Να τις χαίρεστε! Σήμερα γιορτάζουν οι μαμάδες όλου του κόσμου

Ο σημαντικότερος άνθρωπος στη ζωή κάθε ανθρώπου είναι – συνήθως - η μητέρα του. Μια λέξη τόσο μικρή που κρύβει μέσα της τόση δύναμη και που που είναι κοινή και κατανοητή σε όλες τις γλώσες του κόσμου: Μαμά.

 

 

 

H Παγκόσμια Ημέρα της Μητέρας είναι μέρα εορτασμού της μητρότητας και των ευχαριστιών προς τη μητέρα- μια γιορτή με αρχαιοελληνικές αναφορές στην λατρεία της θεάς Κυβέλης, της μητέρας των θεών- που όμως καθιερώθηκε τον 20ό αιώνα.

 

Στη σύγχρονη εποχή, η αμερικανίδα κοινωνική ακτινίστρια Άννα Μαρία Τζάρβις (1864-1948) ήταν αυτή που είχε πρώτη την ιδέα να καθιερωθεί μια ιδιαίτερη ημέρα προς τιμή της μητέρας, διοργαώνοντας για πρώτη φορά το 1865 ένα κίνημα με το όνομα Mothers Friendships Day

Το 1870 η Julia Ward Howe διοργάνωσε μια εκδήλωση φιλειρηνικής συγκέντρωσης μητέρων με το σλόγκαν peace and motherhood με σκοπό, τα παιδιά να μην στέλνονται στον πόλεμο.

 

Οι προσπάθειές της Τζάρβις  ευοδώθηκαν τελικά στις 9 Μάιου του 1914, όταν ο τότε αμερικανός πρόεδρος Γούντροου Ουίλσον υπέγραψε προκήρυξη, σύμφωνα με την οποία η Ημέρα της Μητέρας καθιερωνόταν ως εθνική εορτή τη δεύτερη Κυριακή του Μαΐου.