Πάνω από δύο ευρώ το Πάσχα η βενζίνη

«Φωτιά» έχουν πάρει οι αντλίες στα πρατήρια υγρών καυσίμων της χώρας, με τις τιμές της αμόλυβδης βενζίνης και του πετρελαίου diesel κίνησης να παίρνουν την ανιούσα, στη σκιά των νέων συγκρούσεων που απειλούν με γενικευμένη σύρραξη τη Μέση Ανατολή.

 

Η γεωπολιτική ανάφλεξη ενισχύει το κλίμα συναγερμού στην αγορά, καθώς το αργό πετρέλαιο τύπου Brent καταγράφει τη μεγαλύτερο άνοδο των τελευταίων μηνών, ξεπερνώντας ακόμη και τα επίπεδα των 90 δολαρίων το βαρέλι.

 

Την ίδια ώρα, οι διεθνείς τιμές Platts της Μεσογείου, οι οποίες αποτελούν το σημείο αναφοράς των συμβολαίων αγοράς καυσίμων μεταξύ διυλιστηρίων και πελατών τους, φαίνεται πως ακολουθούν την αυξητική τάση του Brent.

 

Οι αυξήσεις έρχονται λίγες ημέρες πριν από το Πάσχα, μια περίοδο που πολλοί ετοιμάζονται να ταξιδέψουν, με τις μέσες τιμές στην περιφέρεια να έχουν πατήσει για τα καλά τα 2 ευρώ το λίτρο. Χαρακτηριστικό είναι πως η τιμή της αμόλυβδης στις Κυκλάδες έχει πετάξει στα 2,190 ευρώ το λίτρο, στα Δωδεκάνησα 2,125 ευρώ, ενώ πάνω από τα 2 ευρώ σε Λευκάδα, Ευρυτανία, Λέσβο και Κεφαλονιά.

 

Αυτή τη στιγμή η μέση πανελλαδική τιμή της απλής αμόλυβδης διαμορφώνεται στα 1,962 ευρώ το λίτρο και του diesel κίνησης στα 1,715 ευρώ το λίτρο, σημειώνοντας περαιτέρω άνοδο σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

 

Μάλιστα, παράγοντες της ελληνικής αγοράς εκτιμούν ότι οι ανοδικές κινήσεις θα είναι πιο δυναμικές τις επόμενες ημέρες λόγω του κλίματος αβεβαιότητας που τροφοδοτούν οι τελευταίες εξελίξεις.

 

Σε ό,τι αφορά τις ήδη αγορασμένες ποσότητες καυσίμων σε χαμηλότερες τιμές, τα ίδια στελέχη σημειώνουν στα «ΝΕΑ» πως σε ορισμένες περιπτώσεις οι ανατιμήσεις περνούν πιο γρήγορα στις αντλίες, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως η επιβάρυνση στο αργό πετρέλαιο μετακυλίεται κατ’ επέκταση και στο διυλισμένο προϊόν, ενώ και η υψηλή φορολογία, που ξεπερνά ακόμη και τα 70 λεπτά ανά λίτρο, «καίει» τις τσέπες των καταναλωτών.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ