Παγκόσμια Ημέρα των Δικαιωμάτων του Παιδιού

Η 20η Νοεμβρίου έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού, με αφορμή την επέτειο υπογραφής της Διεθνούς Σύμβασης του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Παιδιού (1989).

 

Η φετινή μέρα, όμως, δεν βρίσκει τη χώρα μας με τα καλύτερα νέα για τα παιδιά. Συνολικά, 299 παιδιά εξαφανίστηκαν το 2018 στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας, ενώ, το πρώτο τετράμηνο του 2019, είχαν εξαφανιστεί 116 παιδιά, στην πλειονότητά τους κορίτσια.

 

Μπορεί αρκετά από αυτά να βρέθηκαν, όμως οι ζωές πολλών συνεχίζονται σε ιδρύματα, μακριά από τις οικογένειες τους.

 

Αγώνα απέναντι στην ιδρυματοποίηση δίνουν τα τέσσερα παιδικά χωριά SOS που υπάρχουν στην Ελλάδα.

 

«Πρέπει να ενισχυθεί η αποϊδρυματοποίηση, μακριά από τον κλασικό τρόπο λειτουργίας όπου τα παιδιά δεν έχουν τα πρόσωπα αναφοράς. Η πολιτεία να υποστηρίξει τον θεσμό της αναδοχής», τονίζει o Διευθυντής Κοινωνικής Εργασίας και Έρευνας των παιδικών χωριών SOS, Στέργιος Σιφνιός.

 

Όπως αναφέρει, «στην Ελλάδα εξακολουθούν να υφίστανται πολλά κενά και ελλείψεις που καθιστούν επισφαλή τα παιδιά, ειδικά εκείνα των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων».

 

«Να αυξηθεί η φωνή των παιδιών, κάθε παιδί έχει ένα βασικό δικαίωμα, το να ζει και να μεγαλώνει σε ένα οικογενειακό περιβάλλον. Φεύγοντας από μια προβληματική οικογένεια, κάθε παιδί έχει το δικαίωμα να πάει σε μία άλλη ή να πάει σε παιδικά χωριά SOS που είναι οικογενειακού τύπου, υποκαθιστούν σε έναν μεγάλο βαθμό την οικογένεια και όχι σε ιδρύματα», προσθέτει ο Σ. Σιφνιός.

 

Κάθε παιδί που πηγαίνει στα παιδικά χωριά SOS έχει μια σημαντική ιστορία.

 

«Υπήρχαν παιδιά που κινδύνευαν και παιδιά που είχαν υποστεί κάθε τύπου κακοποίηση. Κάθε παιδί που βγαίνει από εμάς στην κοινωνία είναι ένας επιτυχημένος ενήλικας. Η πλειονότητα των παιδιών έχει τελειώσει πανεπιστημιακές σχολές έχει κάνει διδακτορικά, μεταπτυχιακά, είναι στο εξωτερικό ή είναι στην Ελλάδα.

 

Το πιο σημαντικό για εμάς είναι ότι έχουν κάνει οικογένεια. Είναι σημαντικό ότι ακόμα και παιδιά με νοητική στέρηση, μπορούν να αυτονομηθούν και να συνεχίσουν τη ζωή τους.

 

Αυτό που αντιλαμβανόμαστε για τον πληθυσμό των παιδιών με κοινωνικά προβλήματα, κοινωνικά θέματα, και λοιπά, είναι ότι υπάρχει ανάγκη για μεγαλύτερη προσήλωση στη συνεργασία τους. Μια οικογένεια που έχει προβλήματα με κοινωνικού τύπου, αυτή η οικογένεια οδηγεί στην απομάκρυνση παιδιών χωρίς λόγο και αυτό είναι λάθος», καταλήγει.

 

Σε αυτό το πλαίσιο και με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας για τα Δικαιώματα του Παιδιού, τα Παιδικά Χωριά SOS διοργανώνουν ψυχοπαιδαγωγικές δραστηριότητες, καλλιτεχνικά εργαστήρια, βιωματικά παιχνίδια, και ψυχαγωγικές εκδηλώσεις, με τη συμμετοχή παιδιών και γονέων στο Ηράκλειο, τη Θεσσαλονίκη, τα Ιωάννινα, την Καλαμάτα, την Κομοτηνή και την Πάτρα.

 

cnn.gr

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ