Μέση Ανατολή: Εκκλήσεις για αποκλιμάκωση σε ώτα μη ακουόντων - ΗΠΑ: «Πάντα έτοιμοι για το Ισραήλ» - Νέο μήνυμα στήριξης

Βρετανία και ΗΠΑ λένε ότι η απόφαση για επίθεση έχει ληφθεί • Με νέα αντίποινα και στρατιωτικές παρελάσεις προειδοποιεί η Τεχεράνη

 

Διπλωματικός αγώνας είναι σε εξέλιξη για να αποτραπεί ανταπόδοση του Ισραήλ στην αεροπορική και πυραυλική επίθεση του Ιράν της περασμένης Κυριακής, καθώς ο φόβος όλων είναι ότι θα οδηγήσει σε περαιτέρω κλιμάκωση του πολέμου στη Μέση Ανατολή.

 

Πόλεμος στη Μέση Ανατολή
Στρατιωτική παρέλαση στο κέντρο της Τεχεράνης 

 

Παρά το γεγονός ότι οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν επιπλέον κυρώσεις κατά της Τεχεράνης, με στόχο την κατασκευή όπλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών, καλώντας και τους συμμάχους τους να κάνουν το ίδιο, η ισραηλινή κυβέρνηση δεν φαίνεται ικανοποιημένη και φέρεται έτοιμη και αποφασισμένη να προχωρήσει σε αντίποινα, επί των ιρανικών αντιποίνων... Η Τεχεράνη από την πλευρά της, που την Τρίτη έλαβε την πολιτική στήριξη της Ρωσίας, εμφανίζεται έτοιμη για το επικείμενο ισραηλινό χτύπημα, λαμβάνοντας μέτρα προστασίας από τη μία πλευρά, τιμώντας, για συμβολικούς λόγους, τις ένοπλες δυνάμεις της από την άλλη.

 

Ιμπραχίμ Ραΐσι 

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Wall Street Journal, το επίλεκτο Σώμα των Φρουρών της Επανάστασης έχει θεσπίσει «έκτακτα μέτρα» για τις εγκαταστάσεις του σε όλη τη Συρία, ως μέτρο πρόληψης για τον κίνδυνο να υπάρξει ισραηλινό χτύπημα σε αυτές. Η εφημερίδα επικαλείται τους εκπροσώπους των Φρουρών της Επανάστασης στη Συρία, σύμφωνα με τους οποίους ορισμένες βάσεις του σώματος έχουν εκκενωθεί πλήρως και άλλες εκκενώνονται μόνο τη νύχτα, καθώς τότε θεωρούν ότι είναι πιο πιθανό να λάβει χώρα μια ισραηλινή επίθεση. Πίσω μένουν μόνο ορισμένα άτομα, ως φρουροί για τα οπλοστάσια. 

 

Επίσης, το Πολεμικό Ναυτικό του Ιράν συνοδεύει ιρανικά εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα, σύμφωνα με τον αρχηγό του, ναύαρχο Σαχράμ Ιρανί, όπως μετέδωσε το ημιεπίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Tasnim.

 

«Το Πολεμικό Ναυτικό εκτελεί αποστολή συνοδείας ιρανικών εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα και η φρεγάτα μας Jamaran είναι παρούσα στον Κόλπο του Άντεν για το σκοπό αυτό», δήλωσε ο Ιρανί, που πρόσθεσε ότι η Τεχεράνη είναι έτοιμη να συνοδεύσει και πλοία άλλων χωρών.

 

Στην Τεχεράνη τιμήθηκε η «Ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων», χαιρετίζοντας «την επιτυχία», όπως αναφέρθηκε, της άνευ προηγουμένου επίθεσης της στο Ισραήλ. Μάλιστα, ο πρόεδρος του Ιράν, Εμπραχίμ Ραΐσι, δήλωσε ότι η επιχείρηση της 14ης Απριλίου «κλόνισε τη δόξα του σιωνιστικού καθεστώτος», ήταν «ακριβής, μετρημένη» και «τιμωρητική», για το πλήγμα κατά του ιρανικού προξενείου στη Δαμασκό την 1η Απριλίου, που στοίχισε τη ζωή σε 7 Ιρανούς στρατιωτικούς.

 

«Η επιχείρηση αυτή έδειξε ότι οι ένοπλες δυνάμεις μας ήταν έτοιμες», είπε ο Ραΐσι, προσθέτοντας ότι «αν διαπραχθεί η παραμικρή επίθεση από το σιωνιστικό καθεστώς κατά του εδάφους μας, αυτό θα οδηγήσει σε σκληρή και σοβαρή απάντηση».

 

Εκκλήσεις σε ώτα μη ακουόντων

 

Την ίδια ώρα, Ευρωπαίοι ηγέτες καλούν το Τελ Αβίβ να μην προχωρήσει σε επίθεση εναντίον του Ιράν, προειδοποιώντας για τους σαρωτικούς κινδύνους που θα μπορούσε να προκαλέσει μια επιθετική ενέργεια. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του αμερικανικού δικτύου CBS, ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης Μπάιντεν είπε ότι οι ΗΠΑ αναμένουν ότι η ισραηλινή απάντηση στην ιρανική επίθεση με πυραύλους και drone θα περιλαμβάνει ένα «περιορισμένο χτύπημα» στο ιρανικό έδαφος.

 

Από το Κάπρι, όπου είναι σε εξέλιξη η σύνοδος της G7, ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας, Αντόνιο Ταγιάνι, κάλεσε το Ισραήλ να δείξει αυτοσυγκράτηση. Δήλωσε στην εφημερίδα La Stampa ότι ο πόλεμος στη Γάζα προκλήθηκε από τη «βάρβαρη» επίθεση της Χαμάς, αλλά έκανε έκκληση στο Τελ Αβίβ να σταματήσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Γάζα, λέγοντας ότι ήρθε η ώρα για εκεχειρία.

 

Στο Ισραήλ, ο πρόεδρος της χώρας Ισαάκ Χέρτζογκ, συναντήθηκε με τους υπουργούς Εξωτερικών της Γερμανίας και της Βρετανίας, Αναλένα Μπέρμποκ και Ντέιβιντ Κάμερον, που βρίσκονται εκεί σε μια προσπάθεια να αποτραπεί η ισραηλινή αντεπίθεση.

 

Ισαάκ Χέρτζογκ 

Ενώ είναι σε εξέλιξη η συνεδρίαση του πολεμικού συμβουλίου του Ισραήλ, ο Ισαάκ Χέρτζογκ σε ανάρτησή του στο Χ (πρώην Twitter), είπε ότι στις συναντήσεις του με τους Αναλένα Μπερμποκ και Ντέιβντ Κάμερον είπε πως «όλος ο κόσμος πρέπει να εργαστεί επιτακτικά και αποφασιστικά εναντίον της απειλής που θέτει το ιρανικό καθεστώς, το οποίο επιδιώκει να υπονομεύσει τη σταθερότητα όλης της περιοχής».

 

Υποστήριξε ότι είχε πολύ «θερμή συζήτηση» τους υπουργούς Εξωτερικών της Γερμανίας και της Βρετανίας, οι οποίοι εξέφρασαν τη στήριξή τους στο Ισραήλ. Η Αναλένα Μπέρμποκ τάχθηκε υπέρ νέων κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones), αλλά τόνισε ότι πρέπει να αποφευχθεί νέα κλιμάκωση. Ο Ντέιβιντ Κάμερον είπε ότι είναι σαφές ότι το Ισραήλ έλαβε την απόφαση να απαντήσει στην επίθεση του Ιράν. «Είναι σαφές πως οι Ισραηλινοί λαμβάνουν απόφαση να δράσουν», δήλωσε ο Κάμερον. «Ελπίζουμε να το κάνουν με τρόπο που θα κάνει το λιγότερο δυνατό για να κλιμακωθεί αυτό». Πρόσθεσε πάντως ότι η Βρετανία θέλει να δει συντονισμένες κυρώσεις εναντίον του Ιράν, σημειώνοντας ότι «πρέπει να δοθεί ένα σαφές, αδιαμφισβήτητο μήνυμα από την G7».

 

Αρχοντία Κάτσουρα

 

ΗΠΑ: «Πάντα έτοιμοι για το Ισραήλ» - Νέο μήνυμα στήριξης από το Πέντάγωνο

 

Οι ΗΠΑ κάνουν για άλλη μια φορά σαφή τη στάση τους

 

Πεντάγωνο (AP Photo/Patrick Semansky, File)
Πεντάγωνο 

Οι ΗΠΑ κάνουν για άλλη μια φορά σαφή τη στάση τους και διακηρύσσουν ότι η υποστήριξη προς το Ισραήλ είναι δεδομένη. Σε απάντηση του υποστράτηγου Πάτρικ Ράιντερ, εκπροσώπου του αμερικανικού Πενταγώνου, στο CNNTurk, ήρθε να ξεκαθαρίσει ότι ακόμα και η πιθανότητα μιας νέας επίθεσης από το Ιράν προς το Ισραήλ θα βρει τις ΗΠΑ έτοιμες για απάντηση.

 

«Δεν θέλουμε να κλιμακωθεί η ένταση, αλλά εάν το Ιράν προβεί σε άλλη επίθεση, οι ΗΠΑ θα σταθούν αρωγοί στο Ισραήλ», δήλωσε ο Ράιντερ.

 

Ο Ράιντερ αναφέρθηκε στην τελευταία επίθεση του Ιράν, χαρακτηρίζοντας την ως ανεπίτρεπτη και υπογράμμισε την αποφασιστικότητα των ΗΠΑ να απαντήσουν σε περαιτέρω ενέργειες.

 

«Δεν μπορούμε να μιλήσουμε εκ μέρους της ισραηλινής κυβέρνησης, αλλά δεν θα διστάσουμε να προστατεύσουμε το Ισραήλ, αν το Ιράν ανταπαντήσει», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου.

 

Σε ερώτηση για το κατά πόσο οι αποφάσεις της κυβέρνησης Νετανιάχου δεσμεύουν τις ΗΠΑ, ο Ράιντερ απάντησε ότι, παρά τη στενή συνεργασία, η πολιτική των ΗΠΑ είναι αυτόνομη και ξεκάθαρη.

 

«Δεν μπορώ να μιλήσω εκ μέρους τους. Ωστόσο, η πολιτική μας είναι ξεκάθαρη. Θα υποστηρίζουμε πάντα την άμυνα του Ισραήλ με κάθε τρόπο», κατέληξε.

 

Μαρία Ζαχαράκη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ