Μη σου τύχει! Οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι για Λουτράκι και Κόρινθο σε περίπτωση φωτιάς

Την απουσία ενός σχεδίου εκκένωσης της περιοχής της Κορινθίας, που γειτνιάζει με αυτήν της Δυτικής Αττικής και συγκεντρώνει μεγάλες βιομηχανικές μονάδες, χιλιάδες εργαζόμενους και κατοίκους, επισημαίνει με αφορμή την πυρκαγιά στα Γεράνεια Ορη ο Γιώργος Λάμπας, μέλος του Γραφείου της Επιτροπής Περιοχής Πελοποννήσου του ΚΚΕ.

 

Οπως εξηγεί, μια πυρκαγιά που εκδηλώνεται στο συγκεκριμένο σημείο είναι εξίσου πιθανό να κινηθεί προς την Αττική όσο είναι να απειλήσει την Κόρινθο, το Λουτράκι, τους Αγίους Θεοδώρους.

 

«Πρόκειται για μια ενιαία περιοχή», επισημαίνει και διευκρινίζει ότι ο ορεινός όγκος, η δασική έκταση και το παραλιακό μέτωπο εκτείνονται από τη Δυτική Αττική μέχρι την Κορινθία. Μέσα σε αυτήν την έκταση περιλαμβάνεται και η βιομηχανική περιοχή της Κορίνθου, με τουλάχιστον πέντε μονάδες ενταγμένες στην Οδηγία Σεβέζο για τον κίνδυνο πρόκλησης βιομηχανικού ατυχήματος μεγάλης έκτασης.

 

Στην περιοχή υπάρχει το διυλιστήριο της «Motor Oil», το οποίο από μόνο του αποτελεί παράγοντα επιβάρυνσης του περιβάλλοντος και δημιουργίας κινδύνων. Μάλιστα, μία από τις πολλές εστίες της φωτιάς που εκδηλώθηκε στις 23 Ιούλη έφτασε μέχρι το προαύλιο του διυλιστηρίου, όπου και κατασβέστηκε, προκαλώντας ωστόσο μεγάλη ανησυχία. Είναι χαρακτηριστικό ότι στον γειτονικό του διυλιστηρίου οικισμό «Γλυκιά Ζωή» η φωτιά προξένησε σοβαρές ζημιές σε 14 σπίτια.

 

Δίπλα στο διυλιστήριο λειτουργεί εργοστάσιο παραγωγής ρεύματος από φυσικό αέριο της «Κόρινθος Power», ενώ σε ακτίνα 2 - 3 χιλιομέτρων λειτουργούν ένα εργοστάσιο ξύλου, ένα εργοστάσιο παραγωγής βιοκαυσίμου, η μονάδα της «Fulgor» που παράγει καλώδια, μία μονάδα αποθήκευσης και επεξεργασίας σιτηρών, δημητριακών και ελαίων, και αλευρόμυλοι,δηλαδή βρίσκονται συγκεντρωμένα εύφλεκτα υλικά. Το σκηνικό αυτό ενέχει τον κίνδυνο για την εκδήλωση ενός φαινομένου «ντόμινο».

 

Ολα τα παραπάνω αποτέλεσαν πρόσφατα αντικείμενο εκδήλωσης της Τομεακής Επιτροπής Κορινθίας του ΚΚΕ. Πριν περάσουν δύο μήνες από τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία, η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στα Γεράνεια φέρνει το θέμα και πάλι στο προσκήνιο.

 

Τι θα γινόταν αν...;

 

«Στη "Motor Oil" και στα γειτονικά εργοστάσια δουλεύουν ταυτόχρονα, στην ίδια βάρδια, πάνω από 1.000 άτομα. Πέρα από σχέδια που μπορεί να έχουν τα εργοστάσια - που τα περισσότερα δεν έχουν, ή έχουν μόνο στα χαρτιά - είναι απαραίτητο να υπάρχει ένα σχέδιο εκκένωσης από το κράτος, την Περιφέρεια, τους δήμους. Ενα σχέδιο που θα έχει πρακτική εφαρμογή, που θα λαμβάνει υπόψη τις συνθήκες και το οποίο οι εργαζόμενοι θα είναι σε θέση να υλοποιήσουν, έχοντας συμμετάσχει σε σχετικές ασκήσεις και όντας εφοδιασμένοι με τον απαραίτητο εξοπλισμό», τονίζει ο Γ. Λάμπας.

 

Η ανάγκη αυτή αφορά το ενδεχόμενο μιας δασικής πυρκαγιάς που κατευθύνεται προς τα εργοστάσια, αλλά και την πιθανότητα ενός ατυχήματος στους βιομηχανικούς χώρους από το οποίο μπορεί να προκληθεί φωτιά.

 

Η πρόσφατη πυρκαγιά το επιβεβαιώνει. Οπως σημειώνει χαρακτηριστικά, οι πρωινές βάρδιες στο εργοστάσιο της «Fulgor» εγκλωβίστηκαν κατά το διάστημα που η Εθνική Οδός παρέμεινε κλειστή τόσο προς Αθήνα όσο και προς Κόρινθο.«Οι εργαζόμενοι σχόλασαν και δεν μπορούσαν να φύγουν ούτε προς τη μια ούτε προς την άλλη κατεύθυνση», εξηγεί.

 

Εξίσου σοβαρό πρόβλημα είναι η απουσία δημόσιων δομών Υγείας και οι ελλείψεις του Νοσοκομείου της Κορίνθου: «Πριν από ενάμιση μήνα, με απόσταση λίγων ημερών, έγιναν δύο "ατυχήματα" στο εργοστάσιο της "Fulgor". Και τα δύο περιστατικά διακομίστηκαν στο ΚΑΤ, καθώς στο Νοσοκομείο της Κορίνθου δεν μπόρεσαν να αντιμετωπιστούν. Στη μία περίπτωση, μάλιστα, η διακομιδή έγινε με ΙΧ γιατί δεν υπήρχε ασθενοφόρο», περιγράφει ο Γ. Λάμπας και τονίζει:

 

«Σε περιοχές όπως η δική μας, όπου συγκεντρώνονται τόσες βιομηχανικές μονάδες και εργαζόμενοι, δεν είναι δυνατόν να μην υπάρχουν ασθενοφόρο, νοσοκομειακές μονάδες με το απαραίτητο προσωπικό και εξοπλισμό για την αντιμετώπιση τέτοιων περιστατικών»...

 

Πηγή: Εφημερίδα Ριζοσπάστης