Παγκόσμια ανησυχία: Πλησιάζουμε στην “ώρα μηδέν” για σύγκρουση στην ανατ. Μεσόγειο!

Επικίνδυνα ανεβαίνει το θερμόμετρο στην ανατολική Μεσόγειο, καθώς από τη μια πλευρά συγκεντρώνεται υπερβολική δύναμη πυρός από δυτικές ένοπλες δυνάμεις, ενώ από την άλλη, υπάρχουν δείγματα που καταδεικνύουν -αν όχι, αποδεικνύουν- ότι πλησιάζουμε στην “ώρα μηδέν” για την απάντηση μετά τη φερόμενη επίθεση με χημικά στην Ντούμα της Συρίας.

 

Οι Ένοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ και της Γαλλίας συγκεντρώνουν υπερβολική δύναμη πυρός στην ανατολική Μεσόγειο, ενώ και η Ρωσία δεν υπολείπεται δυνάμεων, δεδομένου ότι στο θέατρο των εξελίξεων διαθέτει τη μοναδική ναυτική της βάση στη Μεσόγειο, ενώ το Συριακό έδαφος είναι έμφορτο ρωσικών δυνάμεων και όχι μόνο. Υπενθυμίζεται ότι στο στρατιωτικό αεροδρόμιο που χτυπήθηκε (πιθανά από Ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη) πληροφορίες αναφέρουν ότι σταθμεύουν τόσο ρωσικές, όσο και ιρανικές δυνάμεις.

 

Απέναντι από τη ρωσική ναυτική βάση που βρίσκεται στα παράλια της Μεσογείου, σε συριακό έδαφος, κατέφθασε και στάθμευσε ήδη, σε απόσταση μόλις 100 χιλιομέτρων, το αμερικανικό αντιτορπιλικό USS Donald Cook, το οποίο φέρει 50 πυραύλους Τόμαχοκ. Παράλληλα, οι ΗΠΑ στέλνουν στη Μεσόγειο το αεροπλανοφόρο «USS Harry S. Truman», μαζί με άλλα επτά πολεμικά πλοία. Το αεροπλανοφόρο σαλπάρει για τη Μεσόγειο σήμερα και ανοιχτά της Συρίας θα συναντήσει το προαναφερθέν αντιτορπιλικό «USS Donald Cook». Τα αντιτορπιλικά «USS Arleigh Burke», «USS Bulkeley», «USS Forrest Sherman» και «USS Farragut» θα συνοδεύουν το αντιτορπιλικό, όπως και το καταδρομικό «USS Normandy».

 

Τέλος, σε αυτό τον στόλο θα προστεθούν τα αντιτορπιλικά «USS The Sullivans» και «USS Jason Dunham». Συνολικά, σε αυτά τα πολεμικά σκάφη επιβαίνουν 6.000 ναύτες, ενώ μαζί με τα αμερικανικά θα είναι και η γερμανική φρεγάτα «FGS Hessen», στο πρώτο μισό της αποστολής τους.

 

Αναφορικά με την υπερσυγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων στην ευρύτερη γειτονιά μας, την ανατολική Μεσόγειο, αξίζει να σημειωθεί ότι, μόλις χθες έγινε γνωστό, ένα ρωσικό αεριωθούμενο πέταξε αυτό το Σαββατοκύριακο σε χαμηλό ύψος πάνω από ένα γαλλικό πολεμικό πλοίο στην ανατολική Μεσόγειο, σε μια εσκεμμένη παραβίαση των διεθνών κανονισμών, ανέφερε σήμερα μια πηγή από το πολεμικό ναυτικό της Γαλλίας.

 

Το περιστατικό, το οποίο αποκάλυψε πρώτο το περιοδικό Le Point, σημειώθηκε την ώρα που η ένταση αυξάνεται μεταξύ της Ρωσίας και χωρών της Δύσης, την ώρα που η Γαλλία, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους εξετάζουν το ενδεχόμενο μιας συντονισμένης στρατιωτικής απάντησης, αφού κατηγορούν τη συριακή κυβέρνηση, την οποία υποστηρίζει η Μόσχα, ότι ευθύνεται για τη φερόμενη επίθεση με χημικά.

 

Το γαλλικό εβδομαδιαίο περιοδικό έγραψε ότι το ρωσικό μαχητικό πραγματοποίησε χαμηλή υπερπτήση πάνω από τη φρεγάτα Aquitaine το Σαββατοκύριακο και ήταν πλήρως οπλισμένο.

 

Η γαλλική φρεγάτα Aquitaine δεν είναι και κανένα… παιχνιδάκι. Φέρει 16 πυραύλους κρουζ και 16 πυραύλους εδάφους- αέρος. Αυτή τη στιγμή επιχειρεί στα ανοικτά των ακτών της Λιβύης μαζί με αμερικανικά πολεμικά πλοία, στο πλαίσιο των επιχειρήσεων εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στη Συρία και το Ιράκ.

 

«Η πτήση πραγματοποιήθηκε πριν από κάποιες ημέρες» σημείωσε μια πηγή από το πολεμικό ναυτικό της Γαλλίας, προσθέτοντας ότι η Γαλλία επικοινώνησε με τις ρωσικές αρχές για το ζήτημα.

 

«Οι υπερπτήσεις από στρατιωτικά αεροσκάφη πάνω από πολεμικά πλοία είναι κάτι που συμβαίνει στη θάλασσα. Όταν είναι πολύ χαμηλές, η αντίθετη πλευρά ειδοποιείται» επισήμανε η πηγή.

 

Οι ενδείξεις ότι “κάτι ετοιμάζεται”

Από την άλλη πλευρά, η Βρετανή πρωθυπουργός Τερέζα Μέι συμφώνησε χθες, με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ότι η διεθνής κοινότητα χρειάζεται να απαντήσει στην επίθεση με χημικά όπλα στη Συρία, ανακοίνωσε η Ντάουνινγκ Στριτ.

 

Η Τερέζα Μέι, η οποία πραγματοποίησε χθες ξεχωριστές τηλεφωνικές συνομιλίες με τους δύο ηγέτες, συμφώνησε ότι οι αναφορές για μια χημική επίθεση στη Συρία είναι «εντελώς αξιοκατάκριτες» και αν επιβεβαιωθούν θα συνιστούν επιπλέον αποδεικτικά στοιχεία της σοκαριστικής βαρβαρότητας που επιδεικνύει το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ.

 

Οι επικοινωνίες αυτές ήλθαν μια μόλις ημέρα μετά από τις διαδοχικές τηλεφωνικές συνδιαλέξεις του Προέδρου των ΗΠΑ, με τον Πρόεδρο της Γαλλίας. Δυο τηλεφωνικές επικοινωνίες μέσα σε λιγότερο από 48 ώρες, για τέτοιο επίπεδο πολιτικής, είναι ενδεικτικές της κατάστασης.

 

Οι τρεις ηγέτες δεν έκλεισαν ραντεβού για… μπάρμπεκιου το Σαββατοκύριακο. «Συμφώνησαν ότι η διεθνής κοινότητα χρειάζεται να απαντήσει για να διατηρήσει την απαγόρευση χρήσης χημικών όπλων παγκοσμίως», όπως δήλωσε εκπρόσωπος του γραφείου της Μέι, μετά τις τηλεφωνικές επικοινωνίες της πρωθυπουργού.

 

Στο μεταξύ ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλτν Τραμπ και ο υπουργός Άμυνας Μάτις ακύρωσαν τα ταξίδια τους και, όπως γράφηκε παραπάνω,  στέλνουν  ακόμα ένα αεροπλανοφόρο στα ανοιχτά της Συρίας. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ ακύρωσε το ταξίδι του στο Περού, όπου ήταν προγραμματισμένο να παραβρεθεί στη Σύνοδο Κορυφής των χωρών Βορείου και Νοτίου Αμερικής, προκειμένου να εστιάσει το ενδιαφέρον του και να ασχοληθεί αποκλειστικά με το θέμα στη Συρία, όπως διέρρευσαν πηγές του Λευκού Οίκου.

 

Και το “κερασάκι” στο τέλος των δεδομένων που εκτέθηκαν… Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια της Αεροναυτιλίας (Eurocontrol) προειδοποίησε την Τρίτη τις εταιρείες αεροπορικών μεταφορών να επιδείξουν μεγάλη προσοχή στον εναέριο χώρο της ανατολικής Μεσογείου τις επόμενες 72 ώρες, λόγω της πιθανής έναρξης αεροπορικών πληγμάτων στη Συρία!

 

Κατά τον οργανισμό, πύραυλοι αέρος-εδάφους και πύραυλοι Κρουζ ίσως εκτοξευθούν την περίοδο αυτή και υπάρχει ενδεχόμενο διακοπής των ραδιοεπικοινωνιών και των συστημάτων υποβοήθησης της πλοήγησης.

 

Η ελπίδα όλων είναι να μην συμβεί κάτι και να πρυτανεύσει η λογική και η διπλωματία. Με λίγα λόγια η συζήτηση. Αλλά, δυστυχώς στην ιστορία της ανθρωπότητας, αυτό δεν ήταν πάντα εφικτό…

 

Πηγές: ΑΠΕ, Reuters, Ant1

 

Yeni Safak-Σοκαριστικό: Σενάριο βύθισης ελληνικού πολεμικού πλοίου!

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ