Μητσοτάκης: Μείωση φόρων από το 2020, καμία απόλυση στο Δημόσιο, καμία μείωση συντάξεων

Τον Σεπτέμβριο θα ψηφιστεί το νέο φορολογικό νομοσχέδιο - Ζητώ ισχυρή εντολή για να διαπραγματευτώ μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων - Πρωτοφανής πολιτική σκευωρία η Novartis - Θα γίνουν στοχευμένες προσλήψεις στο Δημόσιο

 

 

Την απόφασή του να προχωρήσει σε μείωση φόρων από το 2020 με το φορολογικό νομοσχέδιο διατύπωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ.

 

«Στον προϋπολογισμό του 2020 θα υπάρχει η μείωση φόρων. Έχουμε τη δυνατότητα να ψηφίσουμε τη μείωση» είπε ο κ. Μητσοτάκης κάνοντας λόγο για διατήρηση του αφορολογήτου, την πρώτη δόση της μείωσης φόρου των επιχειρήσεων, τον εισαγωγικό συντελεστή 9% για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ και τη μείωση του φόρου στα μερίσματα.

 

Παράλληλα επισήμανε ότι «θα πάω στους Ευρωπαίους και θα τους πω "σας ενδιαφέρει να πάρετε τα λεφτά σας και θα τα πάρετε από την ανάπτυξη και όχι από την υπερφορόληγηση».

 

«Έχω αρκετά δείγματα ότι μια ισχυρή μεταρρυθμιστική κυβέρνηση - και γι αυτό ζητώ ισχυρή εντολή -μπορεί να διαπραγματευθεί μείωση πλεονασμάτων» πρόσθεσε.

 

 

Ισχυρή ανάπτυξη, αυτοδύναμη Ελλάδα

 

Όπως είπε, κληθείς να σχολιάσει την στάση των Ευρωπαίων, «όλοι οι υπολογισμοί σήμερα γίνονται με ρυθμό ανάπτυξης που αδικεί την ελληνική οικονμία. Έγινε δραματική αφαίμαξη της μεσαίας τάξης για να μοιράζουν επιδόματα σε εξαντλημένους από τη φορολογία πολίτες».

 

«Γι' αυτό μιλάμε για ισχυρή ανάπτυξη για αυτοδύναμη Ελλάδα. Αν δεν έχουμε ισχυρή ανάπτυξη δεν μπορούμε να προχωρήσουμε» πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης προαναγγέλλοντας ότι το φορολογικό νομοσχέδιο θα είναι ένα από τα τρία πρώτα που θα ψηφιστεί καθώς, όπως είπε, η Βουλή δεν θα κλείσει το καλοκαίρι - με εξαίρεση ίσω μια εβδομάδα τον Δεκαπενταύγουστο - και θα έχουμε κανονικό νομοθετικό εργο».

 

Δεν κινδυνεύουν οι σημερινοί συνταξιούχοι

 

Απευθυνομενος, επίσης, στους συνταξιούχους είπε ότι «οι σημερινοί συνταξιούχοι δεν κινδυνεύουν. Ό,τι μείωση έγινε, έγινε. Στους νέους συνταξιούχους θα ξαναδούμε την εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου» ενώ ξεκαθάρισε ότι «οι απόψεις Ξαφά δεν απηχούν θέσεις της ΝΔ»

 

Τόνισε, ακόμα, ότι «θα σεβαστώ τις αποφάσεις της δικαιοσύνης για το νόμο Κατρούγκαλου» για τον οποίο είπε ότι είναι προβληματικός σε πολλές πτυχές του φέροντας ως παράδειγμα την προβληματική ανταποδοτικότητα,.

 

Για τον ΕΝΦΙΑ ξεκαθάρισε ότι η μείωση θα είναι της τάξης του 30% και μεσοσταθμικά θα αφορά όλους.

 

Δεν θα γίνουν απολύσεις αλλά στοχευμένες προσλήψεις στο Δημόσιο

 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε για άλλη μια φορά ότι «απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων δεν θα γίνουν».

 

Αντίθετα, είπε, «θα γίνουν στοχευμένες προσλήψεις εκεί που έχουμε ανάγκη. Πρώτα νοσηλευτές και μετά γιατροί, εκπαιδευτικοί ξεκινώντας με τον διαγωνισμό της ειδικής αγωγής που τρέχει και σταδιακές προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών που είναι σήμερα όμηροι και 1.500 προσλήψεις αστυνομικών που θα πάνε όλοι στις ομάδες ΔΙΑΣ και ΔΕΛΤΑ».

 

Ειδικά για την ομάδα ΔΕΛΤΑ εξέφρασε την πίστη του ότι «σε 3-6 μήνες μπορούμε να έχουμε περισσότερες μηχανές στο δρόμο» προσθέτοντας ότι «θα βρω τα 5 εκατ. που απαιτούνται για νέα αλεξίσφαιρα γιλέκα και σε 1 χρόνο θα έχουμε νέα περιπολικά».

 

Θα βοηθήσω τους επιχειρηματίες αλλά θέλω να φροντίζουν τους εργαζομένους τους

 

Μιλώντας για τον κατώτατο μισθό ο κ. Μητσοτάκης είπε οτι «θέλουμε να αυξάνεται με διπλάσιο ρυθμό απο την αύξηση του ΑΕΠ. Με ανάπτυξη 4% η αύξηση θα είναι 8% και θα πάει στα 700 ευρώ».

 

Παράλληλα υπογράμισσε ότι «όσο δίνουμε στους επιχειρηματίες κίνητρα για να στηρίξουν τους εργαζόμενους τόσο καλύτερα θα είναι τα πράγματα για τους εργαζομένους».

 

Με αφορμή, δε, την ομιλία του την Τρίτη στο ΣΕΒ είπε ότι θα διαμηνύσει στους επιχειρηματίες ότι «θα σας βοηθήσω αλλά έχω απαιτήσεις. Θέλω να είναι καλοπληρωμένοι εργαζόμενοι, επενδύσεις, να μοιράζετε τα κέρδη με τους εργαζομένους, να επιστρέψετε τις εταιρικές τραπεζικές καταθέσεις στην Ελλάδα».

 

Με αφορμή, δε, τα οικονομικά ο πρόεδρος της ΝΔ επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι «επιμένουν να βάουν στο στόμα μου λόγια που δεν έχω πει και ακολουθούν στρατηγική Fake news».

 

«Είναι αδιανοητο σε μια δημοκρατία το αντίπαλο κόμμα το μόνο που ασχολείται είναι να διαστρερλώνει τα λεγόμενά μου» πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

 

Να υπάρξει μεγάλη συμμετοχή στις εκλογές της 7ης Ιουλίου

 

Όσον αφορά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου ζήτησε μεγάλη συμμετοχή επισημαίνοντας ότι «την 26η Μαΐου γράφτηκε το πρώτο κεφάλαιο της πολιτικής αλλαγής. Στις 7 Ιουλίου μηδενίζει η κάλπη. Καμία ψήφος δεν περισσεύει. Ο τόπος θα μπει σε περιπέτειες αν δεν έχει ισχυρή εντολή η επόμενη κυβέρνηση». 

 

Διεμήνυσε προς τα στελέχη της ΝΔ ότι «θα ζητήσω σεμνότητα. Δεν θα ανεχτώ καμία αλαζονία ειδικά μετά τις εκλογές. Όσο μεγαλύτερη η νίκη μας τόσο πιο σεμνοί πρέπει να είμαστε».

 

Ερωτηθείς για το επόμενο κυβερνητικό σχήμα είπε ότι η κυβέρνηση δεν θα είναι «ούτε μεγάλη, ούτε μικρή». Σημείωσε ότι ο πρωθυπουργός δεν πρέπει να αναλάβει κανένα υπουργείο προσθέτοντας ότι «θα έχουμε μια κυβέρνηση χωρίς αναπληρωτές. Τα μεγάλα υπουργεία μπορεί να έχουν πάνω από εναν υφυπουργό, τα μικρά όχι» ενώ προανήγγειλε τακτική αξιολόγηση και «συνεδρίαση κάθε μήνα του υπουργικού συμβουλίου με ατζέντα».

 

Ερωτηθείς για τον Γιάννη Στουρνάρα είπε ότι «είναι ένας πολύ καλός κεντρικός τραπεζίτης» τονίζοντας ότι «δεν γίνεται η κάθε κυβέρνηση να μην έχει θεσμική συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδας». «Η εμμονή της κυβέρνησης με τον κ. Στουρνάρα είναι ακατανόητη. Πρέπει να υπάρχει συνεργασία».

 

«Θα αντιμετωπίσουμε το ζήτημα των κόκκινων δανείων και αυτό θα το κάνουμε σε συνεργασία με την ΤτΕ» πρόσθεσε σε εκείνο το σημείο της συζήτησης ο κ. Μητσοτάκης.

 

Ο πρόεδρος της ΝΔ ρωτήθηκε και για τον Ευάγγελο Βενιζέλο για τον οποίο είπε ότι «έχω σεβασμό στον Ευάγγελο Βενιζέλο και τη Φώφη Γεννηματά. Από εκεί και πέρα είναι αποφάσεις που αφορούν άλλο κόμμα θα ήταν αδόκιμο να πω κάτι περισσότερο» ενώ για τον Δημήτρη Αβραμόπουλο είπε ότι «κάνει εξαιρετική δουλειά, η θητεία της επιτροπής τελειώνει στο τέλος του έτους και τότε θα πάρουμε τις αποφάσεις μας».

 

Επτιτυχία για τη Δημοκρατία να μείνουν εκτός Βουλής η Χρυσή Αυγή και το κόμμα του Βελόπουλου

 

Ο πρόεδρος της ΝΔ επανέλαβε ότι «θα είναι επιτυχία και καλό για τη Δημοκρατία να αφήσουμε εκτός Βουλής τη Χρυσή Αυγή και το κόμμα του Βελόπουλου» προσθέτοντας ότι περιμένει με μεγάλο ενδιαφέρον το ντιμπέιτ με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς. «Δεν θα κάνω ντιμπέιτ με τονΤσίπρα γιατί δεν είναι ο μοναδικός μου συνομιλητής, όλοι είναι αντίπαλοι» συμπλήρωσε.

 

Πρωτοφανής σκευωρία η Novartis

 

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ρωτήθηκε και για την υπόθεση Novartis κάνοντας λόγο για «πρωτοφανή σκευωρία» στην πολιτική της διάσταση επιμένοντας - όσον αφορά στις αλλαγές στην ηγεσία της Δικαιοσύνης - ότι «η κυβέρνηση δεν είχε καμία απολύτως νομιμοποίση να προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση από τη στιγμή που ο ίδιος ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε προσφυγή στις κάλπες. Έχω εμπιστοσύνη στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας».

 

Με αφορμή τις δηλώσεις Τσαβούσογλου για έναρξη γεωτρήσεων από τον «Πορθητή» ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε για τις σχέσεις με την Τουρκία ότι «θα επιχειρήσουμε προσέγγιση συννενόησης με πλαίσιο την τήρηση του Διεθνούς Δικαιού και των άγραφων κανόνων της καλής γειτονίας. Έχουμε ισχυρούς συμμάχους και με σύμμαχο το Διεθνές Δίκαιο θα αντιμετωπίσουμε την Τουρκία με καλή διάθεση και με αυτοπεποίθηση. Δεν είμαι υπέρμαχος των συναντήσεων για επικοινωνιακούς λόγους».

 

Διεμήνυσε, δε, προς τα Τίρανα «να ακούσουν καλά ότι η ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας δεν θα έχει κανένα μέλλον αν δεν σεβαστεί έμπρακτα τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας».