Προετοιμάζουμε το αυτοκίνητό μας πριν τις καλοκαιρινές διακοπές

Οι καλοκαιρινές άδειες έχουν ξεκινήσει και η κατάσταση του αυτοκινήτου, για τους περισσότερους που θα επιλέξουν να αποδράσουν με αυτό, θα πρέπει να είναι άριστη. Η προετοιμασία του οχήματος πριν το ταξίδι είναι σημαντική, όχι μόνο γιατί πρέπει το αυτοκίνητο να μας πάει στον τελικό προορισμό μας, αλλά γιατί πρέπει να μας παρέχει και τη μέγιστη ασφάλεια. Δεν είναι τυχαίο πως πολλές εταιρίες αυτές τις ημέρες ανακοινώνουν δωρεάν καλοκαιρινούς ελέγχους, γνωρίζοντας τη σημασία ενός καλά συντηρημένου αυτοκινήτου, που μέσα σε λίγες ημέρες θα κάνει πολλές εκατοντάδες χιλιόμετρα και μάλιστα σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες.

 

 

Εξωτερικά σημαντικό ρόλο παίζει η κατάσταση των φαναριών. Αυτά θα πρέπει να είναι καθαρά και όχι θαμπωμένα. Είναι υπεύθυνα για τη φωτεινότητα του δρόμου το βράδυ, καθώς αποδεικνύεται σημαντικός παράγοντας του ελέγχου της κατάστασης του οδικού δικτύου τις νυκτερινές ώρες.

 

 

Οι υαλοκαθαριστήρες αποτελούν αξεσουάρ που θα πρέπει να βρίσκεται σε άριστη κατάσταση. Ο οδηγός οφείλει να τους αντικαθιστά σε τακτά χρονικά διαστήματα, καθώς το κόστος τους δεν είναι μεγάλο. Να σημειώσουμε ότι όπως στα χιόνια, έτσι και στις υψηλές θερμοκρασίες, κυρίως σε περιόδους καύσωνα, το μαλακό πλαστικό του υαλοκαθαριστήρα αλλοιώνεται σε μεγάλο βαθμό.

 

 

Η πίεση των ελαστικών είναι σημαντική. Αν είναι χαμηλής στάθμης τότε έχουμε μεγαλύτερη φθορά στα ελαστικά και αυξημένη κατανάλωση καυσίμου, ενώ σε αντίθετη περίπτωση μειώνεται αισθητά η πρόσφυση και δεν έχουμε αποτελεσματικό φρενάρισμα. Σε κάθε περίπτωση οφείλει ο οδηγός να ακολουθεί τις οδηγίες του κατασκευαστή με τις συγκεκριμένες πιέσεις. Επίσης πρέπει να έχουμε σε άριστη κατάσταση και τη ρεζέρβα, για να μπορέσουμε να την χρησιμοποιήσουμε όταν χρειαστεί.

 

 

Στον αποθηκευτικό χώρο του αυτοκινήτου πρέπει να έχουμε εύκολα προσβάσιμα σετ έκτακτης ανάγκης ή κιτ επισκευής ελαστικού. Επίσης πρέπει να προσέξουμε να έχουμε φαρμακείο, προειδοποιητικό τρίγωνο, γρύλο και «σταυρό» , φακό και γάντια εργασίας, φωσφορίζον γιλέκο, καλώδια ρεύματος και πυροσβεστήρα σε πολύ εύκολο σημείο για να μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε άμεσα.

 

 

Πριν την αναχώρηση οφείλει ο οδηγός να συμβουλευτεί το βιβλίο σέρβις και να δει την τελευταία ημερομηνία σέρβις, τις ιδιαιτερότητες του αυτοκινήτου, τα λάδια που χρησιμοποίησε ή τις εργασίες που πρέπει να κάνει στο άμεσο διάστημα.

 

 

Λόγω της υψηλής θερμοκρασίας η δοκιμή του κλιματιστικού είναι σημαντική. Αν αυτό δεν έχει απόδοση το σίγουρο είναι ότι του λείπει φρέον και θα πρέπει να το συμπληρώσει (μόνο σε συνεργείο) ώστε να είναι αποδοτικό, ενώ δεν θα πρέπει να παραγνωρίσουμε το γεγονός ότι θα πρέπει να είναι καθαρά τα φίλτρα της καμπίνας για καθαρότερο αέρα. Η καλή θερμοκρασία στην καμπίνα του αυτοκινήτου αποτελεί σύμμαχο στην οδήγηση.

 

 

Ο έλεγχος περιμετρικά του αυτοκινήτου είναι απαραίτητος. Βλέπουμε συνολικά την κατάσταση του αυτοκινήτου, ενώ ελέγχουμε τα φώτα, τα φλας, τα στοπ και τα αλάρμ.

 

 

Ο οδηγός απαραίτητα θα πρέπει να ελέγχει τη στάθμη των υγρών στο αυτοκίνητο. Πρώτα κοιτάει τα λάδια και σε περίπτωση που είναι χαμηλότερα της επιθυμητής στάθμης συμπληρώνει με το ίδιο λάδι που έχει χρησιμοποιήσει κατά τη διάρκεια του σέρβις. Καλό είναι να έχει μαζί του και ένα λίτρο επιπλέον λάδι για να συμπληρώσει σε περίπτωση που η στάθμη του κατεβεί για πολλούς και διάφορους λόγους. Να σημειώσουμε ότι ένας κινητήρας που λιπαίνεται καλά “ προσφέρει” μεγαλύτερη οικονομία καυσίμου και μακροζωία. Τα υγρά φρένων είναι επίσης σημαντικά για την ποιότητα του φρεναρίσματος γιατί μια μικρή διαρροή μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα. Το παραφλού στο ψυγείο θα πρέπει να βρίσκεται στην ανώτερη στάθμη, ενώ καλό είναι να έχουμε μαζί μας και ένα επιπλέον λίτρο σε περίπτωση που υπάρξει πρόβλημα λόγω υπερβολικής ζέστης. Τέλος, θα πρέπει να συμπληρώσουμε νερό στο δοχείο των υαλοκαθαριστήρων. Ελέγχουμε καλά τους πόλους της μπαταρίας, οι οποίοι πρέπει να είναι καθαροί και χωρίς άλατα και προπάντων σφικτά πάνω σε αυτούς οι ακροδέκτες.

 

 

Όμως πάνω από όλα, πριν το ταξίδι ο οδηγός θα πρέπει να είναι σε πολύ καλή κατάσταση. Θα πρέπει να είναι ήρεμος και ξεκούραστος και προπάντων να μην νυστάζει, ειδικά όταν πρέπει να οδηγήσει βράδυ. Όλοι οι επιβάτες να φορούν τις ζώνες ασφαλείας τους. Τα πράγματα των ταξιδιωτών να είναι καλά τοποθετημένα στον αποθηκευτικό χώρο. Αυτοί που έχουν σχάρες ή μπάρες ή μπαγκαζιέρα οροφής τα πράγματα θα πρέπει να έχουν ιδιαίτερη τάξη και να είναι καλά δεμένα. Αυτοί που έχουν πράγματα στην οροφή του αυτοκινήτου θα πρέπει να είναι προσεκτικοί και να μην αναπτύσσουν μεγάλες ταχύτητες όχι μόνο γιατί περνούν θόρυβοι μέσα στην καμπίνα του αυτοκινήτου, αλλά και γιατί η αντίσταση του αέρα σε μεγάλες ταχύτητες είναι μεγάλη και μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα.

 

 

Τα παιδιά θα πρέπει να βρίσκονται δεμένα με τις ζώνες ασφαλείας μόνο στα πίσω καθίσματα και καλό είναι να έχουμε δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες για να μην τους χτυπάει ο ήλιος που είναι ιδιαίτερα ενοχλητικός και δημιουργεί νευρικότητα που περνάει και στον οδηγό κατά τη διάρκεια της οδήγησης.

 

 

Η ναυτία είναι για πολλούς κάτι συνηθισμένο. Έτσι πρέπει να έχουμε διαθέσιμες σακούλες. Ωστόσο είναι καλό, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού να γίνονται στάσεις ξεκούρασης.

 

 

Τέλος, ο οδηγός θα πρέπει να έχει μαζί του σε ισχύ όλα τα απαραίτητα έγγραφά στο ντουλαπάκι του. Ο έλεγχος του αυτοκινήτου θα πρέπει να γίνεται είτε ο οδηγός κάνει μεγάλο ταξίδι είτε μικρό. Γιατί πάνω από όλα προέχει η ασφάλεια όλων...

 

 

 

 Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ