Μέση Ανατολή: Ενισχύσεις στέλνουν οι ΗΠΑ - Συναγερμός στη Γερμανία για πιθανό χτύπημα του ISIS

Το μήνυμα Μπάιντεν προς το Ιράν

 

Οι Ηνωμένες Πολιτείες στέλνουν ενισχύσεις στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, καθώς εντείνονται οι φόβοι για μια ενδεχόμενη επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ

 

Εντείνονται οι φόβοι για πιθανό χτύπημα του Ιράν στο Ισραήλ, με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να εκτιμά ότι μπορεί να γίνει «σύντομα» και να καλεί την Τεχεράνη να μην επιτεθεί. 

 

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων, σχετικά με τις ιρανικές απειλές για αντίποινα εναντίον του Ισραήλ, ο Τζο Μπάιντεν είπε «δεν θέλω να δώσω εμπιστευτικές πληροφορίες, αλλά περιμένω αυτό να είναι σύντομα». Ερωτηθείς ποιο είναι το μήνυμά του προς το Ιράν αυτή τη στιγμή, είπε: «Μην το κάνετε».

 

Απαντώντας σε περισσότερες ερωτήσεις από δημοσιογράφους στην αίθουσα, συμπεριλαμβανομένου του MJ Lee του CNN που ρώτησε αν κινδυνεύουν τα αμερικανικά στρατεύματα – ο Μπάιντεν επέστρεψε στο βήμα και είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι «αφοσιωμένες» στην υπεράσπιση του Ισραήλ. «Είμαστε αφοσιωμένοι στην υπεράσπιση του Ισραήλ. Θα υποστηρίξουμε το Ισραήλ, θα βοηθήσουμε στην υπεράσπισή του και το Ιράν δεν θα τα καταφέρει», είπε ο Μπάιντεν.

 

Συναγερμός στη Γερμανία για πιθανό χτύπημα του ISIS

Γερμανία περιπολικό - αστυνομία
Φωτογραφία αρχείου 

Η γερμανική αστυνομία πιστεύει ότι το ISIS-K έχει ένα οργανωμένο δίκτυο άνω των 100 τζιχαντιστών στη δυτική Ευρώπη, με 50 από αυτούς να βρίσκονται στη Γερμανία

 

Συναγερμός έχει σημάνει στις αρχές της Γερμανίας ενόψει του Euro 2024 που θα πραγματοποιηθεί στη χώρα το καλοκαίρι, καθώς ελλοχεύει φόβος για τρομοκρατικές επιθέσεις, με δημοσιεύματα να αναφέρουν ότι γίνονται καλέσματα μέσω μέσων φιλικών προς το ISIS.

 

Σύμφωνα με την BILD το τελευταίο τεύχος του τζιχαντιστικού προπαγανδιστικού «Voice of Khorasan», περιέχει μια σειρά φωτογραφιών που εγείρουν ανησυχία, με αξιωματούχους να θεωρούν ότι ενδεχομένως να πρόκειται για κάλεσμα για επιθέσεις στο τουρνουά της UEFA.

 

Σε μια από τις εικόνες φαίνεται ένας ένοπλος τρομοκράτης, ο οποίος βρίσκεται μέσα σε τρένο. Η φωτογραφία συνοδεύεται από τη φράση «Τελευταία κλήση πριν την έξοδο», ενώ φαίνεται ακόμα η επιγραφή «Καλώς ήρθατε στην Ευρώπη» και ένα κουτί με δυναμίτη πάνω σε ένα κάθισμα.

 

Μια άλλη φωτογραφία δείχνει ένα  drone να πετά πάνω από το πρόσφατα ανακαινισμένο στάδιο Μπερναμπέου, της Ρεάλ Μαδρίτης με τη λεζάντα «Αν σας περιορίζουν και σας καταπιέζουν στο έδαφος, χτυπήστε τους από τον ουρανό». «Εάν οι εχθροί της θρησκείας του Αλλάχ εμπόδισαν το μονοπάτι της Χιτζρά, δεν μπορούν να μπλοκάρουν τον δρόμο του αγώνα», αναφέρει συνοδευτικό κείμενο.

 

Η γερμανική αστυνομία πιστεύει ότι το ISIS-K έχει ένα οργανωμένο δίκτυο άνω των 100 τζιχαντιστών στη δυτική Ευρώπη, με 50 από αυτούς να βρίσκονται στη Γερμανία. 

 

Ένας αξιωματούχος είπε στο BILD ότι «Αυτό (το προπαγανδιστικό άρθρο) δείχνει ότι το ISPK θέλει πάση θυσία  να πραγματοποιήσει σφοδρές επιθέσεις, ανεξάρτητα από το πώς και από ποιον. Γι’ αυτόν τον λόγο καλούνται τώρα να εξαπολύσουν επιθέσεις όλοι οι πιθανοί δράστες, περιλαμβανομένων ριζοσπαστικοποιημένων ατόμων και των λεγόμενων "μοναχικών λύκων"». 

 

Ο Λευκός Οίκος έκανε λόγο την Παρασκευή για μια «πραγματική και αξιόπιστη» απειλή για επίθεση του Ιράν, μετά την επίθεση του Ισραήλ ιρανικό προξενείο στη Δαμασκό, στη Συρία την περασμένη εβδομάδα που σκότωσε τρεις Ιρανούς στρατηγούς.

 

Οι ΗΠΑ και πολλές άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Βρετανίας και της Γαλλίας, εξέδωσαν νέες ταξιδιωτικές οδηγίες για τους κυβερνητικούς υπαλλήλους στο Ισραήλ, αναφέρει το CNN.

 

Την ίδια ώρα οι Ηνωμένες Πολιτείες στέλνουν ενισχύσεις στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, καθώς εντείνονται οι φόβοι για μια ενδεχόμενη επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ. «Αναπτύσσουμε πρόσθετα μέσα στην περιοχή για να ενισχύσουμε τις περιφερειακές προσπάθειες αποτροπής και να ενισχύσουμε την προστασία των αμερικανικών δυνάμεων», ανέφερε ένας Αμερικανός αξιωματούχος του αμυντικού τομέα, ζητώντας να τηρηθεί η ανωνυμία του.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ