Σταθάκης:«Όποιος μιλά για τέταρτο μνημόνιο είναι εκτός τόπου και χρόνου»

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε τη Δευτέρα στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1 είπε ότι η κυβέρνηση δεν συζητά κανένα νέο μνημόνιο, αναφέροντας ότι «το μόνο κείμενο που έχει η κυβέρνηση στα χέρια της τον Αύγουστο του 2018 είναι το αναπτυξιακό σχέδιο με τον κατάλογο των μεταρρυθμίσεων, που έχουν ξεκινήσει και δεν έχουν ολοκληρωθεί». Είπε, ακόμα, ότι «όποιος μιλά για τέταρτο μνημόνιο είναι εκτός τόπου και χρόνου».

 

Ερωτηθείς για τη μείωση συντάξεων και αφορολόγητου, απάντησε ότι η κυβέρνηση τα προηγούμενα δύο έτη έφερε υπεραπόδοση στα δημόσια οικονομικά, «γιατί κάναμε συγκράτηση των δημοσίων δαπανών, αντίθετα από ό,τι ισχυρίζονται πολλοί, δημιουργώντας όμως χώρο για το κοινωνικό κράτος». Πρόσθεσε, δε, ότι αυτή η υπεραπόδοση, η οποία, όπως είπε, «αν δεν υπήρχε, δεν θα μιλούσαμε τώρα για έξοδο από το μνημόνιο, δίνει "αέρα" στις μελλοντικές κυβερνήσεις να προχωρήσουν σε διορθωτικές κινήσεις».

 

Παράλληλα, επεσήμανε ότι τα μέτρα για τις συντάξεις και το αφορολόγητο μπήκαν από το ΔΝΤ, όταν είχε βέτο στις διαπραγματεύσεις, και η ελληνική κυβέρνηση «για να λυθεί τότε το πρόβλημα, δεχθήκαμε υπό έναν όρο: επειδή πετύχαμε 3,5% πλεόνασμα, που το ΔΝΤ θεωρούσε ότι δεν θα το επιτυγχάναμε και ήθελε 1% "αέρα" του ΑΕΠ».

 

«Αυτά τα μέτρα μπήκαν αλλά με αντίμετρα, (και) το αποτέλεσμα είναι 'μηδέν' (δημοσιονομικά ουδέτερο)» ανέφερε ο κ. Σταθάκης, προσθέτοντας ότι για κάθε μέτρο θα υπάρχει και ένα αντίμετρο, διαφορετικά «θα ανεβεί το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος, κάτι το οποίο δεν είναι δέσμευση της χώρας, άρα είναι υποχρεωτικό να πάρει ο υπουργός Οικονομικών μέτρα και αντίμετρα».

 

Ερωτηθείς για ακόμη μία φορά τι θα πράξει η κυβέρνηση για τις συντάξεις και το αφορολόγητο, είπε ότι στόχος είναι «η καθαρή έξοδος από το μνημόνιο τον Αύγουστο», υπογραμμίζοντας ότι στο αναπτυξιακό σχέδιο και εν αναμονή θετικών δημοσιονομικών αποτελεσμάτων «γιατί και το 2018 πηγαίνει πολύ καλά, η κυβέρνηση θα πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα, το θέμα είναι ανοιχτό».

 

Ο κ. Σταθάκης είπε ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος του 2019 και ζήτησε, «μην επενδύσει κανείς πολιτικά πάνω στο θέμα της περικοπής των συντάξεων». Ειδικότερα ανέφερε ότι η «ΝΔ επενδύει όλο το πολιτικό της κεφάλαιο στην περικοπή των συντάξεων, χωρίς να ξέρει καν τι είναι το μέτρο, το οποίο δεν θίγει τα 2/3 των συνταξιούχων ούτε κατά ένα ευρώ γιατί δεν έχουν προσωπική διαφορά, ενώ το μέτρο αφορά όσους έχουν προσωπική διαφορά».

 

«Μετά τον Αύγουστο είναι ανοιχτό πεδίο το πώς θα χειριστεί η κυβέρνηση διάφορα θέματα και υπογράμμισα και την αύξηση του κατώτατου μισθού για αυτόν τον λόγο» είπε ο υπουργός, επαναλαμβάνοντας πως «όσοι επενδύουν στην καταστροφολογία των συντάξεων θα πέσουν έξω».

 

Επιπλέον, τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί εφέτος να μειώσει τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στα καύσιμα, ενώ απαντώντας σε παρατηρήσεις υπεραμύνθηκε της κοινωνικής πολιτικής της κυβέρνησης, σημειώνοντας ότι από το φθινόπωρο θα υπάρχει περαιτέρω ενίσχυση των ασθενέστερων οικονομικά.

Ανέφερε ακόμα ότι η οικονομία μπαίνει σε θετική τροχιά με μείωση της ανεργίας και ρυθμό ανάπτυξης που στηρίζεται στην άνοδο των εξαγωγών. Τέλος, ο κ. Σταθάκης απέκλεισε κατηγορηματικά οποιαδήποτε επιβάρυνση των καταναλωτών της ΔΕΗ μέσω αύξησης των τιμολογίων.

 

 

 

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ