ΣΥΡΙΖΑ: Γιατί επιλέγει το μίγμα “σκληρού ροκ” και προγραμματικής αντιπολίτευσης ενόψει ευρωεκλογών. Απάντηση Κασσελάκη στο “Πρώτο Θέμα” 

“Σκληρό ροκ” απέναντι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, αλλά και  “προγραμματική” αντιπολίτευση αποτελεί τη “συνταγή” του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και του Στέφανου Κασσελάκη ενόψει των ευρωεκλογών, καθώς στην Κουμουνδούρου διακρίνουν μέσα από τις δημοσκοπήσεις το μίγμα αυτό να αποδίδει εκλογικούς καρπούς και να εδραιώνει το κόμμα της αξιωματικής η αντιπολίτευσης στη δεύτερη θέση και με ποσοστό που πιθανότατα να φθάσει και να ξεπεράσει εκείνο των εθνικών εκλογών του 2023 (17,8%).

 

 Στο πλαίσιο αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ σηκώνει ψηλά το “σκάνδαλο” όπως το χαρακτηρίζει της διαρροής προσωπικών δεδομένων αποδήμων, σε σημείο να μην συναινεί στη εφαρμογή της επιστολικής ψήφου, να ανησυχεί για το αδιάβλητο των εκλογών, αλλά προς το παρόν να μη θέτει ζήτημα αμφισβήτησης του εκλογικού αποτελέσματος την “επόμενη μέρα”.  

 

Η αξιωματική αντιπολίτευση κάνει λόγο  ένα ακόμα σχέδιο συγκάλυψης των ευθυνών της κυβέρνησης, με τους εκπροσώπους του κόμματος στην Διάσκεψη των Προέδρων, να ζητούν την κλήση της υπουργού Εσωτερικών Νίκης Κεραμέως, στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας -εμμέσως πλην σαφως- απέρριψε το αίτημα  λεγοντας οτι “πρέπει να ειμαστε προσεκτικοι σε θεματα με προεκλογική χροιά πριν απο τις ευρωεκλογές.”!

 

Ο πρόεδρος της ΚΟ Σωκράτης Φάμελλος, μιλώντας με κοινοβουλευτικούς συντάκτες, υπογράμμισε ότι η πλειοψηφία υπεκφεύγει, αναφορικά με την κλήση της Νίκης Κεραμέως, την στιγμή που η ανεξάρτητη αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων ενημέρωσε ότι όσο το δυνατόν πιο σύντομα θα υπάρχει απόφαση κι όχι πόρισμα και μάλιστα θα επιβληθούν κυρώσεις και σε τέταρτο φερόμενο ως εμπλεκόμενο πρόσωπο.

 

Προανήγγειλε μάλιστα ότι υπό τις δεδομένες συνθήκες ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να συναινέσει στην εφαρμογή επιστολικής ψήφους για τις εθνικές εκλογές. “Δεν μπορεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης να ζητά να μιλήσουμε για επιστολική ψήφο στις εθνικές εκλογές όταν έχει υπάρξει μια τέτοια κατάσταση και έχει ομολογηθεί η ενοχή για την παράνομη χρήση προσωπικών δεδομένων”, σημείωσε και τόνισε ότι η Υπουργός Εσωτερικών “να μας πει για όλα τα ζητήματα που σχετίζονται με το ΥΠΕΣ, την ασφάλεια και προετοιμασία εκλογών. Θέλουμε να μεταδοθεί στην κοινωνία η ασφάλεια των δεδομένων, θέλουμε να ενισχύσουμε τους δημοκρατικούς κανόνες”.

 

  • Παράλληλα όμως ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατέθεσε στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή μια ακόμη πρόταση νόμου, αυτή τη φορά για το Φορολογικό, στη οποία συμπεριλαμβάνει μεταξύ άλλων και μια μεγάλη μεταρρύθμιση στον ΕΝΦΙΑ.  

 

Το Σχέδιο Νόμου με τίτλο: “Για μία σταθερή, προοδευτική και δίκαιη φορολογία εισοδημάτων φυσικών-νομικών προσώπων και ιδιοκτησίας ακινήτων. Ελάφρυνση των εισφορών με ενίσχυση της αγοραστικής δύναμης, των διαθέσιμων εισοδημάτων όλων των νοικοκυριών  και των κεφαλαίων κίνησης των επιχειρήσεων, σε πορεία πραγματικής σύγκλισης του βιοτικού επιπέδου και των όρων του επιχειρείν στα μέσα επίπεδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης” συμπεριλαμβάνει μεταξύ άλλων τα εξής:

 

Άρθρο 1
Νέοι φορολογικοί συντελεστές για όλα τα εισοδήματα των φυσικών προσώπων (μισθοί , συντάξεις, αγροτικά εισοδήματα, αυτοαπασχολουμένων, από επιχειρηματική δραστηριότητα, υπεραξίας από μεταβίβαση κεφαλαίου κοκ).

 

Εισόδημα (Μισθοί, Συντάξεις, Επιχειρηματική Δραστηριότητα, κεφάλαιο και υπεραξία) σε ευρώ  Συντελεστής %
0-10.000 9%
10.001 – 15.000 10%
15.001 – 20.000 12%
20.001 – 26.000 15%
26.001 – 30.000 18%
30.001 – 40.000 22%
40.001 – 60.000 30%
60.001 – 80.000 36%
80.001 – 100.000 38%
100.001 – 200.000 44%
200.001 – 400.000 46%
400.001 – 500.000 47%
500.001 – 900.000 48%
900.001- 49%

Άρθρο 2 – 3
Αφορολόγητο όριο εώς 10.000 για φυσικά πρόσωπα μονοπρόσωπων νοικοκυριών  και για τα φυσικά πρόσωπα που έχουν εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα (αυτοαπασχολούμενοι, ελεύθεροι επαγγελματίες και επιστήμονες).

Άρθρο 4
Σημαντική μείωση του ΕΝΦΙΑ για 5,8 εκατομμύρια φορολογούμενους και συγκεκριμένα:
-30% επιπλέον της τρέχουσας μείωσης (60% αντί 30%) σε περιουσίες αξίας έως 60 χιλιάδες ευρώ για το 59% των φορολογούμενων (3,48 εκατομμύρια άτομα)
-20%  επιπλέον  της  τρέχουσας  μείωσης  (50%  αντί  30%)  σε σχέση με το 2018) σε περιουσίες αξίας 60-100 χιλιάδες ευρώ για το 17,8% των φορολογούμενων (1,050 εκατ. άτομα)
-15%  επιπλέον  της  τρέχουσας  μείωσης  (40%  αντί  25%)  σε  περιουσίες  αξίας  έως
100- 150 χιλιάδες ευρώ για το 10% φορολογούμενων (588 χιλιάδες άτομα)
– 15%  επιπλέον  της  τρέχουσας  μείωσης  (35%  αντί  20%)  σε  περιουσίες  αξίας  έως 150-200 χιλιάδες ευρώ (4,8% του συνόλου ή 281 χιλιάδες άτομα)
– 15%  και  10%   της  τρέχουσας  μείωσης  (30%  αντί  15%  και  10%)  σε σχέση με το
2018) σε περιουσίες αξίας 200-500 χιλιάδες   (περίπου 6,7% του συνόλου ή περίπου 393 χιλιάδες άτομα)

Άρθρο 5
Θέσπιση συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας.

Άρθρο 6
Μείωση του συντελεστή φορολόγησης κερδών των νομικών προσώπων από 22% σε 17% για κέρδη ως 220.000€, ενώ για εταιρικά κέρδη μεγαλύτερα των 220.000€, θα εφαρμόζεται συντελεστής φορολόγησης κερδών νομικών προσώπων ίσος με 24%. Η ρύθμιση επιφέρει ελάφρυνση του φορολογικού βάρους στην συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων (97%)  που δραστηριοποιούνται στην χώρα, ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητα και τη βιωσιμότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Άρθρο 7 & 8:
Κατάργηση της προκαταβολής φόρου για φυσικά και νομικά πρόσωπα.

Άρθρο 9
Μείωση του εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή για εισοδήματα από μισθώματα ως 12.000 € από το 15% που εφαρμόζεται σήμερα, στο 5%.

Άρθρο 10
Κατάργηση του συντελεστή φορολόγησης μερισμάτων φυσικών προσώπων από το 5% που ισχύει σήμερα και ενσωμάτωση των εισοδημάτων από μερίσματα στην προοδευτική κλίμακα φορολόγησης μισθών και συντάξεων.

Άρθρο 11
Υπαγωγή του φόρου υπεραξίας στην προοδευτική κλίμακα εισοδημάτων.

Άρθρο 12
Ρύθμιση ύψους και τρόπου απόδοσης παρακρατούμενων φόρων μερισμάτων με την αλλαγή του καθεστώτος φορολόγησης.

Άρθρο 13
Κατάργηση     της       τεκμαρτής       φορολόγησης ελεύθερων     επαγγελματιών          και  αυτοαπασχολουμένων.

Άρθρο 14
Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα κατά 4,5 ποσοστιαίες μονάδες, οι οποίες κατανέμονται εξίσου μεταξύ εργοδότη και εργαζόμενου.. Η ρύθμιση θα επιφέρει αύξηση του μισθού και μείωση του εργοδοτικού κόστους

Άρθρο 15
Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για επιτηδευματίες και ασκούντες ελευθέριο επάγγελμα.

 

 ΣΥΡΙΖΑ: Γιατί επιλέγει το μίγμα “σκληρού ροκ” και προγραμματικής αντιπολίτευσης ενόψει ευρωεκλογών

 

Να σημειωθεί ότι χθες ο Στέφανος Κασσελάκης συνεχίζοντας τις περιοδείες του ενόψει των ευρωεκλογών επισκέφθηκε την Ηλιούπολη και δήλωσε αισιόδοξος για το αποτέλεσμα λέγοντας χαρακτηριστικά ότι “στις 9 Ιουνίου η Ελλάδα θα μείνει έκθαμβη από το αποτέλεσμα”!

 

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απευθύνθηκε στους συγκεντρωμένους σχολιάζοντας τα πρόσφατα περιστατικά γυναικοκτονιών που έχουν συγκλονίσει την ελληνική κοινωνία και είπε “Μία γυναίκα μαχαιρώθηκε και την παράτησαν ενώ θα μπορούσε να ζει, ενώ μία άλλη σκοτώθηκε έξω από το αστυνομικό τμήμα” και πρόσθεσε ότι “η εγκληματικότητα έχει φθάσει σε άλλα επίπεδα. Η ΝΔ δεν είναι η παράταξη της ασφάλειας”. 

 

“Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει προτάσεις για την ασφάλεια που περιλαμβάνουν τον εκσυγχρονισμό της ΕΛ.ΑΣ, τον αστυνομικό της γειτονιάς την εκπαίδευση και κατάρτιση, τη νομική κατοχύρωση της γυναικοκτονίας” τόνισε, ενώ εξέφρασε την έντονη αγωνία του για όσα του μετέφεραν οι επαγγελματίες σε ακόμη μια περιοχή της Ελλάδας. 

 

“Στην περιοδεία μου συνάντησα καταστηματάρχες, που όταν τους ρωτάς που είμαστε σε σχέση με πέρυσι και πρόπερσι, κάποιοι απαντάνε ότι “το παλεύουμε” και κάποιοι “δεν αντέχουμε άλλο” ανέφερε και υπογράμμισε “Σας το λέω σαν επιχειρηματίας, αυτό δείχνει ότι κάτι δεν λειτουργεί σωστά. Και αυτό που δεν λειτουργεί είναι η δομή της οικονομίας”.

 

Ο κ. Κασσελάκης ζήτησε να ακουστεί δυνατά το μήνυμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στις ευρωεκλογές. “Στις εκλογές του Ιουνίου να σταλεί μήνυμα ότι θα υπάρχει δυνατή αντιπολίτευση, ώστε να τελειώνει το άλλοθι του 41%” είπε και πρόσθεσε πως με ισχυρό ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ “η Ελλάδα πρέπει να διαπραγματεύεται για την δική της οικονομική πολιτική” και επανήλθε και στο ζήτημα του ΕΣΥ, ένα θέμα που αναδεικνύει διαρκώς και εκτίμησε ότι η κυβέρνηση κατεδαφίζει το Εθνικό Σύστημα Υγείας και έφερε σαν παράδειγμα “την εικόνα στο Νοσοκομείο Γεννηματάς, που ντροπιάζει όλους τους Έλληνες”. Και αναρωτήθηκε: “Αυτό δείχνει την υποβάθμιση της ανθρώπινης ζωής. Τι αξία έχει η ανθρώπινη ζωή σήμερα όταν σκοτώνονται 57 παιδιά και το έγκλημα συγκαλύπτεται; Τι σημασία έχει η ανθρώπινη ζωή όταν μία γυναίκα σκοτώνεται στη μέση του δρόμου ή έξω από το αστυνομικό τμήμα;”

 

Κατά την επίσκεψή του ο κ. Κασσελάκης συνομίλησε με πολίτες και καταστηματάρχες, με την ακρίβεια και τον πληθωρισμό να επικρατεί στις συζητήσεις. Μάλιστα έκανε μια  στάση και στο προεκλογικό σταντ του ΚΚΕ, όπου ευχήθηκε καλή επιτυχία στα μέλη που βρίσκονταν εκεί, λέγοντας χαρακτηριστικά “όλοι για τον λαό αγωνιζόμαστε” και αργά το απόγευμα παραβρέθηκε μαζί με αρκετούς βουλευτές, υποψήφιους ευρωβουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην παρουσίαση του βιβλίου του Νίκου Σκορίνη “Αμίλητοι Λυγμοί” στον Φιλολογικό Όμιλο “Παρνασσός”.

 

Αργά το βράδυ η Κουμουνδούρου εξεδωσε ανακοίνωση, καταδικάζοντας απερίφραστα την νέα προκλητική παραβίαση της Συμφωνίας των Πρεσπών από τον Πρόεδρο του VMRO και εκλεγμένου Πρωθυπουργού της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, κ. Mickoski, καλώντας τον να συμμορφωθεί επιτέλους με το διεθνές δίκαιο, αλλά και “τον κύριο Μητσοτάκη να σταματήσει επιτέλους τον ανέξοδο λαϊκισμό τόσο του ίδιου όσο και των στελεχών του, τα οποία έχουν προβεί σε σειρά εθνικιστικών και πατριδοκάπηλων εξάρσεων επιχειρώντας να διχάσουν για άλλη μια φορά τον ελληνικό λαό, για καθαρά εσωκομματικούς και ψηφοθηρικούς λόγους”.

 

“Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας φέρει βαρύτατες ευθύνες για την νέα αυτή ζημία που προκαλεί στα εθνικά συμφέροντα, στο όνομα της ΙΧ και ανεύθυνης εξωτερικής πολιτικής της” επισημαίνεται στην ανακοίνωση, καθώς δεν έκανε τίποτα από τα ακόλουθα:

 

– Ούτε τα Μνημόνια έφερε προς κύρωση,

– ούτε συνεκλήθη ποτέ το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας – παρά την πρόβλεψη για ένα τον χρόνο – το οποίο θα οδηγούσε στη συνομολόγηση δεκάδων νέων διμερών συνθηκών, ενισχύοντας έτσι την επιρροή της χώρας μας

– δεν άσκησε πίεση ώστε να διασφαλίσει ότι η Βόρεια Μακεδονία θα υλοποιούσε τις υποχρεώσεις της για σχολικά βιβλία, εμπορικά σήματα, διαβατήρια και πινακίδες αυτοκινήτων.

 

“Είναι πραγματικά θλιβερό το γεγονός ότι η Συμφωνία που πέτυχαν οι προοδευτικές δυνάμεις σε Ελλάδα και Βόρεια Μακεδονία και αποτελεί μνημείο συνεργασίας και συνεννόησης για όλη την Νότιο-Ανατολική Ευρώπη, τίθεται εν αμφιβόλω από τα δύο αδελφά κόμματα στο ΕΛΚ, προκειμένου να προσελκύουν τα εθνικιστικά ακροατήρια, τακτική που έθρεψε διαχρονικά το μίσος μεταξύ των βαλκανικών λαών.” αναφέρεται τέλος στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.

 

Απάντηση Κασσελάκη στο “Πρώτο Θέμα”: “Φερέφωνο του Μαξίμου .  Ό,τι και να κάνουν, δεν υπάρχει περίπτωση να αλλάξω

 

 Απάντηση Κασσελάκη στο “Πρώτο Θέμα”: “Φερέφωνο του Μαξίμου -Ό,τι και να κάνουν, δεν υπάρχει περίπτωση να αλλάξω” (vid)

 

Με μια ανάρτηση στα κοινωνικά δίκτυα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης απαντά σε δημοσίευμα του Πρώτου Θέματος – το οποίο χαρακτηρίζει «φερέφωνο του Μαξίμου» – σύμφωνα με το οποίο σκούπισε τα χέρια του έπειτα από χειραψίες με κόσμο κατά την περιοδεία του, σχολιάζοντας αιχμηρά «τα καθαρά χέρια του μόχθου», φράση που είχε πει ο κ. Κασσελάκης.

 

«Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο επιλέγει το μιντιακό σύστημα Μητσοτάκη να πάμε σε εκλογές…

 

Ας δουν εκεί στο φερέφωνο του Μαξίμου από τι σκούπιζα τα χέρια μου.

 

Αν σκουπιστούν κι εκείνοι, ίσως φύγει λίγη από τη λάσπη τους.

 

ΥΓ: Ό,τι και να κάνουν, δεν υπάρχει περίπτωση να καταφέρουν να αλλάξω. Ούτε στην αγκαλιά μου με τους ανθρώπους, ούτε με τα ζώα», αναφέρει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

 

Ο Στέφανος Κασσελάκης ανέβασε ολόκληρο το βίντεο, στο οποίο αγκαλιάζει ένα σκυλάκι, το οποίο όμως μετά τα χάδια έχει αφήσει στο παντελόνι του πολλές τρίχες, που ο πρόεδρος τινάζει με τα χέρια του.

 

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ