Τα 2 συν 1 σενάρια για τον χρόνο των εκλογών. Οι σκέψεις που κάνουν στο Μαξίμου - Μίλτος Χρυσομάλλης: Θέτει θέμα αντισυνταγματικότητας στον Κώδικα Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Να πατήσει γκάζι στο δρόμο προς τις κάλπες θέλει η κυβέρνηση και ένα μπαράζ περιοδειών είναι σε εξέλιξη με στόχο την αύξηση της συσπείρωσης.

 

Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη

 

Από το Μαξίμου επαναλαμβάνουν πως οι κάλπες θα στηθούν το 2027, ωστόσο οι κομματικές μηχανές ανεβάζουν ταχύτητα και τα σενάρια για το timing της επόμενης αναμέτρησης δεν λένε να κοπάσουν. Ουσιαστικά η χώρα βρίσκεται σε μία άτυπη προεκλογική περίοδο, με υπουργούς και βουλευτές να καλούνται να… ιδρώσουν τη φανέλα.

 

Στην κυβέρνηση αναμένουν τις δημοσκοπήσεις του φθινοπώρου για να έχουν μια καλύτερη εικόνα για το πώς διαμορφώνεται το πολιτικό τοπίο. Σε εξέλιξη είναι και μια σειρά συσκέψεων όπου εξετάζονται τα μέτρα που θα ανακοινωθούν στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, που θα είναι και η τελευταία πριν τις επόμενες κάλπες.

 

Όσον αφορά στον χρόνο των εκλογών τα βασικά σενάρια είναι τα εξής:

 

Πρώτον, να γίνουν οι εκλογές την άνοιξη του 2027, όπως έχει επανειλημμένα ειπωθεί. Οι υποστηρικτές αυτού του σεναρίου λένε πως με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση θα δείξει πως τηρεί τις υποσχέσεις της. Το σενάριο αυτό φαίνεται πως έχει υποστηρικτές στο οικονομικό επιτελείο, καθώς θα δοθεί ο απαιτούμενος χρόνος για να τρέξουν τα μέτρα που θα ανακοινωθούν στη ΔΕΘ και να δουν οι πολίτες ζεστό χρήμα στον τραπεζικό λογαριασμό τους.

 

Όσοι υποστηρίζουν αυτό το σενάριο προβάλλουν και ένα ακόμα επιχείρημα: συγκεκριμένα λένε πως τα νέα κόμματα μέχρι τότε θα έχουν πιεστεί και θα μπορεί η κυβέρνηση να μιλήσει με μεγαλύτερη ευκολία στους αναποφάσιστους ψηφοφόρους. Βέβαια, ελλοχεύει ο κίνδυνος αν δεν αντιμετωπιστεί η ακρίβεια να υπάρξει φθορά της κυβέρνησης τον χειμώνα (καθώς οι οικογενειακοί προϋπολογισμοί επιβαρύνονται περισσότερο από την θέρμανση).

 

Ένα άλλο σενάριο που έχει πέσει στο τραπέζι είναι να υπάρξει ένας εκλογικός αιφνιδιασμός το φθινόπωρο. Όσοι στηρίζουν αυτή την πρόταση λένε πως δεν θα πρόκειται ουσιαστικά για πρόωρες εκλογές καθώς απλά θα υπάρχει επιτάχυνση της αναμέτρησης κατά λίγους μόνο μήνες.

 

Παράλληλα εκτιμάται πως η κυβέρνηση θα μπορέσει να πάει στις κάλπες με ένα θετικό αφήγημα, καθώς θα έχουν ανακοινωθεί τα μέτρα της ΔΕΘ. Βέβαια, εδώ υπάρχει και ο αντίλογος πως θα έχουν ανακοινωθεί μεν τα μέτρα αλλά οι πολίτες δεν θα έχουν ακόμα δει αύξηση στο εισόδημα τους, καθώς δεν θα έχουν εφαρμοστεί.

 

Ένα ακόμα επιχείρημα όσων υποστηρίζουν μια φθινοπωρινή αναμέτρηση είναι πως μέχρι τότε δεν θα έχει δοθεί αρκετός χρόνος στα νέα κόμματα να οργανωθούν. Επομένως, η κυβέρνηση θα μπορεί να τονίζει πως μόνο αυτή έχει αξιόπιστη πρόταση για την επομένη ημέρα.

 

Το τρίτο σενάριο που συζητείται στα πηγαδάκια είναι πως θα μπορούσαν οι εκλογές να πάνε ακόμα πιο πίσω και να γίνουν κοντά στο τέλος της τετραετίας. Σε μια τέτοια περίπτωση - και καθώς η χώρα θα ετοιμάζεται να αναλάβει την 1η Ιουλίου του 2027 την προεδρία της Ε.Ε. - θα μπει με σαφήνεια το ερώτημα ποια κυβέρνηση θέλουν οι πολίτες.

 

Στο «γαλάζιο» στρατόπεδο ανησυχούν για το ενδεχόμενο ένα κομμάτι των πολιτών, θεωρώντας πως δεν θα υπάρξει αυτοδυναμία, να θελήσει να στείλει ένα μήνυμα στην κάλπη (πιστεύοντας πως θα ακολουθήσουν και δεύτερες εκλογές). Δεν είναι άλλωστε τυχαίο πως από τη Ν.Δ. επαναλαμβάνουν διαρκώς πως «η Κυριακή των εκλογών είναι μία». Όσοι υποστηρίζουν το τρίτο αυτό σενάριο εκτιμούν πως σε μια κρίσιμη συγκυρία - ενόψει και της προεδρίας της Ε.Ε. - θα περιοριστεί η χαλαρή ψήφος.

 

Μπαράζ νομοσχεδίων με «άρωμα» οικονομίας

 

Να περάσουν από την Βουλή μία σειρά ευνοϊκών ρυθμίσεων μέσα στο καλοκαίρι θέλει η κυβέρνηση. Ήδη ψηφίστηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, που περιλαμβάνει την ενίσχυση των 150 ευρώ για τις οικογένειες που έχουν παιδί και την αύξηση του ποσού που λαμβάνουν κάθε Νοέμβριο οι συνταξιούχοι.

 

Παράλληλα, θα ψηφιστεί μέσα στην εβδομάδα το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας για την ισότητα στην αμοιβή, ενώ στο υπουργικό συμβούλιο της Τρίτης (30/6) αναμένεται να συζητηθεί και το νομοσχέδιο που προβλέπει κίνητρα για τα επαγγελματικά ταμεία.

 

«Γαλάζιο αντάρτικο» Χρυσομάλλη: Θέτει θέμα αντισυνταγματικότητας στον Κώδικα Τοπικής Αυτοδιοίκησης

 

Μίλτος Χρυσομάλλης (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)

Μίλτος Χρυσομάλλης

 

Αφροδίτη Γκόγκογλου

 

Ζήτημα αντισυνταγματικότητας, εγείρει η τροπολογία που κατέθεσε ο «γαλάζιος» βουλευτής Μίλτος Χρυσομάλλης

 

Ζήτημα αντισυνταγματικότητας, εγείρει η τροπολογία που κατέθεσε ο «γαλάζιος» βουλευτής  για τον νέο Κώδικα Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ο βουλευτής Μεσσηνίας της ΝΔ ανέφερε πως, η πρόβλεψη του νομοσχεδίου για την αποχή των Ο.Τ.Α. από την κατάθεση ένδικων μέσων σε θετικές πρωτόδικες αποφάσεις συμβασιούχων υπαλλήλων τους, που αναγνωρίζουν ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, συνιστά «αδικαιολόγητη διάκριση».

 

Σύμφωνα με τον κ. Χρυσομάλλη, η διάκριση έγκειται στην εφαρμογή της διάταξης μόνο σε υπαλλήλους που εργάζονται σε συγκεκριμένους τομείς. Σύμφωνα με τον ίδιο, η διάκριση δεν μπορεί να δικαιολογηθεί και, συνεπώς, αντίκειται στις προβλέψεις του Συντάγματος.

 

Όπως είπε ο βουλευτής, αυτό θα δημιουργήσει μία κατάσταση κατά την οποία, εργαζόμενοι με τα ίδια προσόντα και τις ίδιες συνθήκες πρόσληψης και εργασίας δεν θα αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο από τον νόμο  και το κριτήριο για τη διάκριση θα είναι η υπηρεσία που εργάζονται. Ο Μίλτος Χρυσομάλλης επισημαίνει πως, η εν λόγω συνθήκη αντίκειται στο Σύνταγμα και δεν μπορεί να δικαιολογηθεί ούτε, βεβαίως, για λόγους δημοσίου συμφέροντος, ειδικά από τη στιγμή που δεν προκαλεί επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού.

 

Ο βουλευτής ζητά την τροποποίηση της διάταξης, και την αφαίρεση διάκρισης υπηρεσιών, ώστε να εφαρμόζεται σε κάθε συμβασιούχο υπάλληλο των ΟΤΑ που έχει κερδίσει δικαστικά σε πρώτο βαθμό και με μόνη προϋπόθεση την πρόβλεψη να έχουν εργαστεί από 1/1/2023 για τουλάχιστον δύο έτη συνολικά.

 

Μόνιμο μέλος της «ομάδας των 11»

 

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που, ο στενός πολιτικός φίλος του Αντώνη Σαμαρά, διαχωρίζει την θέση του από τη «γραμμή» του κόμματος με το οποίο εξελέγη. Αποτελώντας μία από τις πιο χαρακτηριστικές φωνές εσωκομματικής αντιπολίτευσης της ΝΔ, ο Μίλτος Χρυσομάλλης συχνά καταθέτει ερωτήσεις στη Βουλή με τις οποίες ζητά εξηγήσεις και ασκεί κριτική για την κυβερνητική πολιτική. Είναι από τους κυβερνητικούς βουλευτές που αρνήθηκαν να ψηφίσουν το νομοσχέδιο για τον γάμο των ΛΟΑΤΚΙ ζευγαριών (στη συνέχεια ζήτησε και την κατάργησή του), ασκώντας δριμεία κριτική στο Μέγαρο Μαξίμου ενώ, μαζί με την «ομάδα των 11» έχει υπογράψει ερωτήσεις προς τους αρμόδιους υπουργούς για τα «κόκκινα» δάνεια και τη λειτουργία των servicers, την αγορά ακινήτων και επιχειρήσεων σε ακριτικές περιοχές από τουρκικά κεφάλαια, το κλείσιμο των καταστημάτων ΕΛΤΑ, την εθνική ασφάλεια και ενίσχυση των παραμεθόριων περιοχών.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ