Ψώνια στη γειτονιά από Δευτέρα με SMS στο 13033, το σχέδιο για Γυμνάσια και Λύκεια

Με αυστηρούς όρους και νέα μέτρα το άνοιγμα των καταστημάτων. Όλες οι πληροφορίες. 

 

Τo άνοιγμα των καταστημάτων με αυστηρά μέτρα και ραντεβού από την ερχόμενη Δευτέρα αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα το απόγευμα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, αφού, όπως όλα δείχνουν, στη συνεδρίαση των Εμπειρογνωμόνων που θα προηγηθεί, οι ειδικοί θα δώσουν το «πράσινο φως», παρά τις επιφυλάξεις που υπάρχουν λόγω του υψηλού επιδημιολογικού φορτίου, ιδιαίτερα στο κέντρο της Αθήνας.

 

Οι έμποροι αναμένουν την οριστικοποίηση της απόφασης με αγωνία, καθώς, από το πρώτο 9μηνο του 2020, τα έσοδα έχουν μειωθεί κατά 600 εκατομμύρια ευρώ μόνο από τον ΦΠΑ που δεν έχει καταβληθεί, ενώ οι συνολικές απώλειες του εμπορικού τζίρου ξεπερνά τα 3 δισεκατομμύρια.

 

Για τους καταστημάτάρχες είναι η τελευταία ευκαιρία, να μειώσουν έστω και λίγο τις απώλειες καθώς την περίοδο των χειμερινών εκπτώσεων, παραδοσιακά, το λιανικό εμπόριο καταγράφει τζίρο που κυμαίνεται από 4-5 δισεκατομμύρια ευρώ.

 

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, αν και θα τεθεί ως θέμα προς συζήτηση, δύσκολα η επιτροπή θα εισηγηθεί το ταυτόχρονο άνοιγμα των κομμωτηρίων και των άλλων κατηγοριών που είχαν ανοίξει την εορταστική περίοδο, καθώς δεν θέλει να πάμε σε μαζικό άνοιγμα, αλλά το κάθε βήμα, να ακολουθεί ένα «αναγνωριστικό» διάστημα για την καταγραφή της πορείας της πανδημίας.

 

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το click inside θα έχει νέους κανόνες, με τους καταναλωτές να μπορούν να ψωνίσουν μόνο στα καταστήματα της περιοχής που διαμένουν, μετά από μήνυμα που θα επιβεβαιώνει το ραντεβού, ενώ τα καταστήματα θα παραμένουν ανοικτά αυστηρά για τρεις ώρες.

 

Αν δεν αλλάξει κάτι δραματικά στα επιδημιολογικά δεδομένα, την ερχόμενη Παρασκευή, η Επιτροπή θα συζητήσει την πιθανότητα επιστροφής των μαθητών του Γυμνασίου και Λυκείου, τη μεθεπόμενη Δευτέρα, 25 Ιανουαρίου.

 

Το άνοιγμα των καταστημάτων δεν θα ισχύσει για τις περιοχές στις οποίες έχει επιβληθεί σκληρό lockdown. Και το κρίσιμο ερώτημα που μένει να απαντηθεί τις επόμενες μέρες, είναι τί θα γίνει στην περίπτωση που το κέντρο της Αθήνας, από «πορτοκαλί» που είναι σήμερα, γίνει «κόκκινο».

 

Το πρόβλημα του κέντρου της πρωτεύουσας δεν είναι απλό, καθώς από αυτό διέρχεται ένας μεγάλος αριθμός εργαζομένων καθημερινά και είναι πολύ δύσκολο να αποκλειστεί τελείως, όπως γίνεται σε άλλες περιοχές, για διάστημα μίας ή δύο εβδομάδων. Ήδη, άλλωστε, υπάρχει και μια μερίδα των ειδικών που προειδοποιεί ότι η ανοικτή αγορά θα φέρει και μια αύξηση των κρουσμάτων.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ