Συντάξεις με χρέη: Ανοίγει η πλατφόρμα για τις πρώτες αιτήσεις

Εκδίδεται εντός του Φεβρουαρίου η σχετική υπουργική απόφαση και στη συνέχεια ανοίγει η ειδική πλατφόρμα στο efka.gov.gr για να υποβάλουν αίτηση οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι με οφειλές άνω των 20.000 ευρώ και οι αγρότες με οφειλές άνω των 6.000 ευρώ.

 

Αφού ανοίξει η πλατφόρμα για την ηλεκτρονική αίτηση στη συνέχεια:

-Θαγίνεται έλεγχος των οφειλών και θα κοινοποιούνται στο email του οφειλέτη.

-Θα γίνεται έλεγχος ηλικίας αν είναι άνω ή κάτω των 62 ή των 67 ετών.

-Ελεγχος χρόνου ασφάλισης και εισφορών.

 

Σωρευτικά θα πρέπει να πληρούνται οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

α) Ο υποψήφιος συνταξιούχος να έχει συμπληρώσει το 67ο έτος της ηλικίας του.

β) Να έχει καταβάλει εισφορές για χρόνο ασφάλισης τουλάχιστον 20 ετών ή 6.000 ημερών και

γ) Οι τραπεζικές καταθέσεις του να μην ξεπερνούν το ποσό των 12.000 ευρώ ή το ποσό των 6.000 ευρώ αν είναι οφειλέτης προς τον π. ΟΓΑ.

 

Ωστόσο ανοιχτό παραμένει το αν θα γίνει άρση του τραπεζικού απορρήτου και γι’ αυτό δεν έχει ακόμη δημοσιευθεί η σχετική ΚΥΑ.

 

Μάλιστα το υπουργείο Εργασίας και ο ΕΦΚΑ εξετάζουν αυτό το διάστημα τις διατάξεις της ΚΥΑ για την άρση του τραπεζικού απορρήτου των οφειλετών και τον έλεγχο των καταθέσεών τους τουλάχιστον τους τελευταίους 12 μήνες.

 

Στην ειδική πλατφόρμα θα υποβάλλουν αίτηση οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι με οφειλές άνω των 20.000 ευρώ και οι αγρότες με οφειλές άνω των 6.000 ευρώ.

 

Υπολογίζεται ότι περίπου 15.000 ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες θα υποβάλουν αίτηση για τη λήψη σύνταξης.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ