ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 14/3: Στίβεν Χόκινγκ - Ο άνθρωπος που νίκησε μια από τις πιο σοβαρές ασθένειες

Όταν ο Στίβεν Χόκινγκ, στα 21 του διαγνώστηκε με αμυοατροφική πλευρική σκλήρυνση, οι γιατροί του έδωσαν 2 χρόνια ζωής· εκείνος έζησε 55! Ήταν μια μέρα σαν σήμερα, 14 Μαρτίου του 2018, όταν άφησε την τελευταία του πνοή ο σπουδαίος βρετανός φυσικός.

 

Ο Χόκινγκ είχε ανατρέψει όλες τις δυσοίωνες προγνώσεις για την ανίατη ασθένεια που τον κατέβαλλε και έφύγει από τη ζωή στα 76 χρόνια του. Ο Στίβεν Χόκινγκ γεννήθηκε στην Οξφόρδη το 1942 και σπούδασε με υποτροφία στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης το 1959· τρία χρόνια αργότερα μεταπήδησε στο πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ για να κάνει έρευνα στο πεδίο της κοσμολογίας και εξελέγη ερευνητής στο Gonville and Caius College του Cambridge.

 

Στις αρχές της δεκαετίας του 1960 ο Χόκινγκ διαγνώστηκε με αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση (ALS), μια ανίατη εκφυλιστική νευρομυϊκή νόσο. Πρόκειται για μια σπάνια ασθένεια που συνήθως προκαλεί τον θάνατο μέσα σε δύο ως τρία χρόνια. Η ασθένεια εμφανίζεται συνήθως στην ηλικία των 56 έως 63 ετών. Ο Χόκινγκ ήταν μόλις στα 21. Το 50% των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από ALS ζουν περίπου τρία χρόνια και μόνο ένα ποσοστό 10% έχει επιζήσει περισσότερο από δέκα.

 

Οι γιατροί του έδιναν ελάχιστο χρόνο ζωής. Ο ίδιος ο Χόκινγκ δεν έχασε τον αυτοσαρκασμό και το πείσμα του. «Αν και κρεμόταν ένα σύννεφο πάνω από το μέλλον μου, διαπίστωσα, προς μεγάλη μου έκπληξη, ότι απολάμβανα τη ζωή μου στο παρόν περισσότερο από ό,τι πριν. Και τότε άρχισα να κάνω πρόοδο στην έρευνά μου».

 

Η ασθένεια του τον καθήλωσε σε αναπηρικό αμαξίδιο και τον ανάγκασε να χρησιμοποιεί φωνή παραγόμενη από υπολογιστή για να επικοινωνεί. «Ποτέ δεν περίμενα πως θα έφτανα τα 75» είχε παραδεχθεί ο ίδιος το 2017. Ο Χόκινγκ έζησε περισσότερο από 50 χρόνια, εργαζόμενος παρά την προοδευτική αναπηρία του, συνεπεία της νόσου!

 

copyright Ap Photos

 

Στις σημαντικότερες επιστημονικές εργασίες του Χόκινγκ περιλαμβάνεται μία συνεργασία με τον Ρότζερ Πένροουζ πάνω σε θεωρήματα βαρυτικής μοναδικότητας στο πλαίσιο της γενικής σχετικότητας και η θεωρητική πρόβλεψη ότι οι μαύρες τρύπες εκπέμπουν ακτινοβολία, που συχνά καλείται ακτινοβολία Χόκινγκ. Ο Στίβεν Χόκινγκ απέκτησε παγκόσμια φήμη το 1998, όταν εξέδωσε το βιβλίο του «Σύντομο Χρονικό του Χρόνου» (A Brief History of Time), το οποίο πούλησε πάνω από 10 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως!

 

Ο Χόκινγκ είχε πει κάποτε: «Για πολλούς συναδέλφους μου είμαι ένας φυσικός ανάμεσα στους πολλούς. Αλλά για το μεγάλο κοινό ήμουν ο πιο διάσημος φυσικός του κόσμου. Αυτό οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι, με εξαίρεση τον Αϊνστάιν, οι επιστήμονες δεν γίνονται δημοφιλείς όσο οι ροκ σταρ και εν μέρει επειδή αντικατοπτρίζω το στερεότυπο της ανάπηρης ιδιοφυΐας: δεν μπορώ να καμουφλαριστώ με μια περούκα και ένα ζευγάρι μαύρα γυαλιά. Το αναπηρικό καροτσάκι με προδίδει».