Το παραμύθι με τα καμένα και τις ανεμογεννήτριες και ο δράκος

Εχει γραφτεί εκατό φορές. Κάθε καλοκαίρι που ξεσπούν φωτιές σε βουνά και χαράδρες, κατ’ ευθείαν σκάει το παραμύθι των ανεμογεννητριών. Οι εμπρηστές βάζουν επίτηδες τις φωτιές για να εξαλειφθούν τα δέντρα και στην θέση τους να υψωθούν ανεμογεννήτριες. Και ποιος τοποθετεί ανεμογεννήτριες; Οι μεγάλες εταιρείες, με την κάλυψη της κυβέρνησης. Συνεπώς τις φωτιές τις βάζουν οι εταιρείες και η κυβέρνηση, δηλαδή ο …Μητσοτάκης.

 

Παλιότερα είχαμε τους οικοπεδοφάγους, τώρα έχουμε τους ανεμογεννητριάδες. Δεν πα’ να λένε οι υπεύθυνοι, δεν πα’ να βγαίνουν ανακοινώσεις, δεν πα’ να παρουσιάζονται αναλυτικά οι νόμοι… τα ίδια Παντελάκη μου, τα ίδια Παντελή μου. Αρπάζει το πληκτρολόγιο του κινητού του ο κάθε άσχετος, ο κάθε αγράμματος, ο κάθε συνωμοσιολόγος, ο κάθε ακούσιος (ή και κωλοπετσωμένος εκούσιος) υποστηρικτής του λιγνίτη και του πετρελαίου και αρχίζει να γράφει. «Μας καίνε για να γεμίσουν τις κορυφογραμμές με ανεμογεννήτριες.»

 

Γράφει ο Δημήτρης Ευθυμάκης

 

Εχει γραφτεί εκατό φορές. Κάθε καλοκαίρι που ξεσπούν φωτιές σε βουνά και χαράδρες, κατ’ ευθείαν σκάει το παραμύθι των ανεμογεννητριών. Οι εμπρηστές βάζουν επίτηδες τις φωτιές για να εξαλειφθούν τα δέντρα και στην θέση τους να υψωθούν ανεμογεννήτριες. Και ποιος τοποθετεί ανεμογεννήτριες; Οι μεγάλες εταιρείες, με την κάλυψη της κυβέρνησης. Συνεπώς τις φωτιές τις βάζουν οι εταιρείες και η κυβέρνηση, δηλαδή ο …Μητσοτάκης.

 

Παλιότερα είχαμε τους οικοπεδοφάγους, τώρα έχουμε τους ανεμογεννητριάδες. Δεν πα’ να λένε οι υπεύθυνοι, δεν πα’ να βγαίνουν ανακοινώσεις, δεν πα’ να παρουσιάζονται αναλυτικά οι νόμοι… τα ίδια Παντελάκη μου, τα ίδια Παντελή μου. Αρπάζει το πληκτρολόγιο του κινητού του ο κάθε άσχετος, ο κάθε αγράμματος, ο κάθε συνωμοσιολόγος, ο κάθε ακούσιος (ή και κωλοπετσωμένος εκούσιος) υποστηρικτής του λιγνίτη και του πετρελαίου και αρχίζει να γράφει. «Μας καίνε για να γεμίσουν τις κορυφογραμμές με ανεμογεννήτριες.» Και να σου τα like και οι αναδημοσιεύσεις από κάτω. Μαζί με τις κατάρες για τα εμβόλια και με τις καταδίκες του 5G, παρέα αγαστή με τους original δήθεν αριστερούς που καταγγέλλουν «τις μπίζνες της πράσινης μετάβασης». Όλοι μαζί, τουρλού-τουρλού. Απαντούν οι αρμόδιοι ότι οι ανεμογεννήτριες στήνονται υπό όρους και μέσα σε δασικές περιοχές, άρα γιατί να κάψουν τις πλαγιές; Ίσα-ίσα που αν καεί μια περιοχή και κηρυχθεί αναδασωτέα, οι περιβαλλοντικοί όροι για να εγκριθούν ανεμογεννήτριες γίνονται τόσο πολύπλοκοι και δύσκολοι που πρακτικά καθιστούν την επιχείρηση ασύμφορη.

 

Αν δηλαδή είχαμε στοιχειώδη λογική, θα μπορούσαμε να υποστηρίξουμε ότι τις φωτιές τις βάζουν εκείνοι που δεν θέλουν τις ανεμογεννήτριες. Διότι όσο κι αν ψάξετε, καινούριο αιολικό πάρκο σε περιοχή που κάηκε δεν θα βρείτε. Τα ίδια φώναζαν και στις μεγάλες φωτιές της Εύβοιας, για ρίξτε μια ματιά αν έχει στηθεί έστω και μία ανεμογεννήτρια, πόσο μάλλον ολόκληρο πάρκο όπως έγραφαν. Καμία. Σε δασωμένες ή σε περιοχές με πάγια χαμηλή βλάστηση θα τις δείτε. Αλλά τι τα θέτε; Τι αξία έχει η πραγματικότητα μπροστά σ’ ένα καταγγελτικό tweet κάποιου με ψευδώνυμο; Ή σε μια ατάκα του υποψήφιου αρχηγού Τζουμάκα (πρόσφατα στον ΣΚΑΙ) ή του Πολάκη (πριν ένα χρόνο). Βέβαια, αυτός που σήμερα καταγγέλλει τις ανεμογεννήτριες, αύριο το πρωί θα ουρλιάζει ότι το ηλεκτρικό ρεύμα είναι ακριβό. Ετσι είναι κύριοι, αυτός τα θέλει όλα δικά του. Και φθηνό ρεύμα και να μην παράγεται ρεύμα από τον δωρεάν αέρα. Μας κάνει την παραχώρηση να δέχεται τα φωτοβολταϊκά, αλλά ο άτιμος ο ήλιος δεν δίνει ενέργεια το βράδυ που ο εν λόγω μαχητής θέλει να έχει αναμμένο το ac της κρεβατοκάμαρας του. Ενώ ο αέρας φυσά και το βράδυ για να γυρίζει ο σβούρος και να δροσίζεται ο επαναστάτης…

 

Και να σου τα like και οι αναδημοσιεύσεις από κάτω. Μαζί με τις κατάρες για τα εμβόλια και με τις καταδίκες του 5G, παρέα αγαστή με τους original δήθεν αριστερούς που καταγγέλλουν «τις μπίζνες της πράσινης μετάβασης». Όλοι μαζί, τουρλού-τουρλού. Απαντούν οι αρμόδιοι ότι οι ανεμογεννήτριες στήνονται υπό όρους και μέσα σε δασικές περιοχές, άρα γιατί να κάψουν τις πλαγιές; Ίσα-ίσα που αν καεί μια περιοχή και κηρυχθεί αναδασωτέα, οι περιβαλλοντικοί όροι για να εγκριθούν ανεμογεννήτριες γίνονται τόσο πολύπλοκοι και δύσκολοι που πρακτικά καθιστούν την επιχείρηση ασύμφορη.

 

Αν δηλαδή είχαμε στοιχειώδη λογική, θα μπορούσαμε να υποστηρίξουμε ότι τις φωτιές τις βάζουν εκείνοι που δεν θέλουν τις ανεμογεννήτριες. Διότι όσο κι αν ψάξετε, καινούριο αιολικό πάρκο σε περιοχή που κάηκε δεν θα βρείτε. Τα ίδια φώναζαν και στις μεγάλες φωτιές της Εύβοιας, για ρίξτε μια ματιά αν έχει στηθεί έστω και μία ανεμογεννήτρια, πόσο μάλλον ολόκληρο πάρκο όπως έγραφαν. Καμία. Σε δασωμένες ή σε περιοχές με πάγια χαμηλή βλάστηση θα τις δείτε. Αλλά τι τα θέτε; Τι αξία έχει η πραγματικότητα μπροστά σ’ ένα καταγγελτικό tweet κάποιου με ψευδώνυμο; Ή σε μια ατάκα του υποψήφιου αρχηγού Τζουμάκα (χθες στον ΣΚΑΙ) ή του Πολάκη (πριν ένα χρόνο).

 

Βέβαια, αυτός που σήμερα καταγγέλλει τις ανεμογεννήτριες, αύριο το πρωί θα ουρλιάζει ότι το ηλεκτρικό ρεύμα είναι ακριβό. Ετσι είναι κύριοι, αυτός τα θέλει όλα δικά του. Και φθηνό ρεύμα και να μην παράγεται ρεύμα από τον δωρεάν αέρα. Μας κάνει την παραχώρηση να δέχεται τα φωτοβολταϊκά, αλλά ο άτιμος ο ήλιος δεν δίνει ενέργεια το βράδυ που ο εν λόγω μαχητής θέλει να έχει αναμμένο το ac της κρεβατοκάμαρας του. Ενώ ο αέρας φυσά και το βράδυ για να γυρίζει ο σβούρος και να δροσίζεται ο επαναστάτης...