NASA: «Νεκρός» δορυφόρος που μελετούσε τον ήλιο θα συντριβεί στη Γη

Ένα νεκρός δορυφόρος της NASA θα έρθει πίσω στη Γη, σύμφωνα με τους ειδικούς. Ο «RHESSI», ο οποίος μελέτησε τον ήλιο από το 2002 έως τον παροπλισμό του το 2018, αναμένεται να εισέλθει ξανά στην ατμόσφαιρα της Γης την Τετάρτη 19 Απριλίου.

 

Δεν αποτελεί απειλή για τον άνθρωπο, ανέφερε η αμερικανική διαστημική υπηρεσία. Το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ παρακολουθεί το διαστημικό σκάφος 660 λιβρών (270 κιλά).

 

Ενώ η NASA αναμένει ότι το μεγαλύτερο μέρος του θα καεί καθώς ταξιδεύει στην ατμόσφαιρα, ορισμένα εξαρτήματα αναμένεται να επιβιώσουν από την επανείσοδο.

 

«Ο κίνδυνος να προκληθεί βλάβη σε οποιονδήποτε στη Γη είναι χαμηλός - περίπου ένας στους 2.467», ανέφερε η υπηρεσία σε δήλωσής της.

 

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) εκτιμά ότι περίπου ένα εκατομμύριο αντικείμενα πλάτους μεταξύ 0,4 ίντσες και 4 ίντσες (1 έως 10 εκατοστά) συρρέουν γύρω από τον πλανήτη μας αυτή τη στιγμή.

 

Το διαστημόπλοιο εκτοξεύτηκε πάνω σε έναν πύραυλο Pegasus XL της Orbital Sciences Corporation με αποστολή να απεικονίσει τα ηλεκτρόνια υψηλής ενέργειας που μεταφέρουν μεγάλο μέρος της ενέργειας που απελευθερώνεται στις ηλιακές εκλάμψεις.

 

Αυτό το πέτυχε με το μοναδικό του όργανο, ένα φασματόμετρο απεικόνισης, το οποίο κατέγραφε ακτίνες Χ και ακτίνες γάμμα από τον Ήλιο. Πριν από το RHESSI, δεν είχαν ληφθεί εικόνες ακτίνων γάμμα ούτε εικόνες ακτίνων Χ υψηλής ενέργειας από ηλιακές εκλάμψεις.

 

Τα δεδομένα από το RHESSI παρείχαν ζωτικές ενδείξεις σχετικά με τις ηλιακές εκλάμψεις και τις σχετικές στεφανιαίες εκτοξεύσεις μάζας τους.

 

Αυτά τα γεγονότα απελευθερώνουν το ισοδύναμο ενέργειας δισεκατομμυρίων μεγατόνων TNT στην ηλιακή ατμόσφαιρα μέσα σε λίγα λεπτά και μπορεί να έχουν επιπτώσεις στη Γη, συμπεριλαμβανομένης της διακοπής των ηλεκτρικών συστημάτων. Η κατανόησή τους έχει αποδειχθεί πρόκληση για τους επιστήμονες.