Ο καρκίνος στο πάγκρεας στέλνει προειδοποιητικά σημάδια - Δείτε ποια είναι

Δυστυχώς, οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν ποια είναι αυτά τα σημάδια.

 

Πρόσφατη έρευνα του Pancreatic Cancer Action Network (PanCAN), διαπίστωσε ότι οι περισσότεροι ενήλικες δεν γνωρίζουν τα σημάδια που θα μπορούσαν να τους βοηθήσουν να εντοπίσουν την ασθένεια εγκαίρως. Αυτός είναι ο λόγος που ο οργανισμός εξέδωσε έναν οδηγό για να βοηθήσει τους ανθρώπους να κατανοήσουν καλύτερα τα συμπτώματα.

 

Τα πιο κοινά συμπτώματα του καρκίνου του παγκρέατος είναι ο πόνος στην κοιλιά ή στην πλάτη, η απώλεια βάρους ή η απώλεια όρεξης και τα προβλήματα του πεπτικού. Άλλα κοινά συμπτώματα περιλαμβάνουν ίκτερο (κιτρίνισμα του δέρματος και των ματιών), λιπαρά ή υδαρή κόπρανα και νεοεμφανιζόμενο διαβήτη.

 

«Τα συμπτώματα του καρκίνου του παγκρέατος είναι ασαφή και μπορούν να συγχέονται με πολλά άλλα κοιλιακά ή γαστρεντερικά προβλήματα. Η κατανόηση αυτών των συμπτωμάτων μαζί με ορισμένους παράγοντες κινδύνου και το οικογενειακό σας ιστορικό μπορεί να σας βοηθήσει», δήλωσε η Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος της PanCAN, Julie Fleshman.

 

«Γνωρίζουμε ότι μπορεί να είναι δύσκολο να μιλήσει κανείς με τον γιατρό του για τον καρκίνο του παγκρέατος, επομένως θέλουμε να δώσουμε τη δυνατότητα σε όλους να γίνουν ο καλύτερος σύμβουλος της υγείας τους με αυτό το νέο εργαλείο», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η οργάνωση.

 

Ο καρκίνος του παγκρέατος έχει ποσοστό πενταετούς επιβίωσης μόλις 11%, σύμφωνα με την PanCAN.

 
 

Το 83% των ενηλίκων που συμμετείχαν στην έρευνα, δεν γνώριζαν τα προειδοποιητικά σημάδια ή τα συμπτώματα του καρκίνου του παγκρέατος. Οι ηλικιωμένοι ήταν αυτοί με τις λιγότερες πιθανότητες να γνωρίζουν αυτές τις πληροφορίες, κάτι που η οργάνωση χαρακτήρισε ανησυχητικό, δεδομένου ότι το 90% των ασθενών που διαγνώστηκαν με τη νόσο είναι 55 ετών και άνω.

Η έγκαιρη διάγνωση θα μπορούσε να βελτιώσει τις θεραπευτικές επιλογές του ασθενούς, συμπεριλαμβανομένης πιθανώς της χειρουργικής επέμβασης.

Οποιοσδήποτε εμφανίζει συμπτώματα, ειδικά οι ηλικιωμένοι, πρέπει να απευθύνονται σε γιατρό και να συζητούν μαζί του τις ανησυχίες τους.

Η νέα έρευνα βασίστηκε σε διαδικτυακές συνεντεύξεις με 1.045 άνδρες και γυναίκες, 18 ετών και άνω, αντιπροσωπευτικές του φύλου, της ηλικίας, της εθνικότητας και της περιοχής απογραφής, μεταξύ 30 Σεπτεμβρίου και 3 Οκτωβρίου 2022.

Πηγή: healthday.com