Μια πρόταση για τον Ισθμό - Από τους Αθανάσιο & Παναγιώτη Ροβήλο

Η Διώρυγα, το δεύτερο σε επισκεψιμότητα σημείο στην Ελλάδα, που ταυτόχρονα αποτελεί την «Πύλη Εισόδου στην Πελοπόννησο», εκτός από ένα μεγάλο τεχνικό έργο του 19ου αιώνα, αποτελεί ένα ανοικτό γεωλογικό πάρκο, όπου συναντάται μεγάλο αριθμός γεωλογικών σχηματισμών, αλλά και σεισμικών ρηγμάτων. Παράλληλα ο χώρος είναι συνδεδεμένος με την ιστορική μνήμη, από τα αρχαία χρόνια μέχρι αυτά του Β’ ΠΠ.

 

 

Στην εγγύς περιοχή, υπάρχουν αρχαιολογικά μνημεία και χώροι όπως ενδεικτικά, η αρχαία δίολκος, οι αρχαιολογικοί χώροι στην Αρχαία Κόρινθο, τα Ίσθμια, το Ηραίον, την Αρχαία Σικυώνα, το Εξαμίλιον τείχος, τη Ρωμαϊκή Έπαυλη, καθώς και πλήθος βυζαντινών και μεταβυζαντινών θρησκευτικών μνημείων.

 

 

Όλα τα παραπάνω είναι ενταγμένα σε ένα περιβάλλον, ιδιαίτερου φυσικού κάλους, αυτό του ευρύτερου Νομού Κορινθίας. Δημιουργείται έτσι ένα πλέγμα προορισμών και δυνατοτήτων, με συντριπτικά πλεονεκτήματα, που όμως δεν έχουν ποτέ αντιμετωπισθεί συνολικά, ως ένα ιδιαίτερο τουριστικό προϊόν.

 

Η περιοχή της Διώρυγας δεκαετίες βρίσκεται σε σχετική εγκατάλειψη, καθώς δεν αντιμετωπίζεται ως ενιαίο σύνολο και δεν προσφέρει την δυνατότητα στους εκατοντάδες χιλιάδες, ετήσια περαστικούς επισκέπτες, να περιηγηθούν, να πληροφορηθούν και να βιώσουν, με ασφάλεια, μια ιστορική αναδρομή στην εξέλιξή αυτού του σημαντικού χώρου.

 

Η πρόταση, κινείται στους παρακάτω τέσσερις άξονες:

 

Α. Χαρακτηρισμός της περιοχής της Διώρυγας, ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, καθώς είναι τοποθεσία, η οποία διακρίνεται παγκοσμίως για την ιστορική και πολιτιστική σημασία της, αλλά και τα γεωλογικά της χαρακτηριστικά.

 

Η συντονισμένη προσπάθεια διεκδίκησης του χαρακτηρισμού, ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, απαιτεί την σύνταξη Στρατηγικού Σχεδιασμού και Σχεδίου Διαχείρισης, από μια Ομάδα Εργασίας, που θα ασχοληθεί αποκλειστικά και θα αναδείξει – τεκμηριώσει την δυνατότητα ένταξης.

 

 

Β. Δημιουργία ενός θεματικού πάρκου βιωματικής επίσκεψης και περιήγησης στο χώρο της Διώρυγας και της ιστορίας της, μέσα από μία ήπια διαμορφωμένη διαδρομή, προσβάσιμη και κυρίως ασφαλή σε όλες τις κατηγορίες και ηλικίες επισκεπτών.

 

Αφετηρία της διαδρομής, οι γέφυρες της Παλαιάς Εθνικής Οδού, κίνηση στην δυτική πλευρά της Διώρυγας, με κατεύθυνση προς την Ποσειδωνία, επίσκεψη και ενημέρωση εντός των πολυβολείων για την ιστορική εξέλιξη της περιοχής, με χρήση οπτικοακουστικού υλικού, κατάληξη στο μοναδικό σωζόμενο τμήμα της Αρχαίας Διόλκου στον Κορινθιακό και ενδεχομένως στο εκεί, τώρα εγκαταλελειμμένο, εργοστάσιο ρετσινιού.

 

Είναι εφικτή η κατασκευή, στην πορεία της διαδρομής, ενός υπαίθριου μικρού θεάτρου, δίπλα στα πολυβολεία, για την φιλοξενία εκδηλώσεων, καθώς και καθιστικά ξεκούρασης. Το θέατρο προσαρμοσμένο στο φυσικό περιβάλλον, θα κατασκευαστεί με χρήση φυσικών και ανακυκλώσιμων υλικών.

 

Στο πάρκο θα υπάρχει ποδηλατόδρομος, πεζόδρομος, διάδρομος κίνησης αμαξιδίων ΑΜΕΑ, καθώς και δυνατότητα κίνησης με ηλεκτροκίνητα μικρά οχήματα.

 

Σε περίπτωση απόκτησης του εγκαταλελειμμένου εργοστασίου στην Ποσειδωνία, συντήρησης και επανάχρησης του, προσφέρονται σημαντικές συνδυαστικές δυνατότητες.

 

Ένα τμήμα του μπορεί να διαμορφωθεί σε μουσείο ρετσινιού, όπως έχει διατυπωθεί, στο παρελθόν, από τον κ. Καλλίρη, Δντη Δασών.

 

Ένας δεύτερος χώρος είναι εφικτό να λειτουργήσει ως μουσείο κατασκευής της αρχαίας διόλκου και της διώρυγας. Στον χώρο μπορούν να φιλοξενηθούν αντικείμενα, χάρτες, φωτογραφίες, αρχειακό υλικό, καθώς και εκπαιδευτικές προβολές, όπως η κατασκευής και χρήση της διόλκου, καθώς και η κατασκευή της διώρυγας, η απόφραξη της από τα ανατιναγμένα πρανή την περίοδο του Β’ΠΠ κ.ά .

 

Οι δύο παραπάνω χώροι μπορούν να ενταχθούν στην διαδρομή του θεματικού πάρκου.

 

Τέλος, ένα τρίτο τμήμα του, είναι δυνατόν να φιλοξενήσει ένα ερευνητικό κέντρο – ινστιτούτο, με αντικείμενο σεισμολογικές μελέτες, επικεντρωμένες στην ευρύτερη περιοχή και τον Κορινθιακό Κόλπο και της ευρύτερης περιοχής.

 

 

Γ. Δημιουργία και προώθηση ενός νέου τουριστικού προϊόντος, με επίκεντρο τη διώρυγα και θετικό αποτύπωμα σε όλη τη Κορινθία, ευέλικτου, ανάλογα με τον τουριστικό προσανατολισμό (ο Νομός προσφέρεται για κάθε μορφή θεματικού τουρισμού, συμβατικού και εναλλακτικού), την ζήτηση και τον διαθέσιμο χρόνο των επισκεπτών.

 

Στην προσπάθεια μπορεί να ενταχθεί το «Αλεξάνδρειο» Δημοτικό Συνεδριακό Κέντρο Λουτρακίου, ως χώρος συστηματικής ενημέρωσης των διερχόμενων τουριστών, με προβολή των τουριστικών προορισμών και προϊόντων της Κορινθίας, αλλά και όλης της Πελοποννήσου.

 

Δ. Αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων της Διώρυγας (ΑΕΔΙΚ) και διαμόρφωση των χώρων, με εξασφάλιση ελεγχόμενης προσέγγισης μόνο σε ασφαλή σημεία.

 

Τα θέματα αφορούν πρωτίστως το αρμόδιο Υπουργείο που εποπτεύει την Εταιρεία, πλην όμως υπάρχει πεδίο συνεργασίας και ανάπτυξης σε σύμπλευση με την Περιφέρεια Πελοποννήσου.

 

Η πρόταση έχει υποβληθεί στον κύριο Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, καθώς και στους κ.κ Αντιπεριφερειάρχες, Χωρικό και Θεματικούς, του Νομού Κορινθίας.

 

 

Ο Αθανάσιος Ροβήλος, είναι Πολιτικός Μηχανικός, Υποστράτηγος Μηχανικού ε.α και ήταν υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος στις τελευταίες εκλογές, με την Πρωτοβουλία για την Πελοπόννησο. Η διπλωματική εργασία του στο Πολυτεχνείο αφορούσε την Διώρυγα της Κορίνθου.

Ο Παναγιώτης Ροβήλος, είναι Αρχιτέκτων Μηχανικός και έχει ασχοληθεί με το θέμα της Διώρυγας, στα πλαίσια των μεταπτυχιακών σπουδών του στο Πολυτεχνείο του Μιλάνο.