Τεχνητή νοημοσύνη: Έτσι μοιάζει η «τέλεια γυναίκα» και ο «τέλειος άνδρας» (Εικόνες)

Ένα πολύ ενδιαφέρον πείραμα έκανε ο οργανισμός που ασχολείται με την ευαισθητοποίηση για τη βουλιμία και άλλες διατροφικές διαταραχές, «Bulimia Project», σε μια προσπάθεια να αναδείξει τα μη ρεαλιστικά πρότυπα ομορφιάς που προβάλλονται μέσα από τα social media και την κοινωνία. Το «Bulimia Project» αξιοποίησε τα ευρέως διαθέσιμα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης Dall-EStable Diffusion και Midjourney, ζητώντας τους να παράγουν εικόνες οι οποίες θα αντιπροσώπευαν την «τέλεια γυναίκα» και τον «τέλειο άνδρα» της σύγχρονης εποχής.

 

Ο τρόπος με τον οποίο λειτουργούν τα εν λόγω εργαλεία για να ανταποκριθούν στο παραπάνω αίτημα είναι ο εξής: «σαρώνουν» το διαδίκτυο για σχετικές φωτογραφίες και συνθέτουν νέες εικόνες αξιοποιώντας τα χαρακτηριστικά που θεωρούν ως πιο κοντινά στα πρότυπα ομορφιάς. Για την επιλογή αυτή βασίζονται σε διάφορους αλγόριθμους, οι οποίοι λαμβάνουν υπόψη τις προβολές, τις λέξεις-κλειδιά που χρησιμοποιούνται για την αναζήτηση των φωτογραφιών, καθώς και τις διάφορες αλληλεπιδράσεις (likes, σχόλια κ.τ.λ.) που αφορούν την κάθε εικόνα.

 

Σημειώνουμε ότι τα τελευταία χρόνια η τεχνητή νοημοσύνη είναι πλέον σε θέση να δημιουργεί εξαιρετικά ρεαλιστικές εικόνες, καθώς και να «φιλοτεχνεί» πρωτότυπα εικαστικά έργα που μοιάζουν σαν να έχουν δημιουργεί από γνωστούς καλλιτέχνες.

 

Μέχρι στιγμής, η μόνη δυσκολία για τα συγκεκριμένα εργαλεία είναι η κατασκευή ανθρώπινων προσώπων, ωστόσο οι δυνατότητές τους εξελίσσονται ραγδαία και οι ειδικοί προβλέπουν ότι πολύ σύντομα δε θα μπορούμε να αναγνωρίσουμε τα αληθινά πρόσωπα από εκείνα που έχουν κατασκευαστεί ψηφιακά.

 

Για παράδειγμα, ήδη η εταιρία ρουχισμού Levi’s συνεργάζεται με την εταιρία μοντέλων που κατασκευάζονται από τεχνητή νοημοσύνη, Lalaland.ai, όπως είχε μεταδώσει τον περασμένο μήνα το «NBC News».

 

Τα χαρακτηριστικά που θεωρούνται ως «ιδανικά» ομορφιάς, σύμφωνα με την τεχνητή νοημοσύνη

 

Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ της «New York Post», τα ευρήματα έδειξαν ότι πιο κοντά στα πρότυπα ομορφιάς, με βάση την τεχνητή νοημοσύνη, βρίσκονταν τα άτομα που ανήκαν στη λευκή φυλή (είτε είχαν πολύ λευκό είτε πιο ηλιοκαμένο δέρμα), γεγονός που προβλημάτισε τους ερευνητές.

 

Για τις γυναίκες, τα πιο «δημοφιλή» χαρακτηριστικά περιλάμβαναν:

 

  • Λεπτές φιγούρες
  •  
  • Μεγάλα μάτια
  •  
  • Ξανθά μαλλιά
  •  
  • Σαρκώδη χείλη

 

Για τους άνδρες, οι εικόνες που είδαμε χαρακτηρίζονταν από:

 

  • Εξαιρετικά γυμνασμένα, ογκώδη και γραμμωμένα σώματα
  •  
  • Πολύ έντονα ζυγωματικά
  •  
  • Καστανά μαλλιά
  •  
  • Σκουρόχρωμα και πιο επιθετικά μάτια

 

Αξίζει να επισημάνουμε ότι οι εικόνες που είδαμε προέβαλαν τα χαρακτηριστικά που θεωρούνται ως ιδανικά στο μέγιστο, σε σημείο που τα αποτελέσματα δε θύμιζαν αληθινούς ανθρώπους αλλά άτομα που έχουν κάνει πλαστικές επεμβάσεις ή χρησιμοποιούν φίλτρα.

 

Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να αποβεί μοιραίο για την αυτοεικόνα των νέων, καθώς, σύμφωνα με την Ψυχιατρική Ακαδημία για Παιδιά και Εφήβους της Αμερικής (AACAP), τα άτομα μεταξύ 8 έως 18 ετών περνούν κατά μέσο όρο 7 ώρες την ημέρα μπροστά σε μια οθόνη. Μάλιστα ενώ όπως αναφέρει το «Healthstat.gr», οι νέοι εμφανίζουν υψηλότερο κίνδυνο κατάθλιψης και αγχώδους διαταραχής όταν περνούν πολύ χρόνο στα κινητά τους και φυσικά η αυτοεκτίμησή τους επηρεάζεται αρνητικά από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τις φιλτρατισμένες εικόνες με τις οποίες βομβαρδίζονται καθημερινά.

 

Δείτε παρακάτω τις εντολές που έδωσαν οι επιστήμονες στα προγράμματα τεχνητής νοημοσύνης και τα αποτελέσματα που αυτά έφεραν.

 

«Το τέλειο γυναικείο σώμα σύμφωνα με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το 2023»

 

teleies ginaikes

 

«Το τέλειο ανδρικό σώμα σύμφωνα με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το 2023»

 

teleioi andres

 

«Η τέλεια γυναίκα του 2023»

 

teleia gineka 2023

 

«Ο τέλειος άνδρας του 2023»

 

teleios andras 2023

 

Εάν οι παραπάνω εικόνες σας φάνηκαν υπερβολικές, η βρετανική Daily Mail έδωσε τα αποτελέσματα αυτά στο εργαλείο Midjourney, ζητώντας του να τα επεξεργαστεί και να δημιουργήσει δύο φωτογραφίες (μια που θα απεικονίζει έναν άνδρα και μια που θα παρουσιάζει μια γυναίκα), οι οποίες θα ήταν πιο ρεαλιστικές. Δείτε παρακάτω: