Νεκρώνουν τα λιμάνια της χώρας στην απεργία της Τετάρτης - Νεκρώνει το λιμάνι του Πειραιά

 

Νεκρώνει το λιμάνι του Πειραιά -επιβατικό και εμπορικό- την Τετάρτη 17 Απριλίου, αλλά και τα λιμάνια όλης της χώρας, καθώς ναυτεργάτες, λιμενεργάτες και όλοι οι εργαζόμενοι σε αυτά απεργούν, καθώς τα σωματεία τους συμμετέχουν στην 24ωρη πανελλαδική απεργία που έχει προκηρύξει η ΓΣΕΕ.

 

Πλοία-ΠΝΟ

 

Όλα τα πλοία θα παραμείνουν δεμένα στα λιμάνια και έτσι δεν θα πραγματοποιηθεί κανένα ακτοπλοϊκό δρομολόγιο μέχρι τις 12 το βράδυ της Τετάρτης. " Οι Έλληνες ναυτεργάτες, λόγω της ιδιαιτερότητας του ναυτικού επαγγέλματος, είναι από τους πρώτους που έρχονται αντιμέτωποι με τις επιπτώσεις της ακρίβειας γιατί είναι οι μόνοι, που στην καλύτερη περίπτωση, εργάζονται 5 με 6 μήνες το χρόνο για να ζήσουν αυτοί και οι οικογένειες τους όλο τον χρόνο" σημειώνει η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ) και αναφέρει μια σειρά αιτημάτων και διεκδικήσεων της, όπως τα πενιχρά επιδόματα ανεργίας για τους ναυτεργάτες, την κατάσταση που επικρατεί στη δημόσια ναυτική εκπαίδευση και στις δημόσιες υπηρεσίες του υπουργείου Ναυτιλίας και πολλά άλλα.

 

 

Λιμάνια

 

Κλειστό θα παραμείνει και το εμπορικό λιμάνι του Πειραιά και δεν θα πραγματοποιηθεί καμία εμπορική δραστηριότητα.  Οι λιμενεργάτες του ΟΛΠ (Ένωση Μονίμων και Δοκίμων Λιμενεργατών ΟΛΠ) και ο Σύνδεσμος Εποπτών και Αρχιερχατών ΟΛΠ, τονίζουν ότι "οι εργαζόμενοι σε όλη τη χώρα συμμετέχουμε στην απεργία που έχουν προκηρύξει η ΓΣΕΕ, οι ομοσπονδίες και τα εργατικά κέντρα όλης της χώρας και διεκδικούμε μέτρα ενάντια στην ακρίβεια και στην αισχροκέρδεια που κατατρώει κάθε μέρα το οικογενειακό μας εισόδημα". Επισημαίνουν ακόμα ότι "οι δυσμενείς αλλαγές στην εργατική νομοθεσία τα τελευταία χρόνια έχουν φέρει σε χειρότερη θέση τα συνδικάτα και τους εργαζόμενους. Η μαύρη, αδήλωτη και υποδηλωμένη εργασία, η ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης και η συνεχής απομείωση  των εργατικών δικαιωμάτων είναι η σκληρή πραγματικότητα που έχει δημιουργήσει η κυβέρνηση με τις πολιτικές της για χιλιάδες εργαζόμενους-ες στη χώρα".

 

"Βγαίνουμε μπροστά για αυξήσεις στους μισθούς, για εφαρμογή τώρα της νομοθεσίας για τα ΒΑΕ, για ενιαία συλλογική σύμβαση εργασίας σε όλο το λιμάνι του Πειραιά" αναφέρει το σωματείο ΕΝΕΔΕΠ (λιμενεργάτες στις προβλήτες της Cosco) και επισημαίνει: "Για μας η απεργία στις 17 του Απρίλη αποτελεί βήμα κλιμάκωσης για να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματα μας:

 

  • Ενιαία συλλογική σύμβαση εργασίας με αυξήσεις.
  • Εφαρμογή της νομοθεσίας για τα ΒΑΕ.
  • Να πραγματοποιηθεί μελέτη εργονομίας από ανεξάρτητους φορείς όπως το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.
  • Μόνιμη και σταθερή για όλους , να σταματήσει η ομηρία εκατοντάδων συναδέλφων που δουλεύουν με συμβάσεις εκ περιτροπής απασχόλησης , ορισμένου χρόνου ακόμα και ημέρας όπως των συναδέλφων της ΟΦΕ.
  •  

Ωστόσο και σε όλα τα εμπορικά λιμάνια της χώρας δεν θα πραγματοποιηθούν εργασίες, καθώς στην απεργία συμμετέχει και η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας (ΟΜΥΛΕ) η οποία σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι για τα λιμάνια απαιτούν υπογραφή με ελεύθερες διαπραγματεύσεις επιχειρησιακών Συλλογικών Συμβάσεων και άρση των μνημονιακών περιορισμών. Με αυτόν τον τρόπο, όπως σημειώνει, οι εργαζόμενοι στα λιμάνια θα έχουν κατοχυρωμένους μισθούς και εργασιακές σχέσεις και δεν θα οδηγούνται σαν «πρόβατα επί σφαγή» στα χέρια των ιδιωτών καθώς οι ιδιωτικοποιήσεις αποτελούν εμμονικό πρωταρχικό στόχο της κυβέρνησης.

«Δεν δεχόμαστε επίσης καμία έκπτωση στα ζητήματα Υγείας και Ασφάλειας των εργαζομένων στο βωμό του κέρδους των εργοδοτών. Απαιτούμε τήρηση όλων των προβλέψεων του νόμου, αυστηροποίηση του πλαισίου για την προστασία των εργαζομένων και ουσιαστική λειτουργία του  κοινωνικού διαλόγου τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη» προσθέτει.

 

ΕΚΠ

 

Το Εργατικό Κέντρο Πειραιά τονίζει ότι "η αγανάκτηση που όλοι νιώθουμε καθημερινά, το «δεν πάει άλλο» με αυτή την κατάσταση, ο μήνας που δεν βγαίνει, πρέπει τώρα να εκφραστεί με δυνάμωμα του αγώνα των εργαζομένων απέναντι στην πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ και όλων των προηγούμενων και στην προσπάθεια τους να βγάλουν λάδι τις ευθύνες της ΕΕ".

 

Υπογραμμίζει ότι "τα καθημερινά εργοδοτικά εγκλήματα, οι θάνατοι συναδέλφων μας, η εντατικοποίηση της δουλειάς, η ανυπαρξία μέτρων υγείας και ασφάλειας επειδή κοστίζουν στην εργοδοσία, έχουν μετατρέψει τους εργασιακούς χώρους σε «κοιλάδες των Τεμπών». Να συγκροτηθούν τώρα, όπου δεν υπάρχουν, κατά εργασιακό χώρο και κλάδο, επιτροπές ελέγχου της υγείας και της ασφάλειας, με την συμμετοχή εκπροσώπων των εργαζομένων, για πιο εντατικούς και ουσιαστικότερους ελέγχους". Τέλος αναφέρει: "Φτάνει πια ως εδώ.Οι εργαζόμενοι όμως δεν έχουμε πει ακόμα την τελευταία μας λέξη. Δυναμώνουμε την πάλης μας. Οργανωνόμαστε στα σωματεία μας. Δεν αφήνουμε κανέναν μόνο του απέναντι στην επίθεση κυβέρνησης και εργοδοσίας".

 

Χριστίνα Παπασταθοπούλου