Το μεγαλύτερο παγόβουνο του κόσμου κινείται ξανά μετά από 37 χρόνια

Το μεγαλύτερο παγόβουνο στον κόσμο άρχισε να κινείται, μετά από 37 χρόνια που ήταν κολλημένο στον πυθμένα του ωκεανού.

 

Το Α23a, όπως ονομάζεται, έχει έκταση σχεδόν 4.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων και είναι πάνω από δύο φορές μεγαλύτερο του Μείζονος Λονδίνου, όπως επισημαίνει το BBC.

 

Αποκολλήθηκε από την ακτογραμμή της Ανταρκτικής το 1986 και σύντομα σταθεροποιήθηκε στη Θάλασσα Γουέντελ, αποτελώντας, ουσιαστικά, ένα νησί πάγου. Τον τελευταίο χρόνο όμως κινείται με ταχύτητα, και πρόκειται να ξεφύγει από τα νερά της Ανταρκτικής.

 

To A23a είναι ένας πραγματικός κολοσσός και δεν είναι μόνο το πλάτος του που εντυπωσιάζει. Αυτή η πλάκα πάγου έχει πάχος περίπου 400 μέτρα τη στιγμή που ο ψηλότερος ουρανοξύστης στην Ευρώπη, το London Shard, έχει ύψος μόλις 310 μέτρα.

 

Γιατί, λοιπόν, μετά από σχεδόν 40 χρόνια, το A23a κινείται τώρα; «Ρώτησα μερικούς συναδέλφους γι' αυτό, αναρωτώμενος αν υπήρχε κάποια πιθανή αλλαγή στις θερμοκρασίες του νερού της υφαλοκρηπίδας που θα μπορούσε να το έχει προκαλέσει, αλλά το ομόφωνο συμπέρασμα είναι ότι απλά είχε έρθει η ώρα», δήλωσε ο Δρ. Άντριου Φλέμινγκ από τη Βρετανική Ερευνητική Ομάδα Ανταρκτικής (BAS).

Cnn

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ