ΠΑΣΟΚ: Πώς αλλάζουν οι εσωκομματικές ισορροπίες μετά την παρέμβαση Δούκα

Από πολιτικός φίλος του Ανδρουλάκη θα γίνει σε υποψήφιος αντίπαλος; Τα πρώτα προειδοποιητικά πυρά

 

Τις εσωκομματικές ισορροπίες αλλάζει η πρόθεση(;) του Χάρη Δούκα να θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ. Ειδικότερα, σε περίπτωση που επιβεβαιωθεί ότι ο κ. Δούκας θα αναμετρηθεί με τον Νίκο Ανδρουλάκη θα οδηγήσει (αναπόφευκτα) ορισμένους να… αποσυρθούν. Ο δήμαρχος Αθηναίων θεωρείται εντός ΠΑΣΟΚ ένα στέλεχος που μπορεί να συσπειρώσει αρκετές «φράξιες», ωστόσο δεν προέρχεται για παράδειγμα από τη πολιτική μήτρα των «παπανδρεικών.

 

Από πολιτικός φίλος σε υποψήφιος αντίπαλος;

 

Θεωρείται από τα νέα στελέχη, που αναδείχτηκαν μαζί με τον Νίκο Ανδρουλάκη, και ουσιαστικά ξεκίνησε την πολιτική του καριέρα όταν η Φώφη Γεννηματά αναζητούσε πρόσωπα -άφθαρτα και με θέληση να εργαστούν- για την τεκμηρίωση των προγραμματικών θέσεων του ΠΑΣΟΚ.

 

Στη συνέχεια ο Νίκος Ανδρουλάκης τον αναβάθμισε τοποθετώντας τον στη θέση του τομεάρχη Ενέργειας του ΠΑΣΟΚ, μέχρι τελικά να διεκδικήσει και να κερδίσει το δήμο της Αθήνας. Τώρα, πλέον, και ο ίδιος φαίνεται πως θέλει -αν και σχετικά σύντομα- να προβιβαστεί στη κεντρική πολιτική σκηνή, απέναντι στον πολιτικό του «φίλο» Νίκο Ανδρουλάκη. Πρόκειται για μια κίνηση που αν τελικά την λάβει ενέχει σοβαρούς κινδύνους -και μεγάλο ρίσκο όπως παραδέχονται πράσινα στελέχη- για το πολιτικό μέλλον του Χάρη Δούκα καθώς εφόσον αποτύχει θα έχει στο παλμαρέ του μια (μεγάλη) ήττα.

 

Δούκας - Ανδρουλάκης (Eurokinissi)
Δούκας - Ανδρουλάκης

 

Τα πρώτα προειδοποιητικά πυρά προς τον Δούκα

 

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚΘανάσης Γλαβίνας έστειλε ήδη τα πρώτα προειδοποιητικά πυρά, επισημαίνοντας -με νόημα- ότι αν ήμουν πολίτης του Δήμου Αθηναίων θα ήθελα ο δήμαρχός μου να ολοκληρώσει τη θητεία του. «Εκτιμώ ότι ο κ. Δούκας θα ολοκληρώσει τη θητεία του και θα προσπαθήσει να κάνει αυτό που κάνει ήδη με πολύ καλό τρόπο και πολύ επιτυχημένα, να είναι ο δήμαρχος Αθηναίων», προσέθεσε χαρακτηριστικά.

 

Αλλάζουν οι εσωκομματικοί συχετισμοί

 

Η απόφασή του σίγουρα θα «ανατάξει» τους εσωκομματικούς συσχετισμούς, διότι πολλοί εκτιμούν ότι θα «διασπάει» το μπλοκ του Νίκου Ανδρουλάκη, αφήνοντας ανοικτό πεδίο στον/ην υποψήφιο που θα «κατέλθει» υπό τη στήριξη του «παπανδρεϊκού» μπλοκ. Ο Μανώλης Χριστοδουλάκης και ο Παύλος Γερουλάνος θεωρούνται οι επικρατέστεροι ώστε να διεκδικήσουν την προεδρία του κόμματος, με τον πρώην πρωθυπουργό πάντως να μην αναμένεται να δώσει «χρίσμα» σε κάποιον από τους δύο.

 

Χάρης Δούκας - Νίκος Ανδρουλάκης (Eurokinissi)

Χάρης Δούκας - Νίκος Ανδρουλάκης 

 

Τα παραπάνω θα ξεκαθαρίσουν στο Πολιτικό Συμβούλιο που θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Τετάρτη. Θα ακολουθήσει στις 30 Ιουνίου η κρίσιμη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής που είναι αρμόδια να αποφασίσει για τον «οδικό χάρτη» για την προσφυγή στην κάλπη, η οποία σίγουρα θα επισπευστεί και δεν αποκλείεται να γίνει ακόμα και μέσα στον Ιούλιο. Να σημειωθεί, πάντως, ότι ο Ν. Ανδρουλάκης αναμένεται να δώσει μια γεύση της στρατηγικής του και να περάσει στην αντεπίθεση κατά τη διάρκεια της σημερινής συνέντευξής του στην ΕΡΤ.

 

«Παρέμβαση» από Χάρη Δούκα για τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ: «Να δώσουμε το λόγο στη βάση του ΠΑΣΟΚ»

 

O Δήμαρχος Αθηναίων παίρνει επίσημα θέση, ανοίγοντας τα χαρτιά του για την επόμενη ημέρα του ΠΑΣΟΚ και, ευρύτερα, της Κεντροαριστεράς, με συνέντευξή του στην Καθημερινή.

 

Δουκας δημος

 

Μπορεί στη Χαριλάου Τρικούπη να μην επιβεβαιώνουν τα δημοσιεύματα για προσφυγή σε εσωκομματικές κάλπες, ωστόσο τις τελευταίες ημέρες πληθαίνουν τα στελέχη που εκφράζουν τον προβληματισμό τους γύρω από τον Νίκο Ανδρουλάκη. Αυτό ήταν το νόημα και της συνέντευξης που παραχώρησε ο Χάρης Δούκας σε κυριακάτικη εφημερίδα.

 

Συγκεκριμένα, μιλώντας στην «Καθημερινή» ο Δήμαρχος της Αθήνας πήρε θέση στις μετεκλογικές εξελίξεις, ζητώντας να δοθεί ο λόγος στην βάση του κόμματος ενώ σημειώνει ότι το κόμμα δεν έπεισε τους ψηφοφόρους. «H μόνη αποτελεσματική διέξοδος είναι να δώσουμε τον λόγο στη βάση, αλλιώς η κρίση θα βαθαίνει και θα πολλαπλασιάζεται. Αφετηρία της επανεκκίνησής μας πρέπει να είναι η άμεση, μαζική προσφυγή στον κόσμο μας».

 

Αναφορικά με το εκλογικό αποτέλεσμα για το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, ο δήμαρχος Αθηναίων παραδέχεται ότι δεν έπεισε τους ψηφοφόρους ότι μπορεί να είναι λύση και πως εστάλη σαφές και ηχηρό μήνυμα, να μη χαθεί η ανασύνθεση της δημοκρατικής παράταξης σε ατέρμονες συζητήσεις, σε επιστροφές, συντονιστικά και πλατφόρμες. «Από τις εκλογές του περσινού Ιουνίου έχασε 100.000 ψήφους. Δεν είναι απλά μια ήττα, ότι χάθηκε μία ακόμα ευκαιρία. Το χειρότερο είναι ότι συνηθίζουμε στις ήττες. Με δικαιολογίες και ροκάνισμα του χρόνου, ο χώρος κινδυνεύει να εκφυλιστεί και το αίτημα «κάντε επιτέλους κάτι» έρχεται από παντού» σημειώνει με νόημα.

 

Αναφορικά με το αν θα συμμετέχει ο ίδιος στην περίπτωση που ξεκινήσει η εκλογική διαδικασία στο ΠΑΣΟΚ απάντησε πως προέχει να συμφωνηθεί και να χαραχτεί ο οδικός χάρτης των αλλαγών που πρέπει να δρομολογηθούν άμεσα.

 

Ανασύνθεση της δημοκρατικής παράταξης

 

«Το εκλογικό αποτέλεσμα έστειλε ένα σαφές και ηχηρό μήνυμα: Η ανασύνθεση της δημοκρατικής παράταξης δεν πρέπει να χαθεί και πάλι σε ατέρμονες συζητήσεις, σε επιτροπές, συντονιστικά και πλατφόρμες”, τονίζει. Στην προσπάθεια της ανασύνθεσης δεν περισσεύει κανείς, και πρώτα απ’ όλα ο κόσμος που έχει επενδύσει όνειρα και προσδοκίες σε μια νέα εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης. Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ σε αυτή την πορεία μπορεί να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο».

 

Και προσθέτει: «Οι ψηφοφόροι του ευρύτερου δημοκρατικού χώρου υπάρχουν, είναι πολλοί και είναι σε αναμονή. Προσδοκούν βιώσιμες πρωτοβουλίες και πολιτικές κινήσεις που θα οδηγήσουν στην επανεκκίνηση τη μεγάλης δημοκρατικής παράταξης και στη διαμόρφωση μιας νέας εναλλακτικής πρότασης διακυβέρνησης του τόπου. Ελπίζουν να ξαναβρεθούν σε πρώτο πλάνο και η πυξίδα να γυρίσει στα πραγματικά προβλήματα, σε λύσεις για τους πολλούς και όχι για τους λίγους, ελπίζουν να λειτουργήσει το κράτος δικαίου, η ισονομία και η ισοπολιτεία, ελπίζουν να δοθεί χώρος στις δυνάμεις της δημιουργίας. Όμως δεν θα περιμένουν επ’ αόριστον, ο χρόνος εξαντλείται. Η χώρα δεν έχει άλλο χρόνο να περιμένει».

 

Ο κ. Δούκας αναφέρει πως η Ν.Δ., έπειτα από πολλά χρόνια, κατέγραψε μια σημαντική ήττα στις ευρωεκλογές. «Οι απώλειες είναι τόσο μεγάλες, που δείχνουν ότι η αντίστροφη μέτρηση άρχισε. Είναι μια πορεία φθοράς στην οποία την οδήγησε η βαθιά συντηρητική πολιτική της, η άρνησή της να δώσει αποτελεσματικές λύσεις στα θέματα της ακρίβειας, οι πολιτικές που οδηγούν στη διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων, το αλαζονικό ύφος της εξουσίας».

 

Αναφερόμενος στη συνεργασία στον δεύτερο γύρο των εκλογών στον Δήμο Αθηναίων και την εκλογή του και κατά πόσο αυτή θα μπορούσε να είναι το υπόδειγμα για μια συνεργασία στην κεντρική πολιτική σκηνή, σημειώνει πως η συνεργασία στις δημοτικές εκλογές βασίστηκε σε ένα βασικό στοιχείο, «στις συγκλίσεις που πετύχαμε στις γειτονιές, χωρίς χρώματα και κόμματα, μόνο στη βάση των προβλημάτων που οι ίδιοι οι πολίτες μας έθεταν. Και αυτή είναι η δύναμη του μοντέλου μας. Συγκροτήσαμε μια ατζέντα με τα πραγματικά προβλήματα του κόσμου, διατυπώσαμε συγκεκριμένες προτάσεις και καταφέραμε με αυτή την ατζέντα να συσπειρώσουμε προοδευτικές δυνάμεις και πολίτες ανεξαρτήτως κομματικών επιλογών. Δηλαδή, καταφέραμε να πολλαπλασιάσουμε και όχι απλώς να αθροίσουμε δυνάμεις».

 

Αναφερόμενος στους κ.κ. Ανδρουλάκη και Κασσελάκη σημειώνει πως στη μεγάλη πρόκληση για την ανασύνθεση της ευρύτερης δημοκρατικής παράταξης, δεν περισσεύει κανείς. “Ομως, αυτή την κρίσιμη ώρα δεν χωρούν συζητήσεις για ρόλους, θέσεις, προσωπικές ατζέντες. Ή όλοι ομονοούμε ότι αυτή την κρίσιμη ώρα θα συστρατευτούμε σε αυτή την προσπάθεια ή όποιος θέλει ας περιχαρακωθεί στη γωνιά του, ας παραμείνει δέσμιος προσωπικών φιλοδοξιών και επιδιώξεων. Τα εύσημα και τους πρωταγωνιστικούς ρόλους δεν τους αποδίδει ο καθένας στον εαυτό του, τους αποδίδει η κοινωνία”.

 

Εκφράζει την αντίθεσή του σε κλειστές συμπράξεις κορυφής χωρίς τη συμμετοχή της βάσης, γιατί καταλήγουν σε θνησιγενή σχήματα χωρίς προοπτικές αλλαγών. “Είμαι ένθερμος υποστηρικτής συνεργασιών που ξεκινούν από τη βάση και δίνουν μια ξεχωριστή δυναμική. Ομως κάθε πρόταση είναι ευπρόσδεκτη και μπορεί να τεθεί στο τραπέζι των συζητήσεων. Σε κάθε περίπτωση, η πορεία ανασύνθεσης της ευρύτερης δημοκρατικής παράταξης πρέπει να ξεκινήσει τώρα και ο οδικός χάρτης να χαρακτηρίζεται από τρία στοιχεία: κανένας αποκλεισμός, δημοκρατία στη λήψη των αποφάσεων και άμεσα, συμμετοχικές διαδικασίες”.

 

Αλέξανδρος Διαμάντης

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ