Μέριλυν Μονρόε | 27 μαθήματα ζωής μιας πανέμορφης γυναίκας-σύμβολο

 Μέριλυν Μονρόε. Πανέμορφη ξανθιά με βελούδινη φωνή, ένα παράξενο κράμα μυστηρίου, ερωτισμού και αθωότητας. Σαν ένα λαχταριστό φρούτο που φαινόταν έτοιμο να εκραγεί από τους χυμούς του, ήξερε να ενσαρκώνει αλλά και να γεννά επιθυμίες. Ένα πλάνο στο αψεγάδιαστο πρόσωπό της ήταν αρκετό για να γεμίσει και να την “ερωτευθεί” η οθόνη. 

 

Η Μέριλυν είναι ήδη το σύμβολο των πιο μύχιων ανδρικών πόθων. Ένας από τους βιογράφους της, ο Τζον Μάινερ, γράφει για εκείνη ότι είναι σαν να είχε μόλις βγει, ντυμένη και στολισμένη, μέσα από ένα κουτί σοκολάτες. Η σεξουαλικότητά της μοιάζει με εισιτήριο για τον παράδεισο. Εκείνον τον παράδεισο που απεγνωσμένα ψάχνει και η ίδια στην σύντομη ζωή της. Στόχος της να βρει ισορροπία στους άντρες, στη φήμη και στην τέχνη.

 

Έχει προλάβει, ωστόσο, να αποδείξει σε όλους ότι μπορεί να είναι ξανθιά και αμόρφωτη - εξαιτίας των δύσκολων παιδικών της χρόνων, αλλά είναι ευφυής, με ένστικτο και γεννημένησταρ. Το ταραγμένο υποσυνείδητο με το βεβαρημένο οικογενειακό ιστορικό - η γιαγιά, ο παππούς και η μητέρα της νοσηλεύτηκαν σε ψυχιατρείο, ενώ ο θείος της αυτοκτόνησε - είναι ίσως τα κίνητρα που θα την οδηγούν- μέσα από περιπλοκές και χρονοτριβές- στην ηθοποιία.

 

Η Μέριλυν κατάφερε να κλέψει την παράσταση σε ταινίες όπου εμφανίζεται ακόμα και αν έπρεπε να αναμετρηθεί με κολοσσούς. Τρία διαζύγια στο ενεργητικό της - Τζιν Ντόουερτι, Τζο ντι Μάτζιο και Άρθουρ Μίλερ. Πολλά φλέρτ και η ίδρυση δικής της ταινίας παραγωγής. Η μοιραία κι αμφιλεγόμενη Μονρόε, η οποία κυκλοφορεί χωρίς εσώρουχα, φορώντας το αγαπημένο της Chanel No 5. 

O αντρικός πληθυσμός τρελαίνεται για τη συναρπαστική ξανθιά ηθοποιό, το απόλυτο sex symbol.

 

“Η δόξα είναι σαν το χαβιάρι. Είναι ωραίο το χαβιάρι αλλά δεν μπορείς να το έχεις κάθε μέρα.” λέει στην τελευταία της συνέντευξη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό LIFE. Ένα μήνα πριν “φύγει” για πάντα...ξημερώματα Κυριακής 5 Αυγούστου του 1962, στο σπίτι της στο προάστιο Μπρέντγουντ του Λος Άντζελες.

 

Ας θυμηθούμε κάποια από τα λόγια της Μέριλυν…

 

"Ο μεγάλος εραστής μπορεί να σε συνεπάρει και όταν σε φιλά στο μέτωπο ή όταν σε κοιτά χαμογελαστά στα μάτια ή όταν κοιτάει απλά στο κενό."

 

“Πιστεύω πως όλα συμβαίνουν για κάποιο λόγο. Οι άνθρωποι αλλάζουν έτσι ώστε να μπορείς να μαθαίνεις να τους αφήνεις, τα πράγματα πάνε άσχημα έτσι ώστε να τα εκτιμάς όταν πάνε καλά, πιστεύεις τα ψέματα έτσι ώστε με τον καιρό να μάθεις να μην εμπιστεύεσαι κανέναν παρά μόνο τον εαυτό σου, ενώ ορισμένες φορές τα καλά πράγματα γκρεμίζονται έτσι ώστε να δημιουργούνται τα καλύτερα.”

 

"Πρέπει να λένε σε όλα τα κορίτσια όταν είναι μικρά πως είναι όμορφα, ακόμα κι αν δεν είναι."

 

"Εάν μπορείς να κάνεις μία κοπέλα να γελάει, μπορείς να τη βάλεις να κάνει τα πάντα".

 

"Είμαστε όλοι μας αστέρια, και μας αξίζει να λάμπουμε."

 

"Δεν κορόιδεψα ποτέ κανέναν. Έχω αφήσει άτομα να κοροϊδέψουν τον εαυτό τους. Δεν μπήκαν στον κόπο να μάθουν ποιος και τι ήμουν. Αντίθετα επινοούσαν έναν χαρακτήρα για μένα. Δεν διαφωνούσα μαζί τους. Προφανέστατα αγαπούσαν κάποια που δεν ήμουν."

 

"Oι ψευδαισθήσεις μου δεν είχαν τίποτα να κάνουν με το να είμαι μία καλή ηθοποιός, αφού ήξερα πόσο τρίτης ποιότητας ήμουν. Μάλιστα μπορούσα να νοιώσω την έλλειψη του ταλέντου μου, λες και ήταν φτηνά ρούχα που φορούσα από μέσα. Όμως, Θεέ μου, πόσο ήθελα να μάθω, να αλλάξω, να βελτιωθώ. Ήμουν σε ημερολόγιο, αλλά ποτέ στην ώρα μου."

 

"Δεν γνωρίζω ποιος εφηύρε τα ψηλά τακούνια, αλλά όλες οι γυναίκες του χρωστάμε πολλά!"

 

"Λατρεύω να κάνω πράγματα που οι λογοκριτές δεν θα `περάσουν."

 

"Ένα έξυπνο κορίτσι φιλάει αλλά δεν αγαπάει, ακούει αλλά δεν πιστεύει και φεύγει πριν την αφήσουν."

 

”Ποιος είπε πως οι νύχτες είναι για να κοιμάσαι;”

 

”Ήξερα πως ανήκω στο κοινό και στον κόσμο, όχι μόνο επειδή ήμουν ταλαντούχα ή ακόμα και όμορφη, αλλά επειδή δεν άνηκα ποτέ σε κάτι ή σε κάποιον.”

 

"Τα σκυλιά δεν δαγκώνουν ποτέ. Μόνο οι άνθρωποι."

 

”Πολύ συχνά αρκεί να είσαι με κάποιον. Δεν χρειάζεται να τους αγγίξω. Ούτε καν να τους μιλάω. Ένα συναίσθημα περνάει ανάμεσα μας. Δεν είσαι μόνος.”

 

“Τα αγόρια νομίζουν πως τα κορίτσια είναι σαν τα βιβλία. Εάν το εξώφυλλο δεν τραβήξει την προσοχή τους, δεν μπαίνουν στον κόπο να διαβάσουν τι υπάρχει μέσα.”

 

“Οι σύζυγοι είναι κυρίως καλοί ως εραστές όταν απατάνε τις γυναίκες τους.”

 

“Ο κόσμος έχει την συνήθεια να με κοιτάζει λες και είμαι κάποιο είδος καθρέφτη αντί για ένα άτομο. Δεν βλέπουν εμένα, αλλά βλέπουν τις ίδιες τις άσεμνες σκέψεις τους, και μετά κρύβονται κάτω από ένα ψεύτικο προσωπείο και αποκαλούν εμένα άσεμνη.”

 

”Ένα κορίτσι ξέρει τα όριά της, όμως ένα έξυπνο κορίτσι ξέρει πως δεν έχει κανένα.”

 

”Το σώμα είναι φτιαγμένο για να το βλέπουν, όχι να είναι όλο καλυμμένο.”

 

”Είμαι εγωίστρια, ανυπόμονη και λίγο ανασφαλής. Κάνω λάθη, είμαι εκτός ελέγχου και μερικές φορές δύσκολη να με ελέγξεις. Εάν όμως δεν μπορείς να το κάνεις όταν είμαι στα χειρότερά μου, τότε σίγουρα δεν αξίζεις να με έχεις στα καλύτερά μου.”

 

”Τι φοράω στο κρεβάτι; Μα φυσικά Chanel No. 5.”

 

“Πόσο λάθος είναι για μία γυναίκα να περιμένει τον άντρα να φτιάξει τον κόσμο που θέλει, αντί να τον δημιουργήσει η ίδια.”

 

”Το sex είναι μέρος της φύσης. Κι εγώ συμφωνώ με τη φύση.”

 

”Τα ρούχα σου πρέπει να είναι αρκετά κολλητά για να δείχνουν πως είσαι μία γυναίκα και αρκετά χαλαρά για να δείχνουν πως είσαι μία κυρία.”

 

“Είμαι σαφέστατα μία γυναίκα και το απολαμβάνω.”

 

"Κάτω από το makeup και πίσω από το χαμόγελο, είμαι απλά ένα κορίτσι που θέλει τα πάντα".

 

"Δεν με πειράζει να ζω σ` έναν αντρικό κόσμο, αρκεί να μπορώ να είμαι μία γυναίκα μέσα σ` αυτόν."

 

"Είναι καλύτερο να σε ξέρει ολόκληρος ο κόσμος, ακόμα και ως μία σταρ του σεξ, παρά να μην ξέρουν καθόλου."

 

klik.gr