Μητσοτάκης: Τα θαλάσσια πάρκα θα γίνουν. Δεν θα προχωρήσουν μνημόνια με τη Βόρεια Μακεδονία αν δεν συμμορφωθεί

Τι είπε ο πρωθυπουργός για ακρίβεια, ασφάλεια και Ευρωεκλογές

 

Ξεκάθαρα μηνύματα προς την Τουρκία, τη Βόρεια Μακεδονία αλλά και την αντιπολίτευση έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη ου παραχώρησε στον ΣΚΑΪ το πρωί της Πέμπτης.

 

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι τα θαλάσσια πάρκα στο Αιγαίο θα γίνουν καθώς η Ελλάδα δεν χρειάζεται άδεια από την Τουρκία, παράλληλα σημείωσε ότι τα μνημόνια με τη Βόρεια Μακεδονία δεν θα προχωρήσουν αν οι γειτονική χώρα δεν συμμορφωθεί πλήρως στις υποχρεώσεις της.

 

Για τις κάλπες της 9ης Ιουνίου, ο Κυριάκος Μητοστάκης υπογράμμισε ότι όλες του οι παρεμβάσεις ξεκινούν από την ευρωπαϊκή διάσταση των εκλογών. Ο πρωθυπουργός δήλωσε υπέρμαχος ενός ξεχωριστού χρηματοδοτικού εργαλείου για ενιαίες δράσεις ευρωπαϊκής άμυνας, ενώ δήλωσε υπέρμαχος ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού αεράμυνας που θα θυμίζει το iron dome του Ισραήλ.

 

Αναφερόμενος στην ακρίβεια, ο πρωθυπουργός τόνισε πως αποτελεί ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα το οποίο η κυβέρνηση αναγνωρίζει και κάνει παρεμβάσεις στην αγορά. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραδέχθηκε ότι υπάρχει πρόβλημα στα τρόφιμα αλλά όχι όμως πλέον στο ρεύμα. Για τον πρωθυπουργό η απάντηση στην ακρίβεια είναι η μόνιμη αύξηση των μισθών, η οποία θα συνεχιστεί και όταν η ακρίβεια υποχωρήσει. Αναφερόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε πως το πρόγραμμά του ισοδυναμεί με τη χρεωκοπία της χώρας κατηγορώντας τον για μη κοστολογημένες προτάσεις.

 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε επίσης στο θέμα των καταλήψεων στα Πανεπιστήμια, σημειώνοντας ότι πλέον υπάρχει καλή συνεργασία με τους πρυτάνεις, ενώ αναφέρθηκε γενικότερα στο ζήτημα της ασφάλειας των πολιτών για το οποίο ανέφερε ότι γίνεται μεγάλη προσπάθεια.

 

Τι είπε ο Μητσοτάκης για Τουρκία και εθνικά πάρκα στο Αιγαίο

 

«Κρατούμε ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας με την Τουρκία χωρίς να αποκλίνουμε από πάγιες εθνικές μας θέσεις», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός. «Είναι θετικό ότι συνομιλούμε και ότι οι επαφές με την Τουρκία μπαίνουν σε ένα πλαίσιο κανονικότητας. Κρατώ ως σημαντική εξέλιξη ότι τους τελευταίους 15 μήνες έχει συντελεστεί μία σημαντική βελτίωση, ήτοι υπάρχει μηδενική παραβατικότητα στο Αιγαίο. Έχουμε επίσης μια σημαντική πρόοδο στο επίπεδο συνεργασίας στο μεταναστευτικό, όπου οι ροές είναι εξαιρετικά περιορισμένες. Συνεργαζόμαστε καλά με την Τουρκία.Είναι επίσης πολύ σημαντική η συμφωνία για την διευκόλυνση της βίζας,καθώς προσθέτει μεταξύ άλλων σημαντικά ρεύματα επισκεπτών στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Η ελληνική εξωτερική πολιτική δεν έχει αλλάξει τα τελευταία τέσσερα χρόνια, αντιμετωπίζουμε την Τουρκία με αυτοπεποίθηση και με αυστηρά οριοθετημένες τις δικές μας κόκκινες γραμμές, αλλά και με ισχυρές ένοπλες δυνάμεις. Χαιρετίζω το γεγονός ότι η Τουρκία άλλαξε στάση και ότι μπορούμε να συμφωνούμε πως μπορούμε να διαφωνούμε ειρηνικά», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

 

Σε ό,τι αφορά στα θαλάσσια πάρκα ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «η Ελλάδα ως μέλος της Ευρωπαΐκής Ένωσης έχει αυξημένες υποχρεώσεις ως προς την προστασία του περιβάλλοντος. Έχουμε το θαλάσσιο πάρκο της Αλοννήσου, δε θυμάμαι να πήραμε την άδεια κανενός. Βεβαίως και θα γίνουν τα πάρκα εντός περιοχής ελληνικής κυριαρχίας. Διερωτώμαι εάν ένα θαλάσσιο πάρκο στις Κυκλάδες αφορά την Τουρκία; Σας διαβεβαιώ ότι Ελλάδα προσέρχεται σε αυτές οι συζητήσεις με αυστηρά οριοαθετημένη την εθνική της γραμμή. Ξεκαθαρίζω ότι πίσω από την πρωτοβουλία των θαλασσών πάρκων δεν υποκρύπτεται τίποτα πέρα από το να προστατέψουμε το θαλάσσιο οικοσύστημα μας. Καμιά δεν έχω αυταπάτη ότι η Τουρκία έχει αλλάξει τις πάγιες θέσεις της σχετικά με το Αιγαίο και αυτήν την άποψη ότι μπορεί να υπάρχουν περισσότερες διαφορές πλην της οριοθέτησης ΑΟΖ που είναι η μόνη διαφορά που η Ελλάδα αναγνωρίζει».

 

Αναφορικά με την στάση της αντιπολίτευσης στην πολιτική της κυβέρνησης στα ελληνοτουρκικά ο πρωθυπουργός σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «έχω μπλεχτεί λίγο με την αντιπολίτευση ανέκαθαν οι δυνάμεις της κεντροαριστεράς ήταν υπέρ του ελληνοτουρκικού διαλόγου τώρα ξαφνικά έχουν σηκώσει μία σημαία ενός φθηνού ψευδοπατριωτισμού. Ερωτώ: ζημιώθηκε η χώρα από την επίσκεψη στην Τουρκία; Πήγαμε στην Τουρκία επαναλάβαμε τις πάγιες θέσεις μας μεταφέραμε ευρωπαϊκές θέσεις στην Τουρκία για την Χαμάς και κρατήσαμε ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας χωρίς να αποκλίνουμε από τις πάγιες θέσεις μας. Καταλαβαίνω τη δημοσκοπική πίεση αλλά δεν κάνεις αντιπολίτευση έτσι».

 

Δικαιώθηκε η θέση μας για τη Συμφωνία των Πρεσπών

 

Σε ό,τι αφορά στις προκλήσεις της νέας προέδρου της Β. Μακεδονίας ως προς την υλοποίηση της Συμφωνίας των Πρεσπών, αλλά και την στάση της αντιπολίτευσης έναντι της κυβέρνησης ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ότι ψεύδεται λέγοντας χαρακτηριστικά ότι λυπάται που υιοθετεί τις χειρότερες πρακτικές του προκατόχου του.

 

«Προειδοποίησα τη νέα κυβέρνηση στη γειτονική χώρα ότι οποιαδήποτε απόκλιση από την εφαρμογή της συμφωνίας είναι βέβαιο ότι θα έχει σοβαρές συνέπειες στις δικές μας σχέσεις αλλά και στο δρόμο της ΒΜακεδονίας προς την Ευρώπη. Χθες ο ΣΥΡΙΖΑ έσπευσε να καταθέσει τα τρία σχετικά μνημόνια στη Βουλή, τώρα που βλέπαμε να εκτυλίσσεται αυτό που υποπτευόμασταν τόσο καιρό, πρέπει εμείς να κυρώσουμε τα μνημόνια και να απεμπολήσουμε αυτό το διαπραγματευτικό όπλο; Είναι μία πράξη που πραγματικά αγγίζει τα όρια του παραλογισμού. Εμείς δεν θα κυρώσουμε την συμφωνία, όσο δεν είμαστε πεπεισμένοι ότι η άλλη πλευρά συμμορφώνεται με όλες τις πτυχές της Συμφωνίας των Πρεσπών. Η θέση μας δικαιώθηκε απόλυτα» σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

 

Ερωτηθείς για την αντίδραση του προέδρου της Ελληνικής Λύσης, απάντησε ότι «δεν θέλω να σχολιάσω τις εξάρσεις του κ. Βελόπουλου, το έχει κάνει καριέρα αυτό. Θα πάω απόψε στη Μακεδονία και ξέρω ότι οι πολίτες αντιλαμβάνονται ποιος ασκεί υπεύθυνο πατριωτισμό". Εν συνεχεία, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «όταν μιλώ για τις ευρωεκλογές εγώ προτάσσω την ευρωπαϊκή τους διάσταση. Είμαι υπέρμαχος ενός κοινού χρηματοδοτικού εργαλείου για την άμυνα της Ευρώπης. Θεωρώ ότι πρέπει να συνδέσουμε αυτό το εργαλείο με εμβληματικά έργα ευρωπαϊκής άμυνας. Μάλιστα, έχω υπ όψιν μου ένα ευρωπαϊκό σύστημα αεράμυνας, ένα ευρωπαϊκό Iron Dome, είναι μία πρόταση που την επεξεργάζομαι σε κάθε λεπτομέρεια. Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ευρωπαϊκούς πόρους για να καλύψουμε την αεράμυνα της πατρίδας μας».

 

Θα αναζητήσουμε ευρωπαϊκή παρέμβαση για την ακρίβεια

 

Στο μέτωπο της ακρίβειας, ο κ. Μητσοτάκης γνωστοποίησε ότι ετοιμάζει επιστολή προς την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, για να μας εξηγηθεί γιατί επιχειρήσεις τιμολογούν με διαφορετικό τρόπο τα προϊόντα στα κράτη μέλη της ΕΕ. «Η ακρίβεια είναι μεγάλο πρόβλημα, το αναγνωρίζουμε, ξέρουμε ότι πιέζει τα νοικοκυριά, έχουμε κάνει σημαντικές παρεμβάσεις και όπως προείπα θα αναζητήσουμε και ευρωπαΐκή παρέμβαση. Δεν κρυβόμαστε πίσω από το πρόβλημα, υπάρχει πρόβλημα και ειδικά στα τρόφιμα.

Η μόνιμη απάντηση στην ακρίβεια είναι η ενίσχυση των εισοδημάτων». Σχετικά με το οικονομικό πρόγραμμα της αντιπολίτευσης ο πρωθυπουργός σημείωσε χαρακτηριστικά ότι οι εξαγγελίες της ισοδυναμούν με χρεοκοπία της χώρας, καθώς «δεν βγαίνει ο λογαριασμός. Αυτά που λέει η αντιπολίτευση είναι μη κοστολογημένες προτάσεις παντελώς ανεφάρμοστες». Τόνισε δε ότι η πρώτη κυβερνητική παρέμβαση από την στιγμή που θα υπάρξει δημοσιονομικός χώρος θα αφορά στη μείωση των εργοδοτικών εισφορών.

 

Θέλω να φτάσουμε το ποσοστό των προηγούμενων Ευρωεκλογών

 

Στο μέτωπο της ασφάλειας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέμεινε πως «όποτε χρειάζεται παρέμβαση της Αστυνομίας στα Πανεπιστήμια σε συνεννόηση με τις πρυτανικές αρχές αυτό γίνεται και πλέον δεν έχουμε καταλήψεις στα Πανεπιστήμια». Στο πολιτικό πεδίο ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η αντιπολίτευση προσέδωσε στις Ευρωεκλογές χαρακτηριστικά δημοψηφίσματος και αντέτεινε: «Εμείς σηκώσαμε το γάντι. Η πολιτική σταθερότητα είναι το βασικό ζητούμενο σήμερα και για την γεωπολιτική κατάσταση, που επικρατεί στον περίγυρο μας. Δεν θέλω σε καμία περίπτωση να τεθεί εν αμφιβόλω η πολιτική νομιμοποίηση της κυβέρνησης να συνεχίσει να υλοποιεί σημαντικές μεταρρυθμίσεις.

Εγώ προσδιόρισα το στόχο και θέλω να φτάσουμε το ποσοστό των προηγούμενων Ευρωεκλογών». Ερωτηθείς για την πιθανότητα ανασχηματισμού μετά τις Ευρωεκλογές απάντησε ότι «έχω αποδείξει ότι δε μ' αρέσουν οι συχνές αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα». Για τις επόμενες βουλευτικές εκλογές επεσήμανε ότι «μερικές φορές μπορεί να εκληφθεί πολύ αλαζονικό να συζητάμε από τώρα για το τι μπορεί να συμβεί στις επόμενες εκλογές, το 2027. Είμαι πρόεδρος της ΝΔ, έχω κερδίσει δύο εκλογές, τα υπόλοιπα θα τα δούμε όταν έρθει η ώρα. Αισθάνομαι φρέσκος, γεμάτος ιδέες και πολύ πιο έμπειρος, η εμπειρία βοηθάει στην δημιουργικότητα, απ όταν ξεκινούσα. Πάμε για εξάντληση της τετραετίας. Θέλω να εκπροσωπώ την Ελλάδα στην Ευρώπη. Έχω κλείσει τη σχετική συζήτηση και έχω πει ότι είναι τιμητικό να συζητείται ένα ενδεχόμενο ανάληψης ευρωπαϊκής θέσης»

 

Ευρωεκλογές 2024: Η «μάχη» του Βορρά για την κυβέρνηση

 

Τα μηνύματα των δημοσκοπήσεων – Οι εκτιμήσεις του Μεγάρου Μαξίμου

 

 

Μητσοτάκης από Αλεξανδρούπολη (EUROKINISSI) gallery
Μητσοτάκης από Αλεξανδρούπολη

 

Σε πλήρη εξέλιξη είναι η εκστρατεία συσπείρωσης των παραδοσιακών ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας, καθώς στην Πειραιώς θέλουν να περιοριστούν οι διαρροές προς κόμματα που κινούνται στα δεξιά.

 

Με το βλέμμα προς τα… Βόρεια

 

Το τελευταίο διάστημα στο γαλάζιο στρατόπεδο - σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις - έχουν καταφέρει να αυξήσουν τα ποσοστά συσπείρωσης και να επαναπροσεγγίσουν ένα δεξιό ακροατήριο που δεν είχε υποστηρίξει κινήσεις, όπως το νομοσχέδιο για την ισότητα στον πολιτικό γάμο. Το ερώτημα τώρα είναι αν τα «μέτωπα» που έχουν ανοίξει στη βαλκανική γειτονιά θα αποτελέσουν αφορμή, ώστε τα κόμματα στα δεξιά της Ν.Δ. να έρθουν πιο κοντά σε ένα συντηρητικό ακροατήριο ή θα οδηγήσουν σε περαιτέρω αύξηση της γαλάζιας συσπείρωσης (καθώς η κυβέρνηση εστιάζει στην ανάγκη  να σταλεί από την κάλπη μήνυμα σταθερότητας)

 

Στην τελική ευθεία προς τις ευρωεκλογές από το Μαξίμου κοιτάνε ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα και κυρίως σε νομούς, όπου στις τελευταίες εκλογές η Ελληνική Λύση αλλά και το κόμμα Νίκη  είχαν συγκεντρώσει υψηλότερα ποσοστά σε σχέση με το μέσο όρο της χώρας. Τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε τον Έβρο, ενώ σήμερα και αύριο  πραγματοποιεί περιοδεία σε Πέλλα, Ημαθία και Πιερία. Πρόκειται για νομούς στους οποίους από την κυβέρνηση αποδίδεται ιδιαίτερη σημασία, καθώς στις εθνικές εκλογές σχεδόν  το 20% των ψηφοφόρων είχε στραφεί σε κόμματα στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας. Επίσκεψη στη Βόρεια Ελλάδα αναμένεται να κάνει και την επόμενη εβδομάδα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με στόχο να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο μιας χαλαρής ψήφου. 

 

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο εστιάζουν ιδιαίτερα σε ένα παραδοσιακό ακροατήριο, το οποίο επιχειρούν να προσεγγίσουν με συγκεκριμένα επιχειρήματα. Ειδικότερα : 

 

  • Δίνεται έμφαση στα όσα έχουν γίνει για την ενίσχυση του ρόλου της χώρας στη γεωπολιτική σκηνή, για την αμυντική θωράκιση της και για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού. «Η Ελλάδα δεν αποκλίνει από τις πάγιες θέσεις της και θα υπερασπίζεται πάντα με αυτοπεποίθηση την εθνική της κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα» σημείωσε  την Τρίτη από τον Έβρο ο πρωθυπουργός.
  • Μπαίνει μπροστά μια ατζέντα καθημερινότητας και βαρύτητα δίνεται σε θέματα ασφαλείας, που ενδιαφέρουν ιδιαιτέρως ένα δεξιόστροφο ακροατήριο. Στα πανεπιστήμια  αναφέρθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επισημαίνοντας  μεταξύ άλλων «αποδείξαμε και έμπρακτα ότι η τάξη και ο νόμος θα επιβληθούν και εντός του δημόσιου πανεπιστημίου. Το είπαμε πολλές φορές και το κάναμε πράξη. Εμείς δεν είμαστε με αυτούς οι οποίοι θέλουν να μετατρέψουν τα πανεπιστήμια σε μπάχαλο. Είμαστε με τις βιβλιοθήκες και όχι με τις βαριοπούλες» 
  • Εξαπολύονται πυρά προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης, πως δεν καταθέτουν αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση για την χώρα και πως υιοθετούν μια ρητορική τοξικότητας. Κριτική ασκείται στο ΣΥΡΙΖΑ τον οποίο οι «γαλάζιοι» κατηγορούν για ακοστολόγητες υποσχέσεις, ενώ την επόμενη Παρασκευή θα γίνει η συζήτηση στη Βουλή για την ακρίβεια (καθώς η κυβέρνηση αποδέχτηκε σχετικό αίτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης).
  • Τονίζεται πως η Νέα Δημοκρατία μπορεί να εγγυηθεί την σταθερότητα και την υλοποίηση μιας σειράς κομβικών μεταρρυθμίσεων. Χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην επικείμενη αναμέτρηση, σημειώνοντας «μην μπλέκουμε τη σταθερότητα με τη στασιμότητα. Η σταθερότητα είναι προϋπόθεση για μεγάλες αλλαγές». Από το Μαξίμου  θέλουν  να στείλουν  μήνυμα πως δεν έχουν κατεβάσει μολύβια στην τελική ευθεία προς τις ευρωεκλογές και μια σειρά πρωτοβουλιών θα ξεδιπλωθούν το επόμενο διάστημα (όπως η παρουσίαση του σχεδίου για το ψηφιακό σχολείο, η ανακοίνωση των μέτρων για το δημογραφικό κ.α).

 

Τα δημοσκοπικά μηνύματα 

 

Με προσοχή διαβάζουν στην κυβέρνηση τα στοιχεία των τελευταίων δημοσκοπήσεων και ικανοποίηση υπάρχει για το γεγονός πως υπάρχει ανοδική πορεία στα ποσοστά της Νέας Δημοκρατίας. Παράλληλα στο γαλάζιο στρατόπεδο παρατηρούν τα δημοσκοπικά ευρήματα, όπου φαίνεται πως διατηρείται η μεγάλη απόσταση απο το δεύτερο κόμμα και σταθεροποιείται η κατάσταση στα κόμματα, που κινούνται στα δεξιά. 

 

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ