Ο Μπάμπης Παπαδημητρίου, η πιστοληπτική γραμμή και οι «φωτιές» σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ

Μία αναφορά του υποψήφιου με τη Νέα Δημοκρατία στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές Μπάμπη Παπαδημητρίου σε πιστοληπτική γραμμή στήριξης ήταν αρκετή για να «ανάψει τα αίματα» ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία. 

 

 

Πιο συγκεκριμένα, ο δημοσιογράφος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Real FM, χαρακτήρισε «μεγάλη βλακεία» το μαξιλάρι του Ευκλείδη Τσακαλώτου και προέβλεψε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πάει σε πιστοληπτική γραμμή στήριξης, ώστε να ωφεληθεί από το φθηνό χρήμα της ΕΚΤ.

 

 

«Αυτό το μαξιλάρι, τα 37 δισ. ευρώ, τη στιγμή που η οικονομία διψάει για χρήματα, έχουν κλειδωθεί σε ένα συρτάρι και πληρώνουμε τόκους για αυτό. Μεγαλύτερη βλακεία δεν έχει ξαναγίνει και δυστυχώς έγινε με την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αυτός ήταν ένας από τους λόγους που φώναζα ότι είναι λανθασμένη αυτή η επιλογή. Αυτό, όμως, θα αλλάξει. Ο Μητσοτάκης, εφόσον ο λαός του δώσει την εντολή, θα φύγει από αυτή τη λύση και θα πάει σε κάτι πολύ απλό, σαν και αυτό που έκαναν τα υπόλοιπα κράτη που βγήκαν από μνημόνια, θα πάμε σε μια πιστοληπτική γραμμή. Αυτό θα μας δώσει την ευκαιρία να πάρουμε τα χρήματα που μοιράζει ο Ντράγκι και που ευτυχώς αυτό θα συνεχιστεί» δήλωσε χαρακτηριστικά.

 

 

 

Επίθεση από τον Αλέξη Τσίπρα και στελέχη της κυβέρνησης

 

 

Σχολιάζοντας τη δήλωση αυτή του Μπάμπη Παπαδημητρίου, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε: ««Μας είπε σήμερα ότι το σχέδιο του κ. Μητσοτάκη είναι να πάρει αυτά τα λεφτά (από το μαξιλάρι) για να τα δώσει στις τράπεζες και ότι το σχέδιο του κ. Μητσοτάκη είναι να οδηγηθεί η χώρα σε γραμμή προληπτικής στήριξης, κάτι που εμείς αποφύγαμε με μάχη όταν επέμενε ο κ. Στουρνάρας. Το σχέδιο των πολιτικών μας αντιπάλων αρχίζει να αποκαλύπτεται σιγά σιγά». 

 

 

Και συμπλήρωσε: «Καλώ τον κ. Μητσοτάκη να απαντήσει: Είναι το σχέδιό του αυτό; Να οδηγήσει τη χώρα σε πιστοληπτική γραμμή; Αν είναι αυτό, πρέπει να το πει στον λαό. Αν δεν είναι αυτό, πρέπει με καθαρό τρόπο να διαψεύσει τον κ. Παπαδημητρίου. Αν δεν δώσει απάντηση, εμείς θεωρούμε ότι αυτό είναι το δεδομένο και ο λαός πρέπει να το ξέρει πολύ καλά ότι το σχέδιο είναι το 4ο μνημόνιο».

 

 

Από την πλευρά της η Έφη Αχτσιόγλου, σημείωσε τα εξής: Μιλάμε για μία εθελοντική επιστροφή σε ένα κλουβί επιτροπείας, που είναι όχι μόνο αχρείαστη, αλλά και κοινωνικά ανάλγητη. Ο κ. Παπαδημητρίου έκανε μία πάρα πολύ καθαρή δήλωση από πλευράς της ΝΔ, είπε πολύ ξεκάθαρα ότι οι ίδιοι θα σχεδιάσουν εφόσον και αν έρθουν στην διακυβέρνηση την πιστοληπτική γραμμή στήριξης. Η πιστοληπτική γραμμή είναι κάτι αρκετά συγκεκριμένο και δεν είναι κάτι που φτιάχνεται αναλόγως πώς το επιθυμεί ο καθένας. Στην πραγματικότητα σημαίνει νέες αιρεσιμότητες, δηλαδή νέα μέτρα, νέα προαπαιτούμενα και ενδεχομένως νέες πολιτικές λιτότητας, νέα επιτροπεία, νέα παρακολούθηση. Δεν σημαίνει κατά ανάγκη το σφιχτό μνημονιακό πλαίσιο αλλά σημαίνει οπωσδήποτε ένα πλαίσιο επιτροπείας, προαπαιτούμενων».

 

 

Ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, κατηγορεί δε τη ΝΔ πως δεν γνωρίζει ότι η πιστοληπτική γραμμή συνεπάγεται νέο μνημόνιο, όπως και «ότι τέσσερις ημέρες πριν τις εκλογές, δεν έχουμε ιδέα εάν έχει καταλάβει η ΝΔ:

 

 

  • Τι είναι, πώς αποκτήθηκε και ποια είναι η χρησιμότητα του "μαξιλαριού ασφαλείας".

 

  • Τι είναι, πώς χρησιμοποιείται και τι όρους περιλαμβάνει μια προληπτική πιστωτική γραμμή».

 

Καταλήγει δε, πως «τέτοια σταθερότητα απόψεων και αποφασιστικότητα από τη ΝΔ έχουμε να δούμε από την εποχή του Πόντιου Πιλάτου».

 

 

 

Διάψευση από τη Σοφία Ζαχαράκη 

 

 

Η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Σοφία Ζαχαράκη, διέψευσε τα λεγόμενα του Μπάμπη Παπαδημητρίου, μιλώντας στην ΕΡΤ. «Δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο πιστοληπτικής γραμμής ο Παπαδημητρίου μπορεί να εκφράζει τα σενάρια που υπήρχαν πέρυσι στο δημόσιο διάλογο, εμείς είμαστε σαφείς δεν υπάρχει κανένα ενδεχόμενο πιστοληπτικής γραμμής στήριξης αλλά ούτε και χρήσης για τα κόκκινα δάνεια. Για την αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους έχουμε δικό μας σχέδιο το σχέδιο δευτερη ευκαιρία και 120 δόσεις βελτιωμένες όπως τις έχουμε παρουσιάσε», δήλωσε χαρακτηριστικά. 

 

 

 

«Προσωπική μου άποψη» διευκρίνισε ο δημοσιογράφος

 

 

Σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τις αντιδράσεις, ο δημοσιογράφος διευκρίνισε με ανάρτησή του στο Twitter ότι η επίμαχη δήλωσή του αντιπροσώπευε πρσωπική του άποψη. «Ένας από τους πολλούς λόγους που στηρίζω τη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι για να μπορώ να εκφράζω τις προσωπικές μου απόψεις μου χωρίς φόβο. Διαχρονικά λοιπόν πιστεύω και υποστηρίζω ότι το "μαξιλάρι" του Τσίπρα ήταν και είναι η χειρότερη λύση. Αντιθέτως, η άμεση αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων ανοίγει δρόμο για φθηνό χρήμα, ένταξη στη νομισματική χρηματοδότηση της ΕΚΤ και ταχεία ανάπτυξη. Προφανώς και η πιστοληπτική δεν ήταν και δεν είναι θέση της ΝΔ. Τα περί νέου μνημονίου είναι απλώς ανοησίες αυτών που τα έκαναν θάλασσα», ανέφερε. 

 

ethnos.gr