Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού στο γερμανικό Μέσο
Στην Bild Zeitung μίλησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι η Ελλάδα δεν αποτελεί μια ανοιχτή οδό διέλευσης, ξεκαθαρίζοντας ότι οι παράνομες είσοδοι δεν θα οδηγούν σε νόμιμη εγκατάσταση.
«Η Ελλάδα δεν είναι ένας ανοιχτός διαδρόμος προς την Ευρώπη»
«Αντιμέτωποι με την απότομη αύξηση των παράτυπων αφίξεων δια θαλάσσης από τη βόρεια Αφρική, ιδίως από τη Λιβύη προς την Κρήτη, λάβαμε τη δύσκολη αλλά απολύτως αναγκαία απόφαση να αναστείλουμε προσωρινά τη διαδικασία εξέτασης των αιτήσεων χορήγησης ασύλου για όσους φτάνουν δια θαλάσσης από χώρες της βόρειας Αφρικής.
Η απόφαση αυτή στέλνει ένα σαφές μήνυμα, που δεν επιτρέπει παρερμηνείες, στα δίκτυα διακίνησης μεταναστών: η Ελλάδα δεν αποτελεί μία ανοιχτή οδό διέλευσης. Το ταξίδι είναι επικίνδυνο, το αποτέλεσμα αβέβαιο και τα χρήματα που καταβάλλονται στους διακινητές τελικά χάνονται άσκοπα. Οι παράνομες είσοδοι δεν θα οδηγούν σε νόμιμη εγκατάσταση.
Το μήνυμά μας είναι σαφές: η Ελλάδα δεν είναι ένας ανοιχτός διάδρομος προς την Ευρώπη. Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε στενά με τις λιβυκές αρχές έτσι ώστε να σταματήσουμε τις αναχωρήσεις στο σημείο εκκίνησης.
Αλλά χρειαζόμαστε, επίσης, μια ενιαία ευρωπαϊκή απάντηση.
Η Ελλάδα παραμένει προσηλωμένη σε μια δίκαιη και αποτελεσματική μεταναστευτική πολιτική, συμπεριλαμβανομένων των νόμιμων οδών μετανάστευσης, αλλά η τρέχουσα κατάσταση απαιτεί άμεση δράση. Και αυτό δεν είναι μόνο ευθύνη της Ελλάδας, είναι και ευθύνη της Ευρώπης».
Μαρινάκης: «Παράνομος σημαίνει φυλακή ή πίσω - Δεν τίθεται θέμα να μην φάνε»
Ο ίδιος είπε στόχος είναι να σταλεί μήνυμα ξεκάθαρο στις πράξεις «ότι στην Ελλάδα ο παράνομος έχει δυο επιλογές: ή φυλακή ή έξοδο
Έχουμε αποδείξει ότι σε ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της Ευρώπης, που είναι η μεταναστευτική κρίση, η Ελλάδα συγκριτικά με τις άλλες χώρες και στη δυσκολότερη γεωγραφία έχει αποδείξει ότι μπορεί να αντιμετωπίσει τις μεγαλύτερες κρίσεις με τη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, σας θυμίζω την υβριδική απειλή στον Έβρο», ανέφερε μιλώντας για το μεταναστευτικό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης στην τηλεόραση του OPEN.
«Παίρνουμε αποφάσεις με βάσει την πραγματικότητα και όχι με βάση ιδεοληψίες», τόνισε στη συνέχεια σχετικά με όσα ανακοινώθηκαν και χθες από τον αρμόδιο υπουργό, Θάνο Πλεύρη.
Μητσοτάκης στην Bild: «H Ελλάδα δεν είναι ένας ανοιχτός διάδρομος προς την Ευρώπη»Ο ίδιος είπε στόχος είναι να σταλεί μήνυμα ξεκάθαρο στις πράξεις «ότι στην Ελλάδα ο παράνομος έχει δυο επιλογές: ή φυλακή ή έξοδο. Αυτό θέλουμε να ακουστεί παντού και κυρίως στους λαθροδιακινητές και στους υποψήφιους πελάτες τους. Αυτό θα είναι για πάντα, για όσο είμαστε εμείς κυβέρνηση. Δεν θα υφίσταται η νομιμοποίηση ενός παράνομου στα 7 χρόνια. Οποίος είναι παράνομος μετανάστης η ποινή του καταδίκης δεν θα μπορεί να ανατραπεί, άρα θα μένει στη φυλακή εκτός αν ζητήσει οικειοθελώς να επιστρέφει. Η παράνομη δηλαδή είσοδος και διαμονή θα σημαίνει φυλακή» είπε.
«Δεν τίθεται θέμα να μην φάνε»
Σχετικά με το ζήτημα της τροφοδοσίας των μεταναστών στις δομές και την περιρρέουσα ατμόσφαιρα που δημιουργήθηκε ο κ. Μαρινάκης είπε:
«Το αντιλήφθηκα κι εγώ, ενώ επί της αρχής είδα μια συμφωνία της κοινωνίας. Παρουσιάστηκε αποσπασματικά, ο υπουργός είπε κάτι που ως πολιτική πρέπει να την εφαρμόσει η Ευρώπη. Κανείς δεν είπε ότι οι άνθρωποι αυτοί δεν πρέπει να σιτίζονται, αλλά δεν μπορεί να είναι το κόστος μεγαλύτερο από το κόστος σίτισης για παράδειγμα στις φοιτητικές εστίες. Επίσης δεν μπορεί να παίρνει επίδομα για στέγαση, να βρει δουλειά. Γιατί τα είπε ο κ. Πλεύρης; Επειδή πρέπει να περιοριστεί οποιοσδήποτε παράγοντας προσέγγισης, δεν θέλουμε να εκδικηθούμε όποιον δεν έχει στον ήλιο μοίρα. Αλλά να ξέρουν: Παράνομος σημαίνει φυλακή ή πίσω».
Για την κριτική που δέχεται η κυβέρνηση σχετικά με τις πρωτοβουλίες στο μεταναστευτικό ανέφερε:
«Όσο επικίνδυνοι είναι αυτοί που με ρατσιστικά κίνητρα βρίζουν τους μετανάστες τόσο είναι και οι συκοφάντες της χώρας, τους έχει ξεπεράσει η εποχή τους. Οι ιδεοληψίες του είναι ξεπερασμένες. Δεν έχουν ιδέα τι συμβαίνει στον Έβρο, στην Κρήτη, στο Αιγαίο».
Τέλος σημείωσε πως η κυβέρνηση προτίθεται να κρατήσει ανοιχτούς δίαυλους με τη Λιβύη. «Όσοι μίλησαν για ήττα της κυβέρνησης Μητσοτάκη διαψεύστηκαν», υπογράμμισε.
Αναφορικά με το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ διευκρίνισε ότι «Δεν θα πληρώσουν οι πολίτες το πρόστιμο»