Τέμπη: Από μία… κλωστή κρέμεται η γέφυρα στην Αγία Παρασκευή. Οκτώ μήνες μετά τον Daniel

Σχεδόν οκτώ μήνες μετά το καταστροφικό πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel η Θεσσαλία προσπαθεί να επουλώσει τις πληγές της. Ωστόσο, στην πασίγνωστη γέφυρα της Αγίας Παρασκευής στα Τέμπη οι εικόνες είναι αποκαρδιωτικές. Εκεί που ο χρόνος μοιάζει να έχει παγώσει με τη γέφυρα να «χάσκει» διαλυμένη, ετοιμόρροπη. Όπως θα δείτε στις φωτογραφίες του documentonews.gr, κρέμεται από λίγα συρματόσχοινα.

 

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, η στάθμη του Πηνείου έφτασε τα 18 μέτρα, όσα και το ύψος της γέφυρας, που χρησιμοποιείτο για να περάσουν -κυρίως προσκυνητές- απέναντι στο εκκλησάκι, προκαλώντας τεράστιες ζημιές. Διαχρονικά, η γέφυρα αποτελούσε σημείο αναφοράς για τους διερχόμενους, από την Παλαιά Εθνική Οδό, οδηγούς ώστε να απολαύσουν τη φύση.

 

Τέμπη: Από μία… κλωστή κρέμεται η γέφυρα στην Αγία Παρασκευή – Οκτώ μήνες μετά τον Daniel (Photos)

 

Ωστόσο, οι φωτογραφίες, έως και σήμερα, είναι ενδεικτικές της κατάστασης. Όπως μπορεί να παρατηρήσει κανείς, εκτός από τη μισογκρεμισμένη γέφυρα, φερτά υλικά, κλαδιά και κορμοί δέντρων βρίσκονται μέσα στο νερό.

 

 

 

Η υπερχείλιση με τον Daniel

 

Κατά την κακοκαιρία Daniel, ο Πηνειός «φούσκωσε», τα ορμητικά νερά άγγιξαν τα 18 μέτρα, παρασύροντας τη γέφυρα, κομμάτια της οποίας βρέθηκαν αρκετά χιλιόμετρα μακριά.

 

 

Γέφυρα 60 ετών

 

Οι εργασίες για την κατασκευή της γέφυρας ξεκίνησαν το 1959 και ολοκληρώθηκαν το 1960. Το κατάστρωμα βρίσκεται, ακόμα και τώρα, σε ύψος 18 μέτρων. Ο στόχος ήταν να συνδέει τις δύο όχθες του ποταμού και να οδηγεί στο εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής, κάτι που δεν συμβαίνει τώρα καθώς είναι αδύνατη η διέλευσή της.

 

Έχει συνολικό μήκος 210 μέτρα και πλάτος 14.

 

Μετά την κακοκαιρία, υπήρξε πινγκ πονγκ ευθυνών για την ανακατασκευή της. Σχεδόν οκτώ μήνες μετά περαμένει «τραυματισμένη».

 

Κωνσταντίνος Χαλκιαδάκης

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ