Στα ύψη οι τιμές του «υγρού χρυσού»

Οι τιμές του ελαιολάδου εκτοξεύτηκαν σε νέα ρεκόρ, καθώς οι έντονες ξηρασίες στις μεγάλες χώρες παραγωγής περιορίζουν τις προμήθειες και αυξάνουν τις κλοπές στο μαγειρικό λάδι.

 

Οι τιμές του ελαιολάδου εκτοξεύτηκαν σε νέα ρεκόρ, καθώς οι έντονες ξηρασίες στις μεγάλες παραγωγικές μονάδες συνεχίζουν να μειώνουν τις προμήθειες οδηγώντας απελπισμένους ανθρώπους να καταφεύγουν στην κλοπή του, αναφέρει ρεπορτάζ του CNBC.

 

Οι παγκόσμιες τιμές του ελαιολάδου αυξήθηκαν στα 8.900 δολάρια ανά τόνο τον Σεπτέμβριο, λόγω του «εξαιρετικά ξηρού καιρού» στη Μεσόγειο, σύμφωνα με το υπουργείο Γεωργίας (USDA) των ΗΠΑ. Περίπου 50.000 λίτρα έξτρα παρθένου ελαιολάδου φέρεται να κλάπηκαν στο τέλος Αυγούστου από ένα από τα ελαιοτριβεία της Ισπανίας, ποσό που αντιστοιχεί σε ζημιά χιλιάδων δολαρίων.

 

Οι παγκόσμιες τιμές του ελαιολάδου αυξήθηκαν στα 8.900 δολάρια ανά τόνο τον Σεπτέμβριο, λόγω του «εξαιρετικά ξηρού καιρού» στη Μεσόγειο, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του Υπουργείου Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών. Ήδη, η μέση τιμή τον Αύγουστο ήταν 130% υψηλότερη σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος και δεν έδειξε «ενδείξεις χαλάρωσης», ανέφερε το USDA.

 

Η Ισπανία, ο μεγαλύτερος παραγωγός και εξαγωγέας ελαιολάδου στον κόσμο, πλήττεται από μια έντονη ξηρασία εδώ και μήνες. Η χώρα κατέγραψε επίσης το τρίτο θερμότερο καλοκαίρι της, με τη μέση καλοκαιρινή θερμοκρασία κατά 1,3 βαθμούς Κελσίου υψηλότερη από την κανονική, σύμφωνα με την κρατική μετεωρολογική υπηρεσία AEMET.

 

Σύμφωνα με στοιχεία από την εταιρεία πληροφοριών για την αγορά εμπορευμάτων Mintec, η παραγωγή ελαιολάδου στην Ισπανία την τρέχουσα σεζόν μειώθηκε σε περίπου 610.000 τόνους - δηλαδή πτώση άνω του 50% σε σύγκριση με τη συνηθισμένη ποσότητα των 1,3 έως 1,5 εκατομμυρίων τόνων.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ