Στον δρόμο και πάλι η ΠΟΕΔΗΝ με αιχμή τους ιδιώτες γιατρούς στο ΕΣΥ

Στάση εργασίας των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία μέχρι τις τρεις μετά το μεσημέρι στην Αττική και πορεία από την πλατεία Μαβίλη προς τη Βουλή και το υπουργείο Υγείας ● 24ωρη απεργία στην περιφέρεια ● Στηρίζει η ΑΔΕΔΥ

 

Με αίτημα την απόσυρση διάταξης που δίνει τη δυνατότητα σε ιδιώτες γιατρούς να συνεργάζονται με Νοσοκομεία του ΕΣΥ, η ΠΟΕΔΗΝ πραγματοποιεί σήμερα Πέμπτη πανελλαδική κινητοποίηση, με στάση εργασίας έως και τις τρεις μετά το μεσημέρι στα δημόσια νοσοκομεία της Αττικής, ενώ στην περιφέρεια πραγματοποιείται 24ωρη απεργία, καθώς και πορεία διαμαρτυρίας από την Πλατεία Μαβίλη προς το Κοινοβούλιο και το υπουργείο Υγείας στην Αριστοτέλους.

 

Όπως αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ σε ανακοίνωσή της: «Έχουμε βαθιά ιδιωτικοποιημένο σύστημα με το 40% ιδιωτικές δαπάνες υγείας. Αντί λοιπόν να λαμβάνονται μέτρα ενίσχυσης του Δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα της υγείας, με περισσότερη στελέχωση και καλύτερη χρηματοδότη, κάθε ημέρα λαμβάνονται μέτρα προς την αντίθετη κατεύθυνση της ιδιωτικοποίησης.

 

Πορεία ΠΟΕΔΗΝ από πλατεία Μαβίλη προς υπουργείο Υγείας
Πορεία ΠΟΕΔΗΝ από πλατεία Μαβίλη προς υπουργείο Υγείας

 

Πορεία ΠΟΕΔΗΝ στο υπουργείο Υγείας 

 

Με άρθρο σε Νομοσχέδιο του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, δίνεται η δυνατότητα σε ιδιώτες γιατρούς όλων των ειδικοτήτων να συνεργάζονται με Νοσοκομεία του ΕΣΥ για την πραγματοποίηση ιατρικών πράξεων, συμμετέχοντας στην λειτουργία εξωτερικών ιατρείων, στη διενέργεια διαγνωστικών θεραπευτικών και επεμβατικών πράξεων πέρα του τακτικού ωραρίου, καθώς επίσης χειρουργικές επεμβάσεις ή άλλες επεμβατικές πράξεις που απαιτούν παραμονή στο νοσοκομείο πέραν της ημερήσιας νοσηλείας.

 

Μετά τα απογευματινά ιατρεία επί πληρωμή, τα απογευματινά χειρουργεία επί πληρωμή με προσωπικό των νοσοκομείων, μετά την κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των ιατρών, δίνεται τώρα η δυνατότητα σε ιδιώτες γιατρούς να μπαινοβγαίνουν στα νοσοκομεία, να εκτελούν κάθε είδους ιατρική πράξη με μεταφερόμενους ασθενείς από τα ιατρεία τους. Η απόλυτη ιδιωτικοποίηση. Καλούμε τον Υπουργό Υγείας να αποσύρει τη διάταξη».

 

Πορεία ΠΟΕΔΗΝ στο υπουργείο Υγείας 


 

Στο πλευρό της ΠΟΕΔΗΝ τάσσεται η ΑΔΕΔΥ που αναφέρει ότι στηρίζει το διεκδικητικό πλαίσιο που περιλαμβάνει αιτήματα:

 

  • Αύξηση των μισθών και ωρομισθίου. Όχι στα μπόνους που διχάζουν
  • Επαναχορήγηση 13ου και 14ου μισθού
  • Χορήγηση του επιδόματος Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας σε όλους τους κλάδους
  • Τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων
  • Την ένταξή μας στα ΒΑΕ
  • Να φύγουν οι εργολάβοι
  • Να χρηματοδοτηθεί το σύστημα
  • Να προσληφθεί το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό

 

Επιχείρηση διάσωσης προσφύγων - μεταναστών νοτιοδυτικά της Κρήτης

limeniko-prosfyges
Λιμενικό - πρόσφυγες ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ

 

Σε εξέλιξη είναι από τη νύχτα επιχείρηση έρευνας για τον εντοπισμό τριών αγνοουμένων μετά τη διάσωση 42 προσφύγων - μεταναστών που επέβαιναν σε σκάφος 27 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά της Κρήτης και συγκεκριμένα ανοιχτά της Παλαιόχωρας Χανίων.

 

Οι επιβαίνοντες στη λέμβο κάλεσαν σε βοήθεια το ιταλικό κέντρο έρευνας και διάσωσης, αναφέροντας ότι βρίσκονται σε δυσχερή θέση. Η Ρώμη ενημέρωσε τις ελληνικές αρχές για το συμβάν.

 

Στις έρευνες υπό τον συντονισμό EKΣEΔ συμμετέχουν πέντε παραπλέοντα πλοία, ένα περιπολικό του λιμενικού σώματος, ένα ναυαγοσωστικό και ένα ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας. 

 

Σύμφωνα με το λιμενικό σώμα, 39 αλλοδαποί περισυνελέγησαν από παραπλέον πλοίο και μεταφέρθηκαν στην Παλαιοχώρα Χανίων, ένας περισυνελέγη από έτερο παραπλέον πλοίο και μεταφέρθηκε με ελικόπτερο στο αεροδρόμιο της Σούδας, ενώ ακόμη δύο, που εντοπίστηκαν σε θαλάσσια περιοχή 27 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά της Κρήτης, περισυνελέγησαν από ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού και μεταφέρθηκαν επίσης στο αεροδρόμιο της Σούδας. Σύμφωνα με μαρτυρίες επιβαινόντων, στο σκάφος βρίσκονταν συνολικά 45 αλλοδαποί, αλλά ενδεχομένως - εκτός από τους 42 - έχουν διασωθεί άλλοι δύο κι εκκρεμεί ο εντοπισμός άλλου ενός.

 

Οι έρευνες στη θαλάσσια περιοχή συνεχίζονται ενώ ο καιρός είναι 5 μποφόρ Ανατολικός. 

 

 

Πρόκειται για τη δεύτερη επιχείρηση μέσα στο 24ωρο, αφού και χθες, εντοπίστηκαν 36 πρόσφυγες - μετανάστες στο Ελαφονήσι, με τις λιμενικές αρχές να έχουν συλλάβει δύο εξ αυτών, 32 και 37 ετών, ως χειριστές του πολυεστερικού σκάφους και διακινητές.

 

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ