Προανακριτική για Τέμπη: Τι προβλέπει η πρόταση της ΝΔ για Καραμανλή - Το χρονοδιάγραμμα και οι επόμενες κινήσεις

Η πρόταση κατατέθηκε χθες στη Βουλή και αναμένεται μέσα στο επόμενο εικοσαήμερο να γίνει συζήτηση

 

Τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τη διερεύνηση τυχόν τέλεσης του αδικήματος της παράβασης καθήκοντος (που είναι πλημμέλημα) από τον πρώην υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή προβλέπει η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας. Η πρόταση κατατέθηκε χθες στη Βουλή και αναμένεται μέσα στο επόμενο εικοσαήμερο να γίνει συζήτηση και ψηφοφορία στη Ολομέλεια, με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να ασκούν ήδη σφοδρή κριτική στους κυβερνητικούς χειρισμούς.

 

Όπως σημειώνουν από τη Ν.Δ. η διερεύνηση θα αφορά (με βάση τα στοιχεία που διαβίβασε αμελλητί ο Εφέτης Ανακριτής στη Βουλή, δηλαδή τις απολογίες και τα απολογητικά υπομνήματα των δύο διευθυντικών στελεχών του υπουργείου) τις ενέργειες του κ. Καραμανλή (κατά το διάστημα Σεπτεμβρίου 2021 έως και Φεβρουάριο 2023) προκειμένου να καθορίσει επαρκές πλαίσιο χρηματοδότησης για τον τομέα των σιδηροδρόμων και τη στελέχωση του ΟΣΕ με επαρκές προσωπικό. Αναφορικά με το γιατί προτείνεται προανακριτική επιτροπή για τον πρώην υπουργό αυτό που σημειώνεται από την πλευρά του κυβερνώντος κόμματος είναι πως : «η ΝΔ μένοντας συνεπής στη θέση της να μην στέκεται εμπόδιο στη δικαιοσύνη καίτοι θεωρεί ότι τα στοιχεία για τυχόν ποινική ευθύνη εις βάρους του Κ. Καραμανλή δεν είναι ισχυρά, κρίνει ότι ενδέχεται να συνιστούν τις ενδείξεις που απαιτεί ο νόμος για τη σύσταση ειδικής προκαταρκτικής επιτροπής».

 

Οι βουλευτές έχουν εφτά μέρες περιθώριο αν το επιλέξουν να προσφύγουν σε τριμελές γνωμοδοτικό συμβούλιο για την βασιμότητα της κατηγορίας (μία πρόβλεψη που δεν έχει ενεργοποιηθεί μέχρι τώρα). Στη συνέχεια και εντός 15 ημερών πρέπει να προσδιοριστεί η συζήτηση στην Ολομέλεια και εκεί οι βουλευτές με μυστική ψηφοφορία θα κληθούν να αποφασίσουν για την συγκρότηση προανακριτικής και ποιους θα αφορά. Να σημειωθεί πως στη συζήτηση που θα γίνει στην Ολομέλεια ο κ. Καραμανλής μπορεί να τοποθετηθεί είτε με ομιλία είτε με υπόμνημα.

 

Πάντως οι εργασίες της επιτροπής προβλέπεται να είναι σύντομες καθώς ο πρώην υπουργός Μεταφορών αναμένεται να δηλώσει πως επιθυμεί η υπόθεση του να διερευνηθεί από το δικαστικό συμβούλιο. Ουσιαστικά θα εφαρμοστεί το ίδιο «μοντέλο» με τον Χρήστο Τριαντόπουλο, δηλαδή η παραπομπή στον φυσικό δικαστική.

 

Να επισημανθεί πως την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας υπογράφουν 30 από τους περίπου 40 βουλευτές του κόμματος που συμμετέχουν σε δύο επιτροπές: τη Θεσμών και Διαφάνειας και την Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης. Σύμφωνα με πληροφορίες υπήρξαν συζητήσεις και διατυπώθηκαν προβληματισμοί από κάποιους βουλευτές στις συγκεκριμένες επιτροπές για το γεγονός πως την πρόταση θα υπέγραφαν μόνο τα μέλη δύο επιτροπών (και όχι το σύνολο). Τελικά πάντως αποφασίστηκε να ακολουθηθεί αυτή η διαδικασία και κατατέθηκε το κείμενο με τις 30 υπογραφές που απαιτούνται.

 

Τι λένε οι «γαλάζιοι»

 

Κυβερνητικές πηγές σημειώνουν πως η πρόταση που κατέθεσε η Νέα Δημοκρατία «βασίζεται σε πραγματικά περιστατικά και αποβλέπει στην απόδοση δικαιοσύνης», σε αντίθεση με κατηγορητήρια που έχει συντάξει ή επιδιώκει η αντιπολίτευση «τα οποία έχουν ως γνώμονα τη συνέχιση της πολιτικής εκμετάλλευσης μίας τραγωδίας». Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν πως «επί της ουσίας, η δικογραφία και τα στοιχεία που διαβιβάστηκαν στη Βουλή αξιολογείται πως δεν είναι ισχυρά για τυχόν ποινική ευθύνη και, σε κάθε περίπτωση, δεν προκύπτουν ενδείξεις ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών επεδίωκε ή ανεχόταν τη φερόμενη διατάραξη της ασφάλειας της συγκοινωνίας μέσων σταθερής τροχιάς (άρθρο 291 του Ποινικού Κώδικα), όπως υποστηρίζει το ΠΑΣΟΚ. Ενδέχεται όμως να συνιστούν τις ενδείξεις που απαιτεί ο νόμος για τη σύσταση Ειδικής Προκαταρκτικής Εξέτασης με σκοπό τη διερεύνηση του αδικήματος της παράβασης καθήκοντος».

 

Για τον πρώην υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Χ. Σπίρτζη η ΝΔ αναφέρει ότι προκύπτουν οι ευθύνες του για την καθυστέρηση της ολοκλήρωσης της σύμβασης 717/14 ωστόσο το όποιο υπουργικό του αδίκημα δεν μπορεί να ερευνηθεί λόγω παρέλευσης της αποσβεστικής προθεσμίας του άρθρου 86 (όπως αυτό ίσχυε πριν την τροποποίηση κατά τη συνταγματική αναθεώρηση του 2019).

 

Συνεδριάζει σήμερα το υπουργικό

 

Να μην μείνει η πολιτική συζήτηση σε μια μονοθεματική ατζέντα θέλει η κυβέρνηση, που σκοπεύει το επόμενο διάστημα να ξεδιπλώσει σειρά πρωτοβουλιών σε θέματα που έχουν σχέση με την οικονομία και την καθημερινότητα. Σήμερα συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο και μεταξύ άλλων θα παρουσιαστούν οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες για τον μετασχηματισμό του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε., μέσω της απορρόφησής του από την Α.Α.Δ.Ε. (θέμα για το οποίο υπήρξε χθες σύσκεψη στο Μαξίμου). Στο μεταξύ το επόμενο διάστημα θα υπάρξει ένας νέος κύκλος περιοδειών του πρωθυπουργού, που αύριο αναμένεται να επισκεφθεί την Εύβοια.

 

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

 

Μητσοτάκης στο υπουργικό: Ιδρύεται Εθνική Αρχή εποπτείας της αγοράς – Τι είπε για την κατάργηση του ΟΠΕΚΕΠΕ

 

Τι είπε ο πρωθυπουργός στην τοποθέτησή του κατά την έναρξη της συνεδρίασης

 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης 

Στο νομοσχέδιο για το μεταναστευτικό, τις εξελίξεις στον ΟΠΕΚΕΠΕ και την ίδρυση ανεξάρτητης αρχής για την προστασία των καταναλωτών αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την τοποθέτησή του στο υπουργικό συμβούλιο.

 

Τι είπε για μεταναστευτικό, ακρίβεια, ΟΠΕΚΕΠΕ

 

Ο κ. Μητσοτάκης, αναφερόμενος στο μεταναστευτικο, σημείωσε πως με το νομοσχέδιο που προωθεί ο αρμόδιος υπουργός Μάκης Βορίδης, έρχονται «βαρύτερες οι ποινές για όσους μπαίνουν παράνομα ή διαμένουν στη χώρα αν έχει απορριφθεί η αίτηση ασύλου τους».

 

Ως προς το θέμα της ακρίβειας, ο πρωθυπουργός σημείωσε πως «ιδρύεται Εθνική Αρχή, που θα εποπτεύει την αγορά και την προστασία του καταναλωτή στα πρότυπα της Σουηδίας».

 

«Η ακρίβεια δεν παύει να πολιορκεί το μέσο και μικρό εισόδημα», τόνισε και συνέχισε: «Στον πόλεμο κατά των ανατιμήσεων προσθέτουμε ένα επιπλέον όπλο».

 

Ως προς τον ΟΠΕΚΕΠΕ και την κατάργησή του μετά τα σκάνδαλα με τις επιδοτήσεις, επεσήμανε πως «όταν ένας γόρδιος δεσμός δεν λύνεται, τότε πρέπει να κόβεται. Στο όνομα των διαχρονικών ευθυνών όλου του πολιτικού κόσμου, η κυβέρνηση αποφάσισε να αποκαταστήσει τη δικαιοσύνη και τη διαφάνεια στις αγροτικές ενισχύσεις».

 

Ο κ. Μητσοτάκης, ξεκίνησε την τοποθέτησή του με μια ιστορική αναφορά: Στην επέτειο υπογραφής από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή στο Ζάππειο, της Συνθήκης Προσχώρησης της Ελλάδας στην τότε ΕΟΚ (28 Μαΐου του 1979). «Ένα γεγονός που ταύτισε το πεπρωμένο μας με την Ευρώπη. Και το οποίο τιμούμε 46 χρόνια μετά, με τη χώρα στην πρώτη γραμμή των εξελίξεων της ηπείρου μας. Όλα αυτά, έχοντας ξεπεράσει, στο μεταξύ, αλλεπάλληλες δοκιμασίες, όπως και μία πολυετή οικονομική περιπέτεια», τόνισε.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ