Ομιλείτε ελληνικά: “Φίλος μεν Πλάτων, φιλτέρα δ’ αλήθεια” - Τι σημαίνει - Πως χρησιμοποιείται

Πρόκειται για παροιμιώδη φράση, η οποία αποδίδεται στον Αριστοτέλη και ήταν συνήθης μεταξύ των διαφωνούντων της εποχής προς την Πλατωνική φιλοσοφία.

 

Σημαίνει: Αγαπητός είναι ο Πλάτων, πιο αγαπητή όμως, είναι η αλήθεια.

 

Χρησιμοποιείται: Για να δηλώσουμε πως εκτιμούμε τον άνθρωπο που λέει κάτι, αλλά διαφωνούμε με την ουσία των όσων ισχυρίζεται.

 

Παράδειγμα: «Δεν συμφωνώ με όσα λέει ο Κώστας. Φίλος μεν Πλάτων, φιλτέρα δ’ αλήθεια»…

 

*Στις παρεμβάσεις με τον τίτλο “Ομιλείτε ελληνικά”, το loutraki365 θα δημοσιεύει την προέλευση, ερμηνεία και ορθή χρήση διαφόρων λόγιων, αρχαίων, βιβλικών, βυζαντινών φράσεων, τις οποίες χρησιμοποιούμε και σήμερα στην καθημερινότητά μας, προκειμένου να βοηθηθούμε για την ορθή χρήση τους και την καλύτερη γνώση μας στην πάμπλουτη ελληνική γλώσσα.

 

Δείτε όλες τις δημοσιεύσεις του “Ομιλείτε ΕλληνικάTο loutraki365.gr δημοσιεύει τα σχόλια των αναγνωστών του. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια ΔΕΝ δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας.

Leave a comment

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
Έλεγχος CAPTCHA
Αυτή η ερώτηση είναι για να ελέγξουμε αν είστε ή όχι άνθρωπος και να αποφύγουμε την αυτοματοποιημένη υποβολή ανεπιθύμητων μηνυμάτων.
1 + 5 =
Επιλύστε αυτό το απλό μαθηματικό πρόβλημα και εισάγετε το αποτέλεσμα. π.χ. για 1 + 3, πληκτρολογήστε 4.