηριστικά που μου κέντρισαν το ενδιαφέρον είναι αφενός η μεριμνά και η προτροπή της ΕΥ για συνεχή και ποικιλόμορφη επιμόρφωση - εκπαίδευση και αφετέρου η έκθεση του ανθρώπινου δυναμικού της στην παγκόσμια αγορά και στο παγκόσμιο δίκτυο της εταιρείας.

 

Ερώτηση: Οι δυνατότητες που προσφέρει ο τομέας των νέων τεχνολογιών είναι μεγάλες. Τα προσόντα ενός προγραμματιστή;

 

Δημήτρης Σταυρόπουλος: Για να καταστήσω πιο κατανοητή στο κοινό την έννοια προγραμματισμού και της πληροφορικής γενικότερα, θα την παραλληλίσω με την επιστήμη της Ιατρικής. Όπως για κάθε διαφορετική πάθηση του ανθρώπινου οργανισμού υπάρχει ο αντίστοιχος ιατρός, έτσι και για κάθε διαφορετικό υπολογιστικό σύστημα ή ανάγκη υπάρχει και ο αντίστοιχος προγραμματιστής, ο οποίος έχει διαφορετική τεχνογνωσία και προσόντα. Δεν θα σταθώ στις δεκάδες γλώσσες προγραμματισμού και στις εκατοντάδες τεχνικές δεξιότητες που περιγράφουν το σύνολο των προγραμματιστών και των επιστημόνων πληροφορικής προς οικονομία χώρου και χρόνου.

 

Εκεί που θέλω να σταθώ ωστόσο, είναι τα λεγόμενα soft skills που καλό θα ήταν να βρίσκονται στο «οπλοστάσιο» κάθε προγραμματιστή. Μερικά από αυτά είναι: η ικανότητα επίλυσης προβλημάτων, δηλαδή η εύρεση μιας βέλτιστης λειτουργικής λύσης για κάθε πιθανό πρόβλημα ή αδιέξοδο που μπορεί να παρουσιαστεί. Είναι η αναλυτική ικανότητα, δηλαδή η σωστή αποτύπωση και ανάλυση ενός προβλήματος σε διαδοχικά βήματα ώστε να εντοπιστεί η γενεσιουργός αιτία και να προταθούν οι κατάλληλες λύσεις. Ο ιδανικός προγραμματιστής πρέπει επίσης να είναι ικανός να εργάζεται ως άτομο και ως μέρος μιας ομάδας για την ανάπτυξη ποιοτικών έργων λογισμικού και να είναι πρόθυμος ως προς την εκμάθηση νέων τεχνολογιών ώστε να συμβαδίζει με τις τρέχουσες εξελίξεις και τεχνικές.

 

 

Ερώτηση: Μετράνε μόνο οι δεξιότητες ή και ο χαρακτήρας;

 

Δημήτρης Σταυρόπουλος: Κατά κοινή ομολογία, ο καθοριστικός παράγοντας που χαρακτηρίζει κάθε επαγγελματία είναι οι δεξιότητες του και ως εκ τούτου η ποιότητα των αγαθών ή υπηρεσιών που παρέχει. Παρόλα αυτά, τα προσωπικά χαρακτηριστικά δεν είναι αμελητέα. Ας ξεκινήσω από το γεγονός πως τα περισσότερα έργα πληροφορικής δεν είναι «One Man Show», δηλαδή πίσω από ένα πρόγραμμα ή λογισμικό υπάρχουν συνήθως ομάδες προγραμματιστών με διαφορετικές αρμοδιότητές η καθεμία. Οι ομάδες αυτές πρέπει να επικοινωνούν και συνεργάζονται συνεχώς με απώτερο σκοπό την παράδοση ή την απρόσκοπτη λειτουργία μιας εφαρμογής. Συνεπώς, η συνύπαρξη με άλλους προγραμματιστές και managers είναι μονόδρομος.

 

Στο σημείο αυτό θα ακολουθήσουμε τη Μαιευτική μέθοδο του Σωκράτη για να απαντήσουμε στο ερώτημα μας. Ποιος θα ήθελε στην ομάδα του κάποιον που δεν είναι επικοινωνιακός ή διαπραγματεύσιμος ως προς την εξέλιξη του έργου προς παράδοση; Ποιος θα ήθελε έναν συνεργάτη ο οποίος είναι αρνητικός ή ανεπίδεκτος μαθήσεως; Ποιος θα ήθελε δίπλα του κάποιον που δεν είναι συνεπής στις υποχρεώσεις του η δεν ακολουθεί τους κανόνες δεοντολογίας της ομάδας του; Η απάντηση σε όλες τις παραπάνω ερωτήσεις είναι: ΚΑΝΕΙΣ. Εναλλακτικά, ένα προγραμματιστής πρέπει να είναι επικοινωνιακός, να είναι δεκτικός σε κριτική και συμβουλές, να διακατέχεται από ειλικρίνεια, συνέπεια, θετική ενέργεια, αξιοπιστία και πλήρη ετοιμότητα.

 

Ερώτηση: Στον τομέα που απασχολείσαι τα ποσοστά απορροφησιμότητας είναι υψηλά. Οανταγωνισμός;

 

Δημήτρης Σταυρόπουλος: Εκτός του πληθωρισμού (προσπάθεια για χιούμορ), άλλος ένας δείκτης που καλπάζει στην εγχώρια και παγκόσμια αγορά είναι αυτός της ζήτησης επιστημόνων πληροφορικής. Καθημερινά ξεπετάγονται νέες startup εταιρείες με νέα προϊόντα, υπηρεσίες και εφαρμογές. Καθημερινά δημιουργούνται 252.000 ιστοσελίδες, όσο και αν το προηγούμενο στατιστικό φαίνεται απίστευτο. Εν έτει 2022 η αγορά είναι ακόρεστη, είναι γεγονός. Ωστόσο, οι θέσεις σε επιφανείς και πρωτοπόρες εταιρείες παγκόσμιας εμβέλειας είναι περιορισμένες, με τον ανταγωνισμό να είναι πλέον αισθητός. Η διαδικασία πρόσληψης μέσω συνεντεύξεων πραγματοποιείται σε πολλαπλά στάδια με διαφορετικούς άξονες αξιολόγησης. Μπαίνουν στο στόχαστρο, τόσο οι γνώσεις σου και η εμπειρία σου, όσο και ο χαρακτήρας σου και η προσέγγιση σου σε πιθανά εργασιακά σενάρια. Μια ομάδα ειδικών που αποτελείται από προγραμματιστές και ειδικούς του ανθρώπινου δυναμικού αποφαίνεται αν είσαι κατάλληλος για την ομάδα που πρόκειται να ενταχθείς και αν είσαι έτοιμος να ενστερνιστείς την φιλοσοφία της εταιρείας. Και εδώ επανερχόμαστε στην προηγούμενη ερώτηση και απαντώ εμφατικά, ναι, παίζει ρόλο και ο χαρακτήρας.

 

 

Ερώτηση: Είσαι νέος και εργάζεσαι σε μια εταιρεία που ανακηρύχθηκε παγκόσμια ηγέτιδα στην παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών. Με την μέχρι σήμερα εμπειρία που έχεις, πως προτείνεις να ξεκινήσει κάποιος που θέλει να ασχοληθεί επαγγελματικά με τον κόσμο της τεχνολογίας;

 

Δημήτρης Σταυρόπουλος: Η απάντηση μου σε αυτή την ερώτηση μπορεί να κάνει αρκετούς να εκπλαγούν. Όταν ένας έφηβος καλείται στην ηλικία των 17 χρόνων να επιλέξει το επάγγελμα που θα ακολουθήσει στην υπόλοιπη ζωή του και η απόφαση του σχετίζεται με την πληροφορική και τις τηλεπικοινωνίες, τότε η φοίτηση σε ένα αντίστοιχο πανεπιστήμιο - σχολή είναι μονόδρομος. Καθ’ αυτόν τον τρόπο, στοιχειοθετείται το απαραίτητο ακαδημαϊκό υπόβαθρο. Ας μην ξεχνάμε ότι αρκετές πτυχές της τεχνολογίας βασίζονται στα μαθηματικά και τη φυσική, κατά συνέπεια, ένα ακαδημαϊκό ίδρυμα είναι θεμελιώδες συστατικό ως προς την απόκτηση εμπεριστατωμένης γνώσης. Από την άλλη πλευρά, θα συναντήσεις προγραμματιστές που είχαν υπάρξει κάποτε μαθηματικοί, φυσικοί, οικονομολόγοι ή σύμβουλοι διοίκησης επιχειρήσεων. Αποφάσισαν, μετά το πέρας των σπουδών τους ή και ύστερα από κάποια χρόνια απασχόλησης σε άλλους τομείς, να ασχοληθούν επαγγελματικά με την πληροφορική. Έχοντας όμως τις βασικές μαθηματικές γνώσεις, κατάφεραν με ένα μεταπτυχιακό σχετικό με την τεχνολογία να μεταπηδήσουν σε άλλο κλάδο απασχόλησης. Με απλά λόγια, μπορεί κάποιος να ξεκινήσει μια καριέρα στην πληροφορική ανεξάρτητα από την ηλικία του και τις ακαδημαϊκές του γνώσεις, αρκεί να το θέλει πραγματικά και να είναι έτοιμος να αφιερώσει άπλετο χρόνο για την ανάπτυξη των δεξιοτήτων του.

 

Ερώτηση: Η στρατηγική, η καινοτομία θα μπορούσε να εφαρμοστεί σε έναν Δήμο και εάν ναι, σε ποιους τομείς και με ποιο τρόπο;

 

Δημήτρης Σταυρόπουλος: Έχει δημοσιευτεί πληθώρα ερευνών που απαντούν σε ζητήματα στρατηγικής και καινοτομίας σε δημόσιους οργανισμούς και αρκετές μελέτες που υποδεικνύουν τρόπους ή έργα στις δημόσιες αρχές για το πως μπορεί να αλλάξει τόσο η ποιότητα ζωής των πολιτών της όσο και η στάση των ίδιων των αρχών σε θέματα βιωσιμότητας. Ας μη γελιόμαστε, το καμπανάκι της οικουμενικής περιβαλλοντολογικής κρίσης έχει χτυπήσει προ πολλού και απαιτούνται πλέον ριζοσπαστικές αλλαγές σε όλα τα επίπεδα. Για παράδειγμα, πώς θα σας φαινόταν όλη η γραφική ύλη που χρησιμοποιείται να προέρχεται από ανακυκλωμένο χαρτί; Πώς θα ακουγόταν το σενάριο, όλοι οι δημοτικοί και μη χώροι να έχουν φωτισμό LED, συσκευές υψηλής ενεργειακής κλάσης και τελευταίας γενιάς μονώσεις έτσι ώστε να εξοικονομείται ηλεκτρική ενέργεια και καύσιμο; Δεν θα ήταν τέλειο να μπορούσαμε να εκδώσουμε όλα τα δημοτικά έγγραφα από μια εφαρμογή και να μη απαιτούνταν η παρουσία μας στο ΚΕΠ η το Δημαρχείο; Η καινοτομία δεν είναι κάτι δύσκολο ή ανέφικτο, αρκεί να ξεκινήσει από την πιο μικρή αλλαγή. Επιπλέον, θα μπορούσαν να εφαρμοστούν ποικίλες στρατηγικές όσον αφορά την διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων του δήμου, την προσέλκυση επενδύσεων και τουρισμού ή την οργάνωση του υφιστάμενου ανθρωπίνου δυναμικού. Αυτό που απαιτείται είναι θέληση για αλλαγή και ικανές ομάδες που να δίνουν λύσεις.

 

Ερώτηση: Και τέλος, τι σου αρέσει να κάνεις εκτός εργασίας και που βλέπεις τον εαυτό σου μελλοντικά;

 

Δημήτρης Σταυρόπουλος: Οι δουλειές γραφείου γενικότερα απαιτούν από τους εργαζόμενους να περνούν τον περισσότερο χρόνο της ημέρας μπροστά σε μια οθόνη. Οι προγραμματιστές δαπανούν ακόμα περισσότερο χρόνο στον υπολογιστή. Έτσι, μόλις βρεθεί ελεύθερος χρόνος προσπαθώ να απεμπλακώ από τη χρήση οποιουδήποτε ηλεκτρονικού μέσου. Απολαμβάνω ιδιαίτερα τις εποικοδομητικές συζητήσεις ποικίλης θεματολογίας με φίλους και γνωστούς. Έτσι προέκυψε και η παρούσα συνέντευξη άλλωστε. Άλλες φορές με πιάνω να ακούω ραδιοφωνικές θεατρικές παραστάσεις και εκπομπές και άλλες να διαβάζω εγχειρίδια προγραμματισμού ή κλασσική λογοτεχνία. Το μέλλον είναι εξίσου ρευστό με την τεχνολογία. Κάθε μέρα σχεδιάζεις και κάτι καινούριο. Σίγουρα φαντάζομαι τον εαυτό μου στον κόσμο της Τεχνολογίας και σιγουρά ονειρεύομαι να δημιουργήσω κάποια στιγμή το δικό μου τεχνολογικό «παιδί» είτε έχει τη μορφή μιας εταιρίας, είτε τη μορφή μιας νέας υπηρεσίας. Πρωταρχικό μου μέλημα όμως, είναι η αδιάκοπη εξέλιξη των γνώσεων και των ικανοτήτων μου, διότι μόνο καθ’ αυτόν τοντρόπο θα πάρει σάρκα και οστά το μέλλον που οραματίζομαι.

 

Ευχαριστώ πολύ τo "Πέρα Βρέχει" για την ευγενική παραχώρηση του χώρου που έγινε η συνέντευξη αλλά και τον Δημήτρη Σταυρόπουλο, για μια συζήτηση, που έγινε αφορμή για μια ξεχωριστή συνέντευξη και να του ευχηθώ να συνεχίσει να δημιουργεί στον κόσμο της τεχνολογίας.

Μίνα Γιαννούλη