Ο Τσίπρας στην πολιτική, ο Κασσελάκης στη μεζονέτα

Οι εντυπώσεις που προκάλεσε η ταυτόχρονη χρονικά εμφάνιση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και του πρώην πρωθυπουργού. Οι αναπόφευκτες συγκρίσεις ανάμεσα σε Τσίπρα -ΚασσελάκηΜια κραυγαλέα αντίθεση ύφους και ουσίας ανάδειξε η χθεσινή μέρα για τον ΣΥΡΙΖΑ: Αυτή ανάμεσα από τον Αλέξη Τσίπρα και τον Στέφανο Κασσελάκη. Ανεξάρτητα από τις προθέσεις του πρώην και του νυν προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.

 

Ο πρώτος πραγματοποίησε μία αμιγώς πολιτική παρέμβαση στο 15o Forum των Δελφών. Ο δεύτερος μία ακόμη «ελαφρολαϊκή»-life style εμφάνιση στην μεζονέτα του 1.8 εκατομμυρίων ευρώ στο Κολωνάκι μέσω της εκπομπής του Νίκου Ευαγγελάτου στο MEGA.

 

Το «στίγμα» της παρέμβασης του Αλέξη Τσίπρα εστιάστηκε στο ζητούμενο της «παραγωγής πολιτικής». Εναν ρόλο στο οποίο ο πρώην πρωθυπουργός δήλωσε ότι σκοπεύει να αναλώσει τις προσπάθειες του στο νέο του ρόλο στα πολιτικά πράγματα.

 

Την ίδια στιγμή ο Στέφανος Κασσελάκης κινούνταν σε εντελώς διαφορετικά «μονοπάτια». Επιχειρώντας στην τηλεοπτική του συνέντευξη στο MEGA να διαμορφώσει όρους προσωπικής αντιπαράθεσης με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

 

Αλέξης Τσίπρας - Στέφανος Κασσελάκης

Αλέξης Τσίπρας - Στέφανος Κασσελάκης


Ενδεικτικό ήταν ότι θέλησε να αντιπαραβάλει τον εαυτό του ως επιτυχημένο επιχειρηματία στις ΗΠΑ κατηγορώντας τον πρόεδρο της Ν.Δ ότι δεν γνωρίζει πώς λειτουργεί η αγορά.

 

Παράλληλα στην ταυτόχρονη δημόσια παρουσία των νύν και πρώην προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ καταγράφθηκαν αισθητές αποστάσεις στις εκτιμήσεις τους για την τρέχουσα συγκυρία.

 

Οι εκλογές

 

Η πλέον εμφανής ήταν η αποτίμηση της πορείας προς τις ευρω-εκλογές. Εκεί όπου ο Αλέξης Τσίπρας ανέδειξε τα κρίσιμα ζητήματα για το πολιτικό σκηνικό, συμπεριλαμβάνοντας την αριστερά. Μίλησε για «υποχώρηση της πολιτικής» σημειώνοντας πως «πολλοί πολίτες θεωρούν ότι δεν υπάρχει πολύ μεγάλη διαφορά ανάμεσα στην κεντροδεξιά και την κεντροαριστερά και ότι έχει απαξιωθεί η πολιτική συνολικά»

 

Επισημαίνοντας πως «η Αριστερά -με την πληθυντική της έννοια» πρέπει να «επαναπροσεγγίσει τα οράματα και τις αξίες της πολιτικής, να δώσει νόημα στην πολιτική και όχι μόνο στην επικοινωνία».

 

Τονίζοντας πως «πολιτική δεν είναι μόνον το τικ-τοκ». Παράλληλα σχολίασε πως «σε αυτές τις ευρωεκλογές κινδυνεύουμε λίγο να έχουμε μια εικόνα φοιτητικών εκλογών, όπου όλοι θα έχουν χάσει και όλοι θα βγαίνουν και θα λένε ότι κερδίσαμε.

 

Εν τούτοις, πρέπει να σας πω ότι δεν είναι εύκολο για τον κύριο Μητσοτάκη να τρέχει με αντίπαλο τον Κανένα και να τον κερδίσει ο Κανένας.».

 

Αυτά την ίδια στιγμή που ο Στέφανος Κασσελάκης, άλλαξε για μία ακόμη φορά «πρόβλεψη» για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών υποστηρίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρώτο κόμμα. Επικαλούμενος στοιχεία που δεν είχε στο πολύ πρόσφατο παρελθόν όταν έλεγε ότι στόχος είναι ένα ποσοστό μεγαλύτερο από αυτό τον εθνικών εκλογών. Όπως ανέφερε «πιστεύω πλέον με αυτά τα δεδομένα τα οποία παρατηρώ σήμερα πιστεύω ότι είναι απολύτως εφικτό να είμαστε πρώτοι».

 

Από την άλλη βέβαια …θόλωσε τα νερά αναφέροντας πως παρά την εκτίμησή του για πρωτιά δεν θα αποτελέσει αποτυχία το να χάσει ο ΣΥΡΙΖΑ με 10 μονάδες! «Αυτός ο πήχης 10 πάνω, 10 κάτω είναι μικροπολιτικές σκοπιμότητες» είπε χαρακτηριστικά υποστηρίζοντας ότι «αποτυχία θα είναι να αλλάξουμε την φιλοσοφία μας».

 

Πάντως ο Στέφανος Κασσελάκης ερωτώμενος για την συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα στο forum των Δελφών έσπευσε να δηλώσει πως δεν υφίστανται μεταξύ τους αποστάσεις καλώντας τους δημοσιογράφους να ρωτήσουν τον Αλέξη Τσίπρα επ’ αυτού.

 

Ασφάλεια

 

Διαφορετικού βάθους ανάλυσης φαίνεται έμοιαζε η προσέγγιση του Αλέξη Τσίπρα έναντι αυτής του Στέφανου Κασσελάκη στα ζητήματα της ασφάλειας.

 

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εστίασε κατά κύριο λόγο σε διαχειριστικά ζητήματα της λειτουργίας της αστυνομίας σημειώνοντας πως η στελέχωσή της δεν αποδίδει και αναφερόμενος στο επίπεδο εμπιστοσύνης ανάμεσα στην αστυνομία και την κοινωνία. Επίσης τάχθηκε υπέρ της επέμβασης της αστυνομίας σε φοιτητικές καταλήψεις σε περιπτώσεις που υπάρχουν βανδαλισμοί. Επαναφέροντας και την πάγια πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ώστε  «η ηγεσία της αστυνομίας πρέπει να επιλέγεται από την Βουλή». Ανέφερε πως για την κατάσταση στην αστυνομία «δεν λέω ότι ευθύνονται όλοι οι αστυνομικοί. Πολλοί από αυτούς είναι λαϊκά παιδιά που πρέπει να αμείβονται καλύτερα και έχουν καλή πρόθεση» κατηγορώντας την κυβέρνηση για να αναποτελεσματικότητα.

 

Ο Αλέξης Τσίπρας από τους Δελφούς αναφέρθηκε συνολικά στο ζήτημα. Λέγοντα πως «δεν μπορούμε να χαρίσουμε την έννοια της ασφάλειας στην δεξιά και την ακροδεξιά. Αλλά δίνοντάς της ένα άλλο περιεχόμενο, η ασφάλεια δεν είναι μονάχα ο νόμος και η τάξη, η καταστολή. Να βγάλουμε από την έννοια της ασφάλειας το πηλήκιο και να μιλήσουμε με την ευρύτερη σημασία της έννοιας. Γιατί βιοτική ασφάλεια. Βεβαίως, λέει, το να μπαίνεις σε ένα τρένο και να φτάσεις. Το να ξέρεις ότι θα μπορείς να επιβιώσεις με αξιοπρέπεια και ότι δεν θα πηγαίνεις σε ένα αστυνομικό τμήμα και να σε σφάζουν έξω από αυτό, να ζητάς βοήθεια. Την έννοια της οικονομικής ασφάλειας, την έννοια δηλαδή του ότι θα έχεις μια εργασία αξιοπρέπειας με μισθούς αξιοπρέπειας. Ότι θα έχεις ένα σύστημα παιδείας δημόσιο που θα πηγαίνουν τα παιδιά σου. Νοσοκομεία δημόσια, αξιοπρεπή.Στέγη και την έννοια αν θέλετε της κλιματικής ασφάλειας, ότι δεν θα πέφτει μια βροχή και θα πλημμυρίζουν οι δρόμοι, δεν θα πέφτει ένα χιόνι, θα έρχεται μια φωτιά και θα καίγεται το σπίτι σου».

 

Να αλλάξει ο νόμος Τσίπρα

 

Τέλος δεν πέρασε απαρατήρητο ότι για πολλοστή φορά ο Στέφανος Κασσελάκης στην συνέντευξή του στο MEGA κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να καταργήσει τον νόμο για το Πόθεν Έσχες που δεν επιτρέπει στους πολιτικούς αρχηγούς συμμετοχή σε αλλοδαπές εταιρίες. Έναν νόμο που θεσμοθέτησε το 2016 ο Αλέξης Τσίπρας.

 

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΛΙΒΙΤΣΑΝΟΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ