Ο Λουτρακιώτης Βαγγέλης Γράψας γράφει για τη γενιά Ζ

Από τη γενιά Υ στη γενιά Ζ - Ο Ευάγγελος Γράψας γράφει για τις γεωπολιτικές, υγειονομικές και τεχνολογικές κρίσεις που αντιμετωπίζει η νέα γενιά.

 

«Η φιλοσοφία μιας σχολικής τάξης σε μια γενιά αποτελεί τη φιλοσοφία της κυβέρνησης στην επομένη γενιά» (Abraham Lincoln)

 

Με μια μεγάλη δόση ποικιλομορφίας, τα μέλη της γενιάς Ζ γεννήθηκαν χρόνια μετά την πτώση των κομμουνιστικών καθεστώτων, το τέλος του ψυχρού πολέμου και την απαρχή ενός νέου κύματος τεχνολογικής και οικονομικής ανάπτυξης.

 

Παρά ταύτα, γεννήθηκαν και θα ζουν σε μια περίοδο όπου η ανάδυση γεωπολιτικών και άλλων δυναμικών που χαρακτηρίζουν την εποχή μας τουλάχιστον ευαίσθητη (ο αντίκτυπος του COVID-19, η παγκόσμια οικονομική κρίση).  Τα χαρακτηριστικά αυτής της γενιάς παρουσιάζονται σε μια εποχή που η πρόσβαση στην πληροφορία είναι πιο εύκολη από ποτέ και φυσικά διαθέσιμη με πολλούς τρόπους. Σε μια περίοδο όπου το ανθρώπινο μυαλό συνδυάζεται με ένα κλικ ή ένα άγγιγμα μιας οθόνης.

 

Στην αλλαγή και τις διαφορές αυτής της γενιάς

 

Είναι σαφές ότι η γενιά Ζ θα ηγηθεί της 4ης βιομηχανικής ανάπτυξης και θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο. Είναι όμως εξίσου σημαντικό να εξετάσουμε τις διαφορές αυτής της γενιάς, πρώτα απ' όλα στον τεχνολογικό τομέα. Πρόκειται για μια γενιά που σίγουρα δεν έχει αναμνήσεις από μουσικές κασέτες ή βιντεοκασέτες. Είναι μια ομάδα νέων που δεν έχει βιώσει ποτέ τα τυπικά "αστεία" προβλήματα της σταθερής επικοινωνίας λόγω της χρήσης του διαδικτύου. 

 

Φυσικά, οι χάρτες ήταν χάρτινοι και το Google Maps μόλις είχε αρχίσει να εμφανίζεται. Αυτά και πολλά άλλα είναι μερικά μόνο από τα στοιχεία που αντικατοπτρίζουν μια αλλαγή, τόσο ιδιαίτερη όσο αυτή της έλευσης των έξυπνων τηλεφώνων και των ταμπλοειδών.

 

Σε προσωπικό επίπεδο, η γενιά Ζ πιστεύεται ότι έχει μεγαλύτερη επίγνωση των κοινωνικών, πολιτικών και οικονομικών προβλημάτων που υπάρχουν και για τα οποία αργά ή γρήγορα θα πρέπει να βρει λύση στο δρόμο προς την ανάπτυξη. Συχνά υπάρχει ήδη επίγνωση ότι οι πιθανές ατέλειες αποτελούν συστατικά μιας διαφορετικής πορείας προς την επιτυχία, καθώς η κατανόησή τους δημιουργεί χώρο για καινοτόμες λύσεις που θα βελτιώσουν την ευημερία των ατόμων.

 

Προσδοκίες και ανθεκτικότητα στην επαγγελματική σταδιοδρομία

 

Στον τομέα της εργασίας, που απασχολεί πολλούς από τους νέους, βέβαια, αυτή η γενιά δεν διαφέρει πολύ από τις προηγούμενες. Ωστόσο, οι κύριες διαφορές έγκεινται στον τρόπο με τον οποίο, ιδίως μετά την πρόσφατη οικονομική κρίση και τις επιπτώσεις (κοινωνικές, πολιτικές, οικονομικές) της κρίσης, οι νέοι αυτής της γενιάς αντιλαμβάνονται το εργασιακό περιβάλλον.

 

Στο πλαίσιο αυτό, οι νέοι ενδιαφέρονται πολύ για μια εργασιακή εμπειρία εξατομικευμένη, προσαρμοσμένη στις ανάγκες και τις προσδοκίες τους, που τους προσελκύει μέσω της προσωπικής ανάπτυξης των δεξιοτήτων τους και ενός φιλικού εργασιακού περιβάλλοντος που τους περιβάλλει, συχνά με δυνατότητες τηλεργασίας.

 

Οι νέοι αυτής της γενιάς διακρίνονται για την ανθεκτικότητά τους στην αλλαγή εργασίας, η οποία φαίνεται να συνδυάζεται με μια δημιουργική ικανότητα όταν αντιμετωπίζουν προκλήσεις στον τομέα της εργασίας τους και στο περιβάλλον τους. Με αυτόν τον τρόπο εδραιώνεται μια κουλτούρα αποτελεσματικότητας και ευελιξίας, στοιχεία που μπορούν να φέρουν επιτυχία στον τρόπο εργασίας.

 

Οικογένεια

 

Στον θεσμό της οικογένειας, η νεότερη γενιά δείχνει μια ίσως διαφορετική πορεία. Για τους νέους γονείς, τα παιδιά τους αποτελούν γι' αυτούς πηγή νοήματος και μέσο για να νιώσουν ότι έχουν εξελιχθεί. Ο τρόπος με τον οποίο η γενιά Ζ θα δημιουργήσει την οικογένειά της είναι επίσης πιθανό να είναι αρκετά ενδιαφέρων. Τα παραπάνω στοιχεία αντικατοπτρίζουν μια φιλοδοξία καθώς και μια πιθανή επαγγελματική επιτυχία που θα έχει άμεσο αντίκτυπο στην ιδιοκτησία κατοικίας.

 

Πολιτική και περιβάλλον

 

Είναι σαφές ότι ο ρόλος της κοινωνίας στην προστασία του περιβάλλοντος έχει βρεθεί στο επίκεντρο της προσοχής τα τελευταία χρόνια, με πολλές πρωτοβουλίες να προέρχονται από τους νέους. Η μεγάλη ανησυχία που χαρακτηρίζει τη γενιά Z για το περιβάλλον μπορεί να αποτελέσει πλεονέκτημα για τους νέους στην εφαρμογή διαφόρων πολιτικών και στην ανάδειξη της προστασίας του περιβάλλοντος ως θεμιτού στόχου αυτής της γενιάς, έναν ρόλο που φαίνεται να είναι ικανοποιημένοι και πεινασμένοι να αναλάβουν.

 

Ευάγγελος Γράψας - 17/08/1993 - ESG Ratings Senior Analyst Sustainable Fitch