Ώρα 18:20 - Κερδισμένη η αποχή - Θρίλερ για τον αριθμό των κομμάτων που μπαίνουν στη Βουλή

Αδειάζει η κλεψύδρα για το κλείσιμο της κάλπης, σε μια εκλογική αναμέτρηση χωρίς απρόοπτα μεν, αλλά και από τις πλέον άνευρες της πρόσφατης πολιτικής ιστορίας. Η αποχή φαίνεται ότι είναι η μεγάλη νικήτρια της σημερινής μέρας, καθώς σύμφωνα με τελεταία στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών η συμμετοχή μόλις ξεπερνά το 40%. Όσο για τους υπόλοιπους νικητές, λίγες ώρες ακόμη υπομονής και όλοι τα γνωρίζουν.

 

Οι υψηλές θερμοκρασίες που άνοιξαν την … όρεξη των περισσοτέρων για παραλίες, το αποτέλεσμα του Μαΐου που δύσκολα μπορεί να ανατραπεί, αλλά και η παρατεταμένη προεκλογική περίοδος, περιόρισαν δραστικά το εκλογικό ενδιαφέρον.

 

Και ενώ όλοι περιμένουν το επίσημο κλείσιμο της κάλπης στις 19.00, προκειμένου να βγει στον αέρα το exit poll, ωστόσο οι πληροφορίες σε δημοσιογραφικά πηγαδάκια δίνουν και παίρνουν, με το ενδιαφέρον να εστιάζεται, όχι τόσο στην σειρά κατάταξης των κόμματων – που λίγο ως πολύ είναι γνωστή – όσο στο πόσα κόμματα είναι αυτά που θα πάρουν το πολυπόθητο εισιτήριο για τη Βουλή, περνώντας το κατώφλι του 3%.

 

Όπως ανέφεραν πολιτικοί αναλυτές, το πλέον ενδιαφέρον στοιχείο της βραδιάς, θα είνια ο αριθμός των κομμάτων που θα μπουν στη βουλή, ο οποίος όπως όλα δείχνουν θα είναι αυξημένος σε σχέση με τον Μάιο.

 

Είναι χαρακτηριστική η αναφορά του διευθύνοντα συμβούλου της MARC Θωμά Γεράκη, ότι «δεν αποκλείεται να δούμε θρίλερ απόψε, σχετικά με τα κόμματα που θα μπουν στη βουλή και ως προς τον αριθμό και ως προς το ποια θα είναι αυτά».

 

Αυτοδυναμία

 

Την ίδια ώρα βασικό ζητούμενο παραμένει η εξασφάλιση αυτοδυναμίας και σχηματισμού σταθερής κυβέρνησης, εξέλιξη που δεν είναι απίθανη, σε περίπτωση που επαναληφθούν τα ποσοστά του Μαΐου, σε συνδυασμό βέβαια με την ενισχυμένη αναλογική και το μπόνους των έως και 50 εδρών στο πρώτο κόμμα.

 

Όπως έχει γίνει γνωστό πάντως, πέρα από το exit poll, θα υπάρξει αρκετά νωρίς, γύρω στις 20.30 μία ασφαλής εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος, γεγονός που προοιωνίζεται μια όχι και τόσο μακρά εκλογική βραδιά.

 

Σε ό,τι αφορά την αποχή τα στοιχεία δείχνουν ότι θα κινηθεί σε εμφανώς υψηλότερα ποσοστά από τον Μάιο. Είναι ενδεικτικό ότι τα στοιχεία που είχαν συλλεγεί μέχρι αργά το μεσημέρι την κατέγραφαν αυξημένη κοντά στο 2,5% σε σχέση με την αναμέτρηση του περασμένου μήνα.