Τα τσιγάρα, τα ποτά, το… “κουνελάκι” και η απαγωγή Μαυρίκου

Σε μια χρονική περίοδο όπου η εγκληματικότητα και οι συγκρούσεις ξένης και εγχώριας μαφίας βρίσκονται σε έξαρση, η απαγωγή του Νίκου Μαυρίκου ήρθε να επιβεβαιώσει τη μετάλλαξη της Ελλάδας σε επικίνδυνη χώρα. Ο Πειραιώτης επιχειρηματίας είναι ένας ευκατάστατος, όχι όμως πάμπλουτος πολίτης που μπαίνει στο στόχαστρο του οργανωμένου εγκλήματος και με κινηματογραφικό τρόπο «εξαφανίζεται» μέρα μεσημέρι έξω από το σπίτι του στην Ακτή Θεμιστοκλέους. Γιατί ένα είναι σίγουρο: πίσω από την υπόθεση κρύβεται το οργανωμένο έγκλημα.

 

Τα κίνητρα των δραστών αδιευκρίνιστα. «Ερευνούμε την υπόθεση στη χειρότερη εκδοχή της. Ότι δηλαδή έχει απαχθεί και οι δράστες θα ζητήσουν λύτρα από την οικογένεια. Έχουμε στήσει το στρατηγείο μας στο σπίτι και περιμένουμε τα αποτελέσματα από τις εργαστηριακές εξετάσεις για τυχόν ίχνη DNA ή δακτυλικά αποτυπώματα που θα λύσουν το μυστήριο», λέει αξιωματικός της Ασφάλειας δίνοντας το στίγμα της σοβαρότητας της μεγάλης αρπαγής. Ο 51χρονος, γόνος επιχειρηματικής οικογένειας του Μεγάλου Λιμανιού, έχει λευκό ποινικό μητρώο και μόνο φήμες και κουτσομπολιά αναφέρονται σε περίεργες επαγγελματικές δραστηριότητες με τσιγάρα, εργοστάσια, πλοία και... βόμβες.

 

Οι τέσσερις «φουσκωτοί» με τα μπλουζάκια της ΕΚΑΜ, που έδεσαν χειροπόδαρα τον Μαυρίκο και τον πέταξαν στο πολυχρηστικό όχημα, μάρκας Volkswagen, λειτούργησαν με στρατιωτικού τύπου εκπαίδευση, αδιαφορώντας για το αν τα δεκάδες μάτια περαστικών θα τους «δώσουν» στην Ασφάλεια ή οι κάμερες θα αποτυπώσουν τα χαρακτηριστικά τους. «Ισως ήρθαν στην Ελλάδα για να κάνουν την απαγωγή...», λέει στο «ΘΕΜΑ» πηγή της Κατεχάκη.

 


Τα τελευταία δύο χρόνια διατηρεί δεσμό με τη νεαρή καλλονή Χρύσα Δρακάκη η οποία είχε αναδειχθεί Playmate 2009, ενώ το 2003 μετείχε στα Καλλιστεία του ΑΝΤ1

 

Τι ψάχνουν

Ο Νίκος Μαυρίκος είναι πρόσωπο γνωστό στην κοινωνία του Πειραιά. Όλη η πιάτσα του Μεγάλου Λιμανιού γνώριζε την οικονομική του επιφάνεια, αν και μερικές φορές έδειχνε να υπερβάλλει με τις κινήσεις του. Πανάκριβα τζιπ, διαμερίσματα με θέα τον Σαρωνικό, ταξίδια αναψυχής, όμορφες γυναίκες και χλιδάτη ζωή ίσως να κρύβουν το μυστικό της αρπαγής. «Μπορεί να μην είχε εκατομμύρια, κάποιοι όμως να νόμιζαν ότι είχε και γι’ αυτό τον άρπαξαν», λέει αξιωματικός και προσθέτει: «Εκτός κι αν έκανε κάποια γερή μπάζα το τελευταίο διάστημα και αυτό έπεσε σε αυτιά που δεν έπρεπε να ξέρουν».

 

Ο ίδιος έδειχνε να μη φοβάται. Δεν οπλοφορούσε, δεν τον συνόδευαν «φουσκωτοί», δεν είχε γεμίσει με κάμερες το σπίτι του. Οπως είπαν στις καταθέσεις τους οι δικοί του άνθρωποι, δεν τους εκμυστηρεύτηκε ποτέ φόβους για τη ζωή του, απειλές ή εκβιασμούς. Πριν από έξι χρόνια είχε μπει στο στόχαστρο βομβιστών, όμως από λάθος η βόμβα μπήκε σε παρόμοια εταιρεία του εξαδέλφου του. Ωστόσο, παρά τις έρευνες για ενάμιση χρόνο η Αστυνομία δεν κατάφερε να βρει ποιοι ήταν αυτοί που του έστειλαν το εκρηκτικό μήνυμα. Τώρα εξετάζεται εκ νέου μήπως υπάρχει κάποια σχέση με την περίεργη εξαφάνισή του.

 

Στο Ανθρωποκτονιών λένε ότι το όλο σκηνικό παραπέμπει σε αλλοδαπούς κακοποιούς. Εξετάζουν ακόμη το ακραίο σενάριο της ληστείας ή την εκδοχή της εκδικητικής πράξης με φόντο ανοιχτούς λογαριασμούς. Οι επόμενες ώρες θεωρούνται από το ειδικό κλιμάκιο του Ανθρωποκτονιών της Ασφάλειας Αττικής που έχει αναλάβει τις έρευνες ιδιαίτερα κρίσιμες. Αναμένεται, λένε, να ξεκαθαρίσει το τοπίο ώστε οι έρευνες να κινηθούν πλέον σε συγκεκριμένες κατευθύνσεις.

 

Το κλειδί

Μέχρι να υπάρξει το τηλέφωνο που θα αναφέρει τους λόγους της αρπαγής και αν πίσω από αυτήν κρύβονται λύτρα, οι αστυνομικοί ψάχνουν τα πάντα. Το επαγγελματικό περιβάλλον του 51χρονου επιχειρηματία, οι μεγάλες συμφωνίες που έκανε τους τελευταίους μήνες, αλλά και πρόσφατες ή παλιές οικονομικές συναλλαγές του έχουν μπει στο μικροσκόπιο σε μια προσπάθεια να βρουν το κλειδί που θα οδηγήσει στην εξιχνίαση της κινηματογραφικής απαγωγής του. Παράλληλα, μέσα από καταθέσεις μαρτύρων (γιατί υπάρχουν αρκετοί, ανάμεσά τους και η οικονόμος του επιχειρηματία), καθώς το κινηματογραφικό σκηνικό στήθηκε πρωί σε έναν από τους κεντρικούς δρόμους του Πειραιά, αναζητούν τη λεπτομέρεια που θα δώσει απαντήσεις. Επίσης, το υλικό από κάμερες εξετάζεται λεπτομερώς, την ίδια ώρα που αστυνομικοί αλλά και μέλη της οικογένειας περιμένουν με αγωνία πάνω από το τηλέφωνο σε περίπτωση που οι δράστες επιχειρήσουν να επικοινωνήσουν με τους δικούς του ανθρώπους. Σε ό,τι έχει να κάνει με το όχημα στο οποίο επιβίβασαν βιαίως τον επιχειρηματία -όπως προέκυψε τις κάμερες-, πρόκειται για ένα σκούρο πολυμορφικό VW του οποίου οι πινακίδες -λένε οι πληροφορίες- δεν αντιστοιχούν σε κανένα αυτοκίνητο στην Ελλάδα. Ετσι, πιθανολογούν ότι είναι πλαστές, ενώ αναφορικά με τους δράστες οι περιγραφές κάνουν λόγο για τρία σωματώδη άτομα - τρεις ήταν αυτοί που κατέβηκαν και ένας ο οδηγός. Το στοιχείο δε που κάνει το όλο σκηνικό κινηματογραφικό είναι το γεγονός ότι οι τρεις άρπαγες του επιχειρηματία φορούσαν μπλουζάκια της Αστυνομίας που έγραφαν «ΕΚΑΜ».

 

Μάλιστα η επιχείρηση ήταν πολύ καλά οργανωμένη και οι δράστες λειτούργησαν αστραπιαία - έπιασαν χειροπόδαρα το θύμα τους για να το πετάξουν στο αυτοκίνητο πριν καλά-καλά προλάβει να αντιδράσει. «Τον πήραν σηκωτό τη στιγμή που ετοιμαζόταν να μπει στο πολυτελές Lexus αδιαφορώντας αν τους βλέπει κόσμος», λένε χαρακτηριστικά αυτόπτες μάρτυρες.

 

 

Ποιος είναι ο Μαυρίκος – Οι μπίζνες με τσιγάρα και ποτά

Ο Νίκος Ιωάννη Μαυρίκος είναι τρίτης γενιάς επιχειρηματίας. Γεννήθηκε το 1967 στο Πορτ Σάιντ της Αιγύπτου, σημαντικό λιμάνι για τις εξαγωγές των αιγυπτιακών προϊόντων αλλά και σημαντικός σταθμός ανεφοδιασμού για τα πλοία που διέρχονται, το οποίο ιδρύθηκε το 1859 κατά την κατασκευή της Διώρυγας του Σουέζ.

 

Ο πατριάρχης της οικογένειας, ο παππούς του απαχθέντος επιχειρηματία, ο Νικόλαος Μαυρίκος, δραστηριοποιούνταν επιχειρηματικά στο λιμάνι με τροφοδοσίες πλοίων, ενώ είχε και ιδιόκτητο ξενοδοχείο. Ο ένας του γιος, ο Ιωάννης, πατέρας του απαχθέντος, ασχολούνταν τότε με την ξενοδοχειακή μονάδα, ενώ ο μικρότερος αδελφός του, ο Γιώργος, με τις τροφοδοσίες πλοίων.

 

Το 1967 ήρθαν τα πάνω κάτω για την οικογένεια Μαυρίκου, όπως και για όλους τους κατοίκους της πόλης. Μετά τον αραβοϊσραηλινό πόλεμο, γνωστό ως «Πόλεμος των Εξι Ημερών» η Διώρυγα του Σουέζ έκλεισε μέχρι τις 5 Ιουνίου 1975 και το Πορτ Σάιντ εκκενώθηκε από την αιγυπτιακή κυβέρνηση, για να προετοιμαστεί για τον πόλεμο Γιομ Κιπούρ το 1973. Εκείνη τη χρονιά ανήμερα της μεγαλύτερης εβραϊκής γιορτής, του Γιομ Κιπούρ, το Ισραήλ δέχτηκε επίθεση ταυτόχρονα από Αίγυπτο και Συρία. Ήταν ο Δ’ Αραβοϊσραηλινός Πόλεμος. Η πόλη κατοικήθηκε ξανα, μετά τον τερματισμό των πολεμικών συρράξεων και την επαναλειτουργία της Διώρυγας.

 

Το 1967 από τα δύο αδέλφια ήρθε στην Ελλάδα πρώτος ο Γιώργος Μαυρίκος. Αρχικά και μέχρι να εγκλιματιστεί συνεργάστηκε στις τροφοδοσίες πλοίων με τον Μιχάλη Παγώνη. Το 1971 αποφάσισε να πάρει την τύχη στα χέρια του και ανοίγει δικό του, ιδιόκτητο γραφείο, στην οδό Σαχτούρη 8 στον Πειραιά. Το αντικείμενο ήταν το ίδιο, τροφοδοσίες πλοίων. Σε μικρό χρονικό διάστημα αγόρασε όλο τον όροφο αφού οι δουλειές μεγάλωναν. Πελάτες του ήταν, μεταξύ άλλων, μεγάλες εταιρείες κρουαζιέρας όπως του Χανδρή, η Ηπειρωτική του Ποταμιάνου, η Sun Lines, η Royal Cruises αλλά και αεροπορικές, όπως KLM, SAS και Ολυμπιακή.

 

Το 1970 έρχεται στην Ελλάδα και o Ιωάννης Μαυρίκος, μαζί με τη σύζυγό του Χαριτωμένη, Ελληνίδα με καταγωγή από τη Βηρυτό, και τον γιο τους. Αποφασίζει να ασχοληθεί και αυτός με τις τροφοδοσίες και όχι με ξενοδοχειακές επιχειρήσεις. Συγκεκριμένα, τροφοδοτεί πρεσβείες στην Αθήνα και σκάφη αναψυχής.

 

Την 1η Απριλίου του 1980 ιδρύει την εταιρεία J.M. Dolphins S.A. Ονομασία που δόθηκε από τα αρχικά του ονόματός του, John Mavrikos, ενώ το «Dolphins» προέκυψε από το ότι η επιχείρηση στεγάστηκε σε γραφεία του ΕΟΤ στη Μαρίνα Ζέας απ' όπου εκείνη την εποχή απέπλεαν και κατέπλεαν τα ιπτάμενα δελφίνια του Γιώργου Λιβανού, τα γνωστά Flying Dolphins. Προς τα μέσα της δεκαετίας του ’90 καταργείται το αφορολόγητο για τις τροφοδοσίες σκαφών αναψυχής, οπότε ο Ιωάννης Μαυρίκος εστιάζει στις πρεσβείες. Το 1994 αρχίζει να δουλεύει στην εταιρεία ο μοναχογιός του Νίκος. Το 1996 ο Ιωάννης Μαυρίκος, σε ηλικία 66 ετών, αποσύρεται από την εταιρεία και στρέφεται στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, όπως τα χρόνια που ζούσε στην Αίγυπτο. Πηγαίνει στη Ζάκυνθο και φτιάχνει μία τεράστια ξενοδοχειακή μονάδα στο Τσιλιβί. Την πούλησε πριν από τρία χρόνια. Ζει μόνιμα στο νησί. Στο μεταξύ, ο γιος του Νίκος συνεχίζει να τροφοδοτεί τις πρεσβείες με αφορολόγητα προϊόντα, βάσει νόμου, όπως καπνό, ποτά και αρώματα. Εφτασε να προμηθεύει το 70% των πρεσβειών της Αθήνας, μεταξύ των οποίων είναι η πρεσβεία των ΗΠΑ και της Κίνας. Κάποια στιγμή αποφάσισε να κάνει άνοιγμα και στη ναυτιλία, όπου από το 1970 δραστηριοποιούνταν ο θείος του Γιώργος και ο πρώτος του ξάδελφος Νίκος. Κάνει δειλά-δειλά άνοιγμα στα ποντοπόρα πλοία, ενώ αρχίζει να δραστηριοποιείται και στις εισαγωγές καπνικών προϊόντων.

 

Ο Νίκος Ι. Μαυρίκος μεγάλωσε στον Πειραιά. Πήγαινε στο 6ο Γυμνάσιο που βρίσκεται στη λεωφόρο Αφεντούλη, κοντά στο Τζάννειο Νοσοκομείο. Ως μοναχοπαίδι δεν του έλειψε τίποτα, χωρίς όμως όσα του πρόσφερε η οικογένειά του να αγγίζουν το όριο της υπερβολής. Μεγάλη του αγάπη ήταν το ποδόσφαιρο με το οποίο ασχολούνταν φανατικά μεν σε ερασιτεχνικό επίπεδο δε. Παντρεύτηκε μικρός, σε ηλικία 20 ετών, με τη Λιάνα Κ., η οποία είχε κατάστημα με ρούχα στην οδό Κολοκοτρώνη, στο κέντρο του Πειραιά. Η επιχείρηση σήμερα δεν υπάρχει. Απέκτησαν τρία παιδιά. Ο μεγάλος του γιος, ο Χρήστος, 30 ετών σήμερα, είναι αντιπρόεδρος στην εταιρεία όπου ως μέλος εμφανίζεται και η μητέρα του, η κυρία Χαριτωμένη. Ο δεύτερος γιος του είναι 27 ετών και ασχολείται με την εστίαση, ενώ η 24χρονη κόρη του σπουδάζει. Χώρισε πριν από τρία χρόνια και έμενε μόνος του σε διαμέρισμα στην Πειραϊκή, από όπου τον απήγαγαν. Τα τελευταία δύο χρόνια διατηρεί δεσμό με τη νεαρή καλλονή Playmate 2009 Χρύσα Δρακάκη. Ο στενός του κύκλος τον χαρακτηρίζει μποέμ, έξυπνο, δραστήριο και χαμηλών τόνων. Δεν ένιωθε να απειλείται, γι’ αυτό κυκλοφορούσε άνετα χωρίς προστασία και χωρίς να οπλοφορεί. Ο Νίκος Ι. Μαυρίκος έχει εξοχικό σπίτι στην Αίγινα, το οποίο επισκεπτόταν συχνά. Φρόντιζε να έχει τακτοποιημένες όλες τις οικονομικές του υποχρεώσεις προς προμηθευτές και εργαζομένους. Είχε στενή σχέση με τον πρώτο του ξάδελφο και συνονόματο Νίκο Μαυρίκο του Γεωργίου, ο οποίος είναι αυτός που τις πρώτες ημέρες μετά την απαγωγή έκανε δηλώσεις στα ΜΜΕ. Είναι το άλλο παρακλάδι της οικογένειας που ξεκίνησε τις επιχειρηματικές της δραστηριότητες από την Αίγυπτο. Είναι πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Εφοδιαστών Πλοίων-Εξαγωγέων, τέως αντιπρόεδρος στο ΕΒΕΠ και σήμερα υπεύθυνος ΓΕΜΗ και εξυπηρέτησης επιχειρήσεων.

 

Η Εισαγωγαί Μαυρίκος Α.Ε., που ιδρύθηκε το 1975 από τον Γιώργο Μαυρίκο με έδρα τον Πειραιά και στην οποία από το 1990 δραστηριοποιείται και ο γιος του Νίκος, λειτουργεί μέχρι σήμερα σε δικό της ιδιόκτητο 4ώροφο κτίριο γραφείων αποθηκών - ψυκτικών εγκαταστάσεων στα Καμίνια του Πειραιά (Mavrikos Building), 2.000 τ.μ. Η εταιρεία, που είναι τρίτης γενιάς, έχει ως κύριο αντικείμενο τον εφοδιασμό πλοίων καθώς και την πώληση αναψυκτικών, αλκοολούχων προϊόντων στο εσωτερικό (φορολογημένες πωλήσεις). Συγχρόνως έχει εδώ και 30 χρόνια έντονη εξαγωγική δραστηριότητα. Σήμερα εξάγει ελληνικά προϊόντα σε Ιαπωνία, Σιγκαπούρη, και Αυστραλία, ενώ έχει 32 αντιπροσωπείες. Εφοδιάζει όλα τα ελληνικά νησιά και την Αθήνα.

 

Το 2011 πιστοποιήθηκε ως Εγκεκριμένος Οικονομικός Φορέας (Authorised Economic Operator, AEOF) τόσο για την ασφάλεια και προστασία AEOS όσο και για τις απλουστευμένες διαδικασίες AEOC από τη Γενική Γραμματεία Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων του υπουργείου Οικονομικών. Πρόκειται για θεσμό της Ευρωπαϊκής Ενωσης ΚΑΝ.1875/2009 με τον οποίο ενισχύεται η συνεργασία των τελωνείων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο με τις πιστοποιημένες επιχειρήσεις, οι οποίες απολαμβάνουν συγκεκριμένα οφέλη όπως απλουστεύσεις και ταχύτητα συναλλαγών και μείωση εγγυήσεων. Είναι η μόνη εφοδιαστική επιχείρηση και από τις πρώτες 10 ελληνικές εταιρείες που έχουν λάβει τέτοια πιστοποίηση.

 

Πηγή: protothema.gr