Ποιοι είναι οι δύο Έλληνες που βρίσκονται πίσω από το φάρμακο για το Αλτσχάιμερ

Η Biogen,  ιδρύθηκε το 1978 από τους νομπελίστες Ουόλτερ Γκίλμπερτ και Φίλπ Σαρπ και θεωρείται πρωτοπόρος στον κλάδο της βιοτεχνολογίας και της νευρολογίας και κατάφερε να πείσει τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) ότι αξίζει να δώσει μια ευκαιρία στο νέο της σκεύασμα κατά του Αλτσχάιμερ.

 

Δύο ελληνικής καταγωγής επιστήμονες βρίσκονται στο τιμόνι της εταιρείας που, με 9.100 υπαλλήλους και πωλήσεις 12,4 δισ. δολαρίων ετησίως, βρίσκεται πίσω από μια από τις μεγαλύτερες ανακαλύψεις των τελευταίων δεκαετιών στον τομέα της ιατρικής και της φαρμακευτικής. Της Biogen, η οποία ιδρύθηκε το 1978 από τους νομπελίστες Ουόλτερ Γκίλμπερτ και Φίλπ Σαρπ και θεωρείται πρωτοπόρος στον κλάδο της βιοτεχνολογίας και της νευρολογίας και κατάφερε να πείσει τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) ότι αξίζει να δώσει μια ευκαιρία στο νέο της σκεύασμα κατά του Αλτσχάιμερ. Και να πετύχει, με τον τρόπο αυτό, κάτι που μέχρι πρόσφατα έμοιαζε σχεδόν αδύνατο και δίνει ελπίδα σε εκατομμύρια ανθρώπους που πάσχουν από την εκφυλιστική νόσο του εγκεφάλου και κυρίως όσους βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο της.

 

Σύμφωνα με τα «ΝΕΑ», ο ένας είναι ο πρόεδρός της (από το 2014), Στέλιος Παπαδόπουλος. Πόντιος και Μικρασιάτης στην καταγωγή, θεωρείται ειδήμων της βιοτεχνολογίας στις ΗΠΑ. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη και την περιοχή του Χαριλάου, απέναντι από το γήπεδο του Αρη, του οποίου δηλώνει φανατικός οπαδός. Ο ίδιος ξεκίνησε τις σπουδές του στο ΕΜΠ, από όπου αποχώρησε μόλις σε τρεις μήνες, με προορισμό τις ΗΠΑ. Τον περασμένο Δεκέμβριο, συμμετείχε σε τηλεδιάσκεψη που είχε ο έλληνας Πρωθυπουργός με κορυφαίους του συγκεκριμένου κλάδου, με αντικείμενο την αντιμετώπιση της νόσου Covid-19 – μαζί με τον (επίσης Αρειανό) Αλμπερτ Μπουρλά της Pfizer.

 

Ο έτερος είναι ο Μιχάλης (Μισέλ) Βουνάτσος, ο οποίος βρίσκεται στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου (CEO) τα τελευταία χρόνια και είναι ταυτόχρονα μεγαλομέτοχος της Biogen, στο δυναμικό της οποίας εντάχθηκε το 2016 και έφτασε γρήγορα στα ανώτατα κλιμάκια της διοίκησης. Γεννημένος στο Μαρόκο και με γαλλική υπηκοότητα, μιλά έξι γλώσσες και διαθέτει σημαντικές διεθνείς διασυνδέσεις, ενώ θεωρείται ότι συνέβαλε καθοριστικά στην ανάπτυξη του νέου σκευάσματος και την έγκρισή του από τον FDA.

 

Αξίζει να σημειωθεί, επίσης, ότι στο δυναμικό της ίδιας εταιρείας και μάλιστα σε κορυφαίες θέσεις ανήκαν κατά περιόδους και άλλοι Ελληνες. Οπως είχε αποκαλύψει ο ίδιος ο Στ. Παπαδόπουλος, σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει το 2016, τρία από τα οκτώ μέλη της εκτελεστικής επιτροπής και τρία από τα έντεκα μέλη του ΔΣ της Biogen ήταν τότε Ελληνες – κάτι που, όπως είπε, συνέβη «από σύμπτωση». Ανάμεσά τους και ο Σπύρος Αρταβάνης-Τσάκωνας, με τον οποίο έχουν ιδρύσει τη δική τους εταιρεία, την Exelixis, η οποία το 2000 εισήχθη στο χρηματιστήριο – καθώς και το ίδρυμα Sante, για τη στήριξη ελλήνων επιστημόνων-ερευνητών στην Ελλάδα.

 

Σημειώνεται ότι η ίδια η Biogen – η αξία των μετοχών της οποίας έκαναν άλμα στην Wall Street μετά την έγκριση – έχει κοστολογήσει το νέο της φαρμακευτικό σκεύασμα Αducanumab, που θα διατίθεται ως Aduhelm, στα 56.000 δολάρια ετησίως, με βάση τη δοσολογία που συνίσταται να χορηγείται στους ασθενείς μετά τις σχετικές έρευνες. Στις ΗΠΑ, το μεγαλύτερο μέρος του παραπάνω ποσού αναμένεται ότι θα επωμιστούν οι ασφαλιστικές εταιρείες και το σύστημα Medicare, που καλύπτει περίπου το 85-90% του 1,5 εκατομμυρίου Αμερικανών οι οποίοι εκτιμάται πως θα πληρούν τα κριτήρια και θα είναι επιλέξιμοι για χορήγηση του νέου φαρμάκου. Κάτι ανάλογο αναμένεται ότι θα συμβεί στην ΕΕ, τη Βρετανία και άλλες χώρες – από τη στιγμή φυσικά που θα δοθεί και από τις δικές τους αρχές το πράσινο φως για την κυκλοφορία του Aduhelm.

 

Την ίδια στιγμή, πάντως, συνεχίζονται οι έντονες αντιδράσεις για την απόφαση του FDA, που για πολλούς αποτέλεσε δυσάρεστη έκπληξη και επικίνδυνη εξέλιξη. «Είμαι έκπληκτος και απογοητευμένος. Είναι δύσκολο να βρει κανείς έστω και έναν επιστήμονα, ακόμη και κάποιον που να έχει δεσμούς με την παρασκευάστρια εταιρεία, ο οποίος να πιστεύει ότι το σύνολο των υπαρχόντων στοιχείων είναι πειστικό», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κάλεμπ Αλεξάντερ, μέλος της συμβουλευτικής επιτροπής του FDA, ο οποίος είχε εξαρχής ταχθεί δημοσίως κατά της έγκρισης του σκευάσματος.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ