Με απόφαση του Χαράλαμπου Βουρλιώτη, επικεφαλής της Αρχής για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος και πρώην αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ελέγχονται όλες οι εταιρείες και τα funds που διαχειρίζονται κόκκινα δάνεια και οφειλές προς τραπεζικά ιδρύματα στην Ελλάδα. Ο στόχος της έρευνας είναι να διαπιστωθεί αν η διαχείριση και η διαδικασία είναι νόμιμες ή αν υπάρχουν ατασθαλίες.
Ο Πρόεδρος της Αρχής έχει δώσει εντολή να ελεγχθούν εξονυχιστικά όλα τα οικονομικά στοιχεία των εισπρακτικών εταιρειών που λειτουργούν στην Ελλάδα και διαχειρίζονται τα τραπεζικά δάνεια.
Ειδικότερα, αντικείμενο της έρευνας που ξεκίνησε ο κ. Βουρλιώτης είναι να ελεγχθεί ο τρόπος με τον οποίο όλες οι εταιρείες και τα funds που διαχειρίζονται οφειλές δανειοληπτών, λειτουργούν εντός του νομοθετικού πλαισίου ή εάν με πράξεις, ενέργειες και παραλείψεις τους διευκολύνουν τη διάπραξη του αδικήματος για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος.
Ακόμη, στο πλαίσιο της έρευνας που διεξάγεται οι αρμόδιοι ελεγκτές της Αρχής θα διαπιστώσουν εάν -και σε ποιες περιπτώσεις- οι εταιρείες διαχείρισης χρέους (funds, κ.λπ.) συμμετέχουν σε ξέπλυμα μαύρου χρήματος.
Eurostat: Στο 3% ο πληθωρισμός της Ελλάδας τον Νοέμβριο – Στο 2,2% στην Ευρωζώνη
Ο πληθωρισμός στην Ελλάδα παρουσίασε μικρή πτώση τον Νοέμβριο, φτάνοντας το 3%, από 3,1% τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat. Παράλληλα, ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη διαμορφώνεται στο 2,2% τον Νοέμβριο του 2024, ενώ τον Οκτώβριο βρισκόταν στο 2%, σύμφωνα με δεύτερη εκτίμηση της Eutostat, με την πρώτη να ήταν στο 2,3%.
Ο ετήσιος πληθωρισμός της Ευρωζώνης για τον Νοέμβριο οριστικοποιήθηκε στο 2,2% σε ετήσια βάση, από 2% τον Οκτώβριο. Εν τω μεταξύ, ο πυρήνας του ΔΤΚ, ο οποίος δεν περιλαμβάνει τα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό, υποχώρησε στο 2,7% σε ετήσια βάση, από 2,9% τον Οκτώβριο.
Σε ευρύτερο επίπεδο ΕΕ, ο γενικός πληθωρισμός οριστικοποιήθηκε στο 2,5% σε ετήσια βάση. Μεταξύ των κρατών μελών, η Ιρλανδία κατέγραψε τον χαμηλότερο ετήσιο πληθωρισμό στο 0,5%, ακολουθούμενη από τη Λιθουανία και το Λουξεμβούργο (και οι δύο στο 1,1%). Στο υψηλότερο επίπεδο, η Ρουμανία κατέγραψε τον υψηλότερο πληθωρισμό στο 5,4%, με το Βέλγιο (4,8%) και την Κροατία (4,0%) να ακολουθούν από κοντά. Σε σύγκριση με τον Οκτώβριο, ο πληθωρισμός μειώθηκε σε τέσσερα κράτη μέλη της ΕΕ, παρέμεινε αμετάβλητος σε τρία και αυξήθηκε σε είκοσι.