Θοδωρής Πέτρου: Ανεξάρτητοι Άγιοι Θεόδωροι ή κάτι περισσότερο;

Δημοσιεύουμε επιστολή του Δημοτικού Συμβούλου του Δήμου Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων κυρίου Θεόδωρου Πέτρου, που αφορά την Πόλη των Αγίων Θεοδώρων, (τον πρώην η και νυν Δήμο Αγίων Θεοδώρων), προς ενημέρωση σας.

 

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ

 

Οι Αγιοθοδωρίτες που θέλουν ανεξάρτητο Δήμο; Η κάτι περισσότερο;

 

9 και 1 ερωτήματα που ακούμε καθημερινά και καταγράψαμε για να μπεις και εσύ στο κλίμα του τι συμβαίνει τελευταία στον Δήμο μας με τους Αγίους Θεοδώρους.

 

Πως ξεκίνησε;

 

Η ιστορία ξεκινάει από παλιά, ήδη από το νέο της συνένωσης,  δημιουργήθηκε επιτροπή κατά του Kαλλικράτη στους Αγίους Θεοδώρους και υπήρξαμε και τότε μέλη της όπως και πολλοί πρώην αλλά και σημερινοί αυτοδιοικητικοί – ενεργοί πολίτες. Η δύσκολη όμως περίοδος της οικονομικής και δημοσιονομικής κρίσης στη χώρα μας το 2010 δεν νομίζω ότι δημιουργούσε το κατάλληλο κλίμα για να κοιτάξουμε μακριά και να διεκδικήσουμε περισσότερα. Τότε προτεραιότητα για πολλούς ήταν η επιβίωση, ενώ η θέσπιση μιας τόσο μεγάλης διοικητικής μεταρρύθμισης που θα μείωνε τα κόστη διοίκησης σε μία χώρα με πάνω από 1000 Δήμους να γίνονται μόλις 325 δεν επέτρεπε και πολλά…Έτσι λοιπόν έληξε άδοξα και εξατμίστηκε αυτή η πολιτική κίνηση, αλλά δεν έπαψε ποτέ να συζητείται όταν βλέπαμε ότι σε κάτι είμασταν «ριγμένοι». Ίσως και οι ενεργοί αυτοδιοικητικοί του τότε είδαν μπροστά τους τη σκληρή πραγματικότητα και ότι έπρεπε κάπως όλη η περιοχή του τέως Δήμου Αγίων Θεοδώρων να συνεχίσει να υφίσταται και να συνεχίσει στη μάχη της καθημερινότητας, μέσα σε αυτό το νέο κεντρικό εγχείρημα – πείραμα.

 

Γιατί σήμερα;

 

Χρονικά είναι το καλύτερο σημείο για να αιτηθούμε κάτι τέτοιο, αρχικά γιατί βρισκόμαστε σε έναν παγωμένο πολιτικό χρόνο και θα συνεχίσουμε να βρισκόμαστε για όσο παλεύουμε με την πανδημία, που ευχόμαστε να γίνει παρελθόν το συντομότερο. Έχουν περάσει 11 χρόνια από τη συνένωση των 2 Δήμων, ένα εύλογο χρονικό διάστημα για να μπορείς να κρίνεις αντικειμενικά τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν αλλά και τις λύσεις που δόθηκαν ή καλύτερα που δεν δόθηκαν. Επίσης, η πρώτη τροπολογία που διαχώρισε συνενωμένους Δήμους του Καλλικράτη ψηφίστηκε μόλις πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019 και προηγουμένως χωρίς το κατάλληλο πλαίσιο, θα έκανες έναν αγώνα σε αχαρτογράφητα νερά και χωρίς την πεπατημένη που δημιουργήθηκε. Έχουμε 2μιση χρόνια από σήμερα για να μπορέσουμε να δουλέψουμε προς τον κοινό στόχο και να προετοιμάσουμε καταλληλότερα μία νέα μετάβαση. Τέλος, με την τεράστια τουριστική επένδυση στην περιοχή μας, δίνεται το έναυσμα να διεκδικήσουμε ένα καλύτερο μέλλον για τον τόπο μας σε συνδυασμό με τα αυξημένα έσοδα που θα προκύψουν στην περιοχή. Μαζί όμως θα προκύψουν και τεράστιες ανάγκες και απαιτήσεις από τη λειτουργία μιας τέτοιας επιχείρησης που σίγουρα το αυτοδιοίκητο θα σου επιτρέπει να επικεντρωθείς μόνο στα δικά σου προβλήματα και στις λύσεις τους.

Ποιοι είναι όλοι οι λόγοι που θέλουμε να αιτηθούμε διαχωρισμό των Δήμων όπως ήταν μέχρι το 2010;

 

1)Συνεχίζοντας από το παραπάνω, γίνεται μία τεράστιου μεγέθους τουριστική επένδυση ακόμα και σε εθνικό επίπεδο που θα βάλει ξανά τους Αγίους Θεοδώρους στον τουριστικό χάρτη. Αντίστοιχα όμως η λειτουργία μιας τέτοιας επιχείρησης αυξάνει κατακόρυφα τις ανάγκες σε υποδομές για να μπορέσεις να εξυπηρετήσεις έναν τόσο μεγάλο όγκο επισκεπτών που θα έρχεται στην περιοχή μας στο εγγύς μέλλον. Σκεφτείτε λοιπόν μέσα από την υφιστάμενη κατάσταση διοικητικά έναν μόνο τοπικό Αντιδήμαρχο να μάχεται και να διεκδικεί για έναν τόπο 100 τετραγωνικών χιλιομέτρων και 5000 κατοίκων που τους θερινούς μήνες όπως συμβαίνει και στο Λουτράκι πενταπλασιάζονται και σύμφωνα με το σημερινό μοντέλο διοίκησης να έχεις ένα τοπικό συμβούλιο που η γνώμη του δεν έχει ληφθεί υπόψη κατ’ επανάληψη.

 

Παράλληλα, η ιστορικά αναγνωρισμένη τουριστική πορεία του Λουτρακίου θα δημιουργήσει έναν αθέμιτο εσωτερικό ανταγωνισμό, που σε επίπεδο Δήμου, όπως είναι φυσιολογικό, δεν θα μπορείς και δεν θα πρέπει να ταχθείς υπέρ της μίας ή της άλλης περίπτωσης. Είναι ενάντια στην αρχή της ολόπλευρης και ίσης αντιμετώπισης όλων των Δημοτικών Ενοτήτων και Κοινοτήτων ενός Δήμου. Για παράδειγμα, σκεφτείτε ότι όλη η στρατηγική μάρκετινγκ της Tουριστικής Eπιτροπής του Δήμου και του LTO χτίστηκε γύρω από το brand «visit loutraki» και δημιουργήθηκε αντίστοιχη εφαρμογή και ιστότοπος. Αν πάει καλά το εγχείρημα στους Αγίους Θεοδώρους – που το ευχόμαστε – τι θα λέμε; Θα δημιουργήσουμε και την σελίδα «visit agioi theodoroi» και θα δίνουμε τα ίδια χρήματα για να τη διαφημίσουμε; Όσα δόθηκαν τόσο καιρό για το «visit loutraki» θα δοθούν μόνο για τους Αγίους Θεοδώρους και δεν θα δίνονται χρήματα για τουριστική προβολή στο Λουτράκι; Πως θα δίνουμε ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για την κάθε περίπτωση όταν θα πρέπει να δίνεις ίσες ευκαιρίες σε όλους τους δημότες σε επίπεδο Δήμου; Θα υπάρχει ζυγαριά ισότητας για την ολόπλευρη και ίση αντιμετώπιση αυτών των περιπτώσεων; Για να είμαστε ρεαλιστές, όλα αυτά οδηγούν σε ένα δύσκολο μέλλον του ενιαίου Δήμου και θεωρούμε ότι θα πάει πίσω και τις δύο μεγαλύτερες περιοχές του. Δεν μπορώ να φανταστώ το Λουτράκι χωρίς χρήματα για τουριστική προβολή αλλά ούτε και τους Αγίους Θεοδώρους να μάχονται συνεχώς για να ζητήσουν αυτά που δίκαια τους αναλογούν.

 

2) Η αντιμετώπιση της ιδιαιτερότητας της λειτουργίας στα όρια της Δημοτικής μας Ενότητας μιας υπερτροφικής βιομηχανικής ζώνης, ουδόλως επηρεάζει την περιοχή του μητροπολιτικού κέντρου. Έχει διαπιστωθεί ότι αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μην δίδεται η πρέπουσα προσοχή στην αντιμετώπιση δραστηριοτήτων και λειτουργιών που επιβαρύνουν το περιβάλλον της περιοχής μας, από τα μέλη των δημοτικών οργάνων. Κάθε περιβαλλοντικά επιβαρυντική δραστηριότητα εντός των ορίων του Δήμου, αποδίδεται σχεδόν αυτόματα στην περιοχή μας, ενώ δεν παρατηρείται καμία προσπάθεια ελέγχου στη δημιουργία νέων ρυπογόνων δραστηριοτήτων. Έχοντας λοιπόν εντός των διοικητικών μας ορίων τη Motor Oil Hellas, τη μεγαλύτερη μονάδα διύλισης στα Βαλκάνια, θα πρέπει αφενός να ελέγχεις τη λειτουργία της βάσει των προβλεπόμενων διατάξεων για την προστασία του περιβάλλοντος και αφετέρου να ζητήσεις αντισταθμιστικά οφέλη για την τοπική σου κοινωνία. Θεωρώ αποτυχία για τα δεδομένα μας ότι μετά τη δωρεά για το χτίσιμο πτέρυγας του δημοτικού σχολείου δεν καταφέραμε σχεδόν 50 χρόνια μετά να ζητήσουμε – διεκδικήσουμε ως αντιστάθμισμα τη δωρεά μιας μεγάλης υποδομής είτε αθλητικής είτε εκπαιδευτικής ή και πολιτιστικής.

 

3)Στα χρόνια της συνένωσης και μέχρι και σήμερα, παρουσιάστηκε διαφορά στην επιθυμητή ποσόστωση των εξόδων ανά Δημοτική Ενότητα. Οι Άγιοι Θεόδωροι ως ένας πρώην Δήμος είχε έκταση σχεδόν 100 τετραγωνικά χιλιόμετρα που αντιστοιχεί στο 1/3 του συνενωμένου και ενιαίου Δήμου μας. Δυστυχώς τα έξοδα σε καμία περίπτωση δεν ανταποκρίνονται στο μέγεθός της περιοχής. Και όχι μόνο αυτό, αλλά παρά την μη τήρηση της ποσόστωσης δεν είδαμε αντίστοιχα στο Λουτράκι και στα διοικητικά του όρια από την Κυρά Βρύση μέχρι τον Σχοίνο κάποιο μεγάλο έργο πνοής. Και αυτό γιατί τελικά τα χρήματα δεν φτάνουν, οι Δήμοι βάσει του νέου αυτοδιοικητικού μοντέλου θα πρέπει να είναι αυτοδιοικούμενες οντότητες και με τα προβλήματα που αντιμετωπίζονται δεν θα βοηθήσει καθόλου αν υπάρχουν 2 άτυπα ταμεία, ένα για το Λουτράκι και ένα για τους Αγίους Θεοδώρους, για να μοιράζουν την πίτα αναλογικά. Συγκεκριμένα και σε αριθμούς ζήτησα και πήρα όλα τα οικονομικά στοιχεία με τις πληρωμές που έχουν γίνει από το Δήμο Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων από το πρώτο έτος της συνένωσης το 2011 μέχρι και το 2017 που συνδιοικούσαν και αρκετά στελέχη άλλων παρατάξεων σήμερα. Το 2011 η αντιστοιχία ήταν περίπου στο 1 προς 10 για τους Αγίους Θεοδώρους, πολύ μακρινό νούμερο από την επιθυμητή σύγκλιση και χωρίς να λάβουμε υπόψη τις μισθοδοσίες του προσωπικού (ενιαίος Δήμος) και μεγάλα δικαστικά έξοδα που έγερναν μονομερώς την πλάστιγγα υπέρ της μητρόπολης του Δήμου. Λάβαμε υπόψη και το 2017, καθώς το 2011 μπορεί να ισχυρισθεί κάποιος ότι ήταν το πρώτο έτος της συνένωσης και υπήρχαν πολλοί «ανοιχτοί λογαριασμοί» και υποχρεώσεις από ένα πλούσιο Λουτράκι με τα έσοδα του Καζίνο στα καλύτερά του χρόνια. Και εκεί λοιπόν παρουσιάζεται η ίδια ακριβώς εικόνα, με την αντιστοιχία στα έξοδα για τους Αγίους Θεοδώρους στο 1 προς 9, χωρίς πάλι να συμπεριλάβουμε και να αντιστοιχίσουμε/ποσοτικοποιήσουμε σημαντικές δαπάνες. Είναι κακό του Λουτράκι; Όχι βέβαια, μετά από τα παραπάνω είναι πασιφανές ότι έχουμε μία πολύ σημαντική ιδιαιτερότητα ως Δήμος με τεράστιες ανάγκες και με τα χρήματα να μην φτάνουν. Ελπίζουμε και σε αυτή την περίπτωση οι επενδύσεις στην περιοχή του Λουτρακίου να βοηθήσουν αντίστοιχα το Δήμο να εισπράξει και να ορθοποδήσει.

 

4) Ο πληθυσμός των περίπου 5000 κατοίκων της Δημοτικής μας Ενότητας , επαυξάνεται σημαντικά (25.000 – 30.000) σε μεγάλες περιόδους του έτους, λόγω του μεγάλου πλήθους παραθεριστικών κατοικιών και της εγγύτητας της πρωτεύουσας της χώρας, δημιουργώντας έτσι δυσανάλογες απαιτήσεις υποδομών και υπηρεσιών σε σχέση με τις προβλεπόμενες και αποδιδόμενες βάσει του τυπικού πληθυσμού παροχές, διευκολύνσεις και χορηγήσεις. Όταν αυτό συμβαίνει και στο κέντρο του διευρυμένου Δήμου στο Λουτράκι, φανταζόμαστε πόσο σημαντική ιδιαιτερότητα αποτελεί που θα έπρεπε να είχε ληφθεί υπόψη πριν την συνένωση των Δήμων.

 

5)Ο νέος εκλογικός Νόμος που θα κατατεθεί σύντομα προς ψήφιση επαναφέρει την 5ετία στις δημοτικές περιόδους αλλά και τα 3/5 του πρώτου επιτυχόντα συνδυασμού. Όμως μειώνει τα μέλη των Δημοτικών Συμβουλίων από 27 σε 21 για τις περιοχές με πληθυσμό από 10.000 – 30.000 κατοίκους που εμπίπτει ο διευρυμένος μας Δήμος. Αυτό σημαίνει ότι αυξάνεται το εκλογικό μέτρο για τις 2 Δημοτικές Ενότητητες και θα εκλέγονται 16-17 Δημοτικοί Σύμβουλοι από το Λουτράκι και 4-5 από τους Αγίους Θεοδώρους. Οι αιρετοί θα μειωθούν και η δυνατότητα ισχυρής αντιπολίτευσης και διεκδίκησης από την πλειοψηφία δεν θα υπάρχει. Με έναν διαχωρισμό όμως λόγω του πληθυσμού άνω των 10.000 κατοίκων της ευρύτερης περιοχής του τέως Δήμου Λουτρακίου – Περαχώρας θα επιτρέψει την τήρηση 21 Δημοτικών Συμβούλων, όλων με εντοπιότητα όπως είναι και σήμερα. Αντίστοιχα θα επιτρέψει στους Αγίους Θεοδώρους με ανεξάρτητο Δήμο να εκλέξουν 17 Δημοτικούς Συμβούλους. Συμπεραίνουμε ότι έτσι ο διαχωρισμός θα δώσει τη δυνατότητα σε περισσότερους αιρετούς να παλέψουν μέσα στον ίδιο τόπο προσβλέποντας στο δρόμο της προόδου και δεν θα συρρικνώσει ακόμα περισσότερο τις ήδη μειωμένες δυνατότητες που προσφέρονται σήμερα.

 

6)Με τα άρθρα 154 – 158 του Νόμου 4600/2019, τη σχετική τροπολογία και τις εισηγητικές εκθέσεις διευθετούνται αρκετά ζητήματα που αντιμετωπίζονται με τον διαχωρισμό 2 Δήμων. Από τη μία η κατανομή της περιουσίας όπως αυτή ήταν πριν τη συνένωση και από την άλλη η δημιουργία μεταβατικών ΟΕΥ ώστε και οι 2 Δήμοι να έχουν το απαραίτητο προσωπικό. Παράλληλα για όσες θέσεις μένουν κενές σε νέους Δήμους δίνεται προτεραιότητα στην κάλυψή τους από νέες προσλήψεις στο δημόσιο. Επίσης, στα 2 πρώτα οικονομικά έτη από τη σύσταση των νέων Δήμων, παρέχεται η δυνατότητα µη ισοσκέλισης των εσόδων και δαπανών των ανταποδοτικών τους υπηρεσιών, καθώς και η κάλυψη των δαπανών αυτών από κάθε είδους ανειδίκευτα έσοδά τους. Σημαντικά εργαλεία ώστε ένας διαχωρισμός να έχει τις ελάχιστες δυνατές επιπτώσεις για τον δημότη στην καθημερινότητά του.

 

Δεν είναι ζήτημα πολιτικών προσώπων αυτό που αντιμετωπίζεται στους Αγίους Θεοδώρους και στο Δήμο;

 

Το πιο εύκολο που μπορείς να κάνεις είναι να επιρρίψεις πολιτικές ευθύνες σε όλους που διοίκησαν τα προηγούμενα χρόνια από τη συνένωση. Άτομα και από τις 3 ισχυρότερες εκλογικά δυνάμεις όπως διαμορφώθηκαν μετά τις εκλογές του 2019, έχουν διοικήσει και έχουν βρεθεί σε θέσεις ευθύνης στον διευρυμένο Δήμο. Όλοι φταίνε και είναι κακοί; Έχουν κακές προθέσεις; Πρώτος θα πω ΟΧΙ ενώ έχω αντιπαρατεθεί ανοιχτά στο παρελθόν για πολλά ζητήματα από όλο το διευρυμένο Δήμο! Και αυτό γιατί ίσως τελικά είναι το αποτέλεσμα του να δουλεύεις σε ένα δύσκολο πολιτικό τοπίο που περισσότερα το χωρίζουν, παρά το ενώνουν. Όσοι παρακολουθούν τα δημοτικά συμβούλια θα έχουν παρατηρήσει ότι στη νέα δημοτική περίοδο έχω ρίξει τους τόνους και συμβαίνει για αυτόν ακριβώς τον λόγο. Μου φαίνεται σαν ένας μάταιος αγώνας, βλέποντας σε πολύωρα δημοτικά συμβούλια να αναλωνόμαστε σε αντιπαραθέσεις μεταξύ μας, αντί να συνθέσουμε απόψεις και να παραχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για τον τόπο μας. Φταίμε γι΄αυτό; Ναι αλλά τελικά ίσως τα αίτια να είναι βαθύτερα και να ευθύνεται το μέγεθος τόσο της περιοχής όσο και των προβλημάτων της.

 

Σίγουρα έχουν γίνει και αρκετά λάθη από τις δημοτικές αρχές και ευθύνονται σε ένα βαθμό και πολιτικά πρόσωπα και καταστάσεις, δεν ήταν όμως ΜΟΝΟ αυτό που έφταιγε και έμειναν πίσω τα προβλήματα των Αγίων Θεοδώρων αλλά και του Λουτρακίου. Οι 2 περιοχές είχαν, έχουν και θα έχουν τεράστιες απαιτήσεις και ανάγκες και το πάντρεμά τους εκ του αποτελέσματος φαίνεται ότι δεν οδηγεί σε καλύτερες μέρες. Έχουν περάσει ήδη 11 ολόκληρα χρόνια για να το κρίνουμε με ασφάλεια. Έχοντας πέσει σε αυτή την παγίδα και ότι φταίνε μόνο τα πρόσωπα και οι πολιτικές δυνάμεις προσπαθήσαμε το 2018 να ξεκινήσουμε νέοι άνθρωποι και πολιτικά και ηλικιακά έναν νέο συνδυασμό. Βλέποντας όμως τις ισχυρές πολιτικές δυνάμεις της μητρόπολης του Δήμου και με πρόσωπα που είχαν θητεύσει σε θέσεις ευθύνης με αντίστοιχη επιρροή, εμφανίστηκε το εύλογο ερώτημα, πως ο «Αγιοθοδωρίτης» υποψήφιος που κρίνεται και τοπικιστικά σε ένα βαθμό θα είχε ελπίδα αν τελικά παρέμενε επικεφαλής της κίνησης; Επειδή όμως όταν θες να κάνεις μεγάλες αλλαγές, πρέπει να αφήνεις προσωπικές φιλοδοξίες στην άκρη και να προσπαθείς να διεκδικήσεις το καλύτερο για τον τόπο σου,  δεν πας απλά να εκλεγείς μέσα σε μια νέα κατάσταση τότε με την απλή αναλογική. Το σκέφτηκα σοβαρά, άλλωστε έχω τοποθετηθεί και δημόσια για αυτό και επέλεξα αυτό που θεωρούσα καλύτερο, να είμαι ξανά στρατιώτης για τους συντοπίτες μου αλλά και για τον διευρυμένο Δήμο. Παράλληλα δεν θα κρύψω ότι μπήκα ακόμη και εγώ στη λογική ότι το Λουτράκι είναι το κέντρο του διευρυμένου Δήμου(όχι άδικα) και οι Άγιοι Θεόδωροι απλά θα παρέμεναν ο δορυφόρος του μέχρι να «απορροφηθούν» και αυτοί στη δύνη της ενοποίησης. Όμως η νέα επένδυση, τα άλυτα προβλήματα καθώς και η έλλειψη δημιουργίας αναπτυξιακών υποδομών ήρθαν να μας θυμίσουν ότι τίποτα δεν έχει τελειώσει και δεν πρέπει να τελειώσει για τους Αγίους Θεοδώρους. Η λύση λοιπόν είναι να υπάρχουν περισσότερα πολιτικά πρόσωπα να διεκδικήσουν για την καθημερινότητα αλλά και για το μέλλον και αυτό μετά την επικείμενη μείωση των δημοτικών συμβούλων σε 21 θα επιτευχθεί αναμφίβολα μόνο μέσω ενός διαχωρισμού.

 

Οι μεγαλύτεροι Δήμοι μπορούν να διεκδικήσουν περισσότερα σε κεντρικό επίπεδο;

 

Εν μέρει γιατί, Ευρωπαϊκά προγράμματα στην περιοχή των Αγίων Θεοδώρων δεν είδαμε, όταν έπεσε ο κλήρος των προσφύγων πήραμε το μερίδιό μας χωρίς δεύτερη σκέψη και χωρίς επιτυχημένη κεντρική αντίδραση και όταν μας επισκέφθηκε ο Γηρυόνης καταστράφηκε το γήπεδο ποδοσφαίρου και πολυσύχναστος δρόμος στους Αγίους Θεοδώρους. Και τα δύο 1μιση χρόνο μετά παραμένουν στην ίδια κατάσταση. Δυστυχώς το αποκεντρωμένο μοντέλο δεν λειτουργεί στην περίπτωσή μας, φταίμε εμείς; Μπορεί…Φταίει σίγουρα όμως ότι δίπλα μας υπάρχει ένα ολόκληρο Λουτράκι με τη δική του ιστορία και τις δικές του μεγάλες ανάγκες όπως και όλες οι περιοχές του τέως Δήμου Λουτρακίου – Περαχώρας. Μοιραία λοιπόν γίνεται μία προτεραιοποίηση των ζητημάτων που πάντοτε καταλήγουν υπέρ της μητρόπολης του σημερινού μας Δήμου. Δίκαιο; Μπορεί, αλλά αναγκαστικά θα μπαίνουν πάντα σε δεύτερη και τρίτη μοίρα οι Άγιοι Θεόδωροι και αυτό ως άνθρωποι του τόπου θα πρέπει να το ανατρέψουμε.

 

Θα έχουμε προβλήματα σε έναν πιθανό διαχωρισμό;

 

Φυσικά και θα έχουμε, όμως είναι προτιμότερο να προσπαθήσεις να εξομαλύνεις μια δύσκολη κατάσταση που θα προσδώσει πολλά σημαντικότερα οφέλη για την κάθε περιοχή στο μέλλον. Όπως είπαμε οι σημερινές ισορροπίες είναι επικίνδυνες, τα σκουπίδια θα διαχειρίζονται πλέον από εταιρείες και όχι από τους Δήμους, η αλλαγή του εκλογικού νόμου φέρνει πενταετείς δημοτικές περιόδους και οι δημοτικοί σύμβουλοι για την κάθε περιοχή λιγοστεύουν επικίνδυνα. 16-17 για το Λουτράκι και 4 – 5 για τους Αγίους Θεοδώρους με το 21μελές Δημοτικό Συμβούλιο. Οι υπάλληλοι στην αρχή θα είναι λίγοι, όμως το ξενύχτι και η δουλειά που θα πέσει από τους αιρετούς θα είναι για ένα καλύτερο αύριο με περισσότερα άτομα, καλύτερη γνώση των προβλημάτων για την κάθε περιοχή και αυτοδιαχείριση. Αυτός είναι ο λόγος που η κίνηση και η δουλειά για αυτόν τον σκοπό πρέπει να ξεκινήσει τώρα 2μιση χρόνια πριν τις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές. Θεωρώ μεγαλύτερο ζήτημα ότι σύντομα πρέπει να αποφασίσουμε για το μέλλον του Καζίνο 6 άτομα από τους Αγίους Θεοδώρους. Το θεωρείτε δίκαιο ή ότι γνωρίζουμε όλη την ιστορία του από την αρχή μέχρι σήμερα έτσι όπως μόνο η τοπική κοινωνία γνωρίζει; Μπορούμε να πάρουμε τα οικονομικά στοιχεία και τους αριθμούς σαν βάση όμως δεν θα γνωρίζουμε όλα τα υπόλοιπα που μπορεί για πολλούς δημότες να είναι εξίσου σημαντικά. Αυτό το περιβάλλον καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε καθημερινά και όσο το βλέπω τόσο θεωρώ ότι ένας διαχωρισμός είναι μονόδρομος και ένα επωφελές διαζύγιο για τον ευλογημένο τόπο μας.

 

Θέλω να γίνω Δήμαρχος;

 

 Tι πιο «απλό» από το να δημιουργήσεις τον δικό σου Δήμο, σαν να θες να γίνεις αφεντικό και να ανοίγεις τη δικιά σου επιχείρηση…Εδώ θα χρησιμοποιήσω τον μοντέρνο όρο σας «τρολλάρω» που ακούγεται αρκετά στην πολιτική τελευταία!

 

Ότι χειρότερο έχω ακούσει και ακούω ως το βασικό «πολιτικό» επιχείρημα εκείνων που διαφωνούν με το αίτημα χωρίς ισχυρά επιχειρήματα και χωρίς να παρουσιάζουν άλλα στοιχεία. Γιατί η πραγματικότητα είναι σκληρή και οι πολιτικές φιλοδοξίες τους πρέπει κάπως να κρυφτούν πίσω από των άλλων που εκτίθενται πολιτικά και φαίνονται ευκολότεροι στόχοι. Φυσικά όμως αυτός που δεν προσπαθεί για κάτι μεγαλύτερο στην πολιτική δεν εκτίθεται ποτέ…

 

 Εδώ επίσης να θυμίσουμε ότι ο Δήμαρχος ψηφίζεται και δεν διορίζεται και μέχρι να φτάσουμε σε εκλογές ανεξάρτητου Δήμου θέλει πολλή δουλειά και επιτυχημένη. Τώρα θέλει ομαδική δουλειά και όχι μπροστάρηδες, είμαστε ομάδα και δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση την εικόνα μιας προσωποκεντρικής πολιτικής κίνησης. Επίσης, σε επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο θα παραιτηθώ από Γραμματέας του Δημοτικού Συμβουλίου, καθώς βρισκόμαστε σχεδόν στα μισά της τρέχουσας δημοτικής περιόδου και υποστηρίζω την εναλλαγή σε θέσεις και αξιώματα ακόμα και αν μιλάμε για καθαρά τιμητικές και άμισθες χωρίς σημαντικό πολιτικό αντίκτυπο. Σε συνδυασμό όμως και με την διεκδίκηση ενός τέτοιου αιτήματος δεν πρέπει να «εκμεταλλεύομαι» καμία θέση, όποια και αν είναι αυτή.

 

Τι έκανα και θα συνεχίσω να κάνω για τον Δήμο Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων;

 

Για να με γνωρίσετε καλύτερα παρακολουθήστε τις τοποθετήσεις μου όσο έχει διαρκέσει η θητεία μου και κρίνετε για το αν έχω τοποθετηθεί μόνο τοπικιστικά. Δεν θα περιαυτολογήσω, αυτό είναι μεγάλο λάθος, άλλωστε κριτές είστε όλοι εσείς καθημερινά, όμως θεωρώ άδικο να πει κάποιος ότι κινήθηκα σε αυτή τη λογική και δεν προσπάθησα ή δεν τοποθετήθηκα πολλές φορές απέναντι σε μεγάλα θέματα του διευρυμένου Δήμου μας, από τη Μαυρολίμνη ως το Λουτράκι, αρθρογράφησα σε θέματα του καζίνο, υποδομών, τουρισμού, αθλητικές διοργανώσεις, πως μοιράστηκε η πίτα σε επιχειρήσεις του Λουτρακίου και σε πολλά ακόμη. Επίσης, πριν ο Δήμος μας προχωρήσει σε συνεργασία με την πλατφόρμα της Novoville για να δέχεται αιτήματα πολιτών ηλεκτρονικά, είχα δημιουργήσει την πλατφόρμα menoumeloutraki (ναι καλά είδατε, Λουτράκι έγραψε ο Αγιοθοδωρίτης…) και τότε καταφέραμε μετά από αίτημά μας στο Αττικό ζωολογικό πάρκο να αλλαχθεί δυσφημιστική πινακίδα που απεικόνιζε την παραλία του Λουτρακίου σαν επικίνδυνο μέρος για την πανίδα της περιοχής.

 

Μα δεν είμαστε συγγενείς, πως θα χωριστούμε σαν Δήμοι;

 

Οι περισσότεροι είμαστε, άλλωστε το ανέλυσε εκτενέστερα προσφάτως πρώην Δημοτικός Σύμβουλος. Συγκεκριμένα, η καταγωγή της οικογένειάς μου είναι από τα Πίσια με την κάθοδο στα τότε «σκορποχώρια» του Σαρωνικού να λαμβάνει χώρα κοντά στο 1850. Φυσικά από τότε πολλά άλλαξαν, οι δύο κύριες περιοχές του Λουτρακίου και των Αγίων Θεοδώρων αναπτύχθηκαν παράλληλα αλλά με διαφορετικές ταχύτητες και το Λουτράκι ήταν εκείνο που απέκτησε γρήγορα το όνομα με τα λουτρά και την τουριστική του αίγλη περίπου από το 1920 και έπειτα, ενώ οι Άγιοι Θεόδωροι ακολούθησαν μια άλλη πορεία ως μία κατά βάση αγροτική περιοχή και απέκτησαν μία πιο ήπια τουριστική ταυτότητα στις αρχές της δεκαετίας του 1970. Κατά συνέπεια στην πολιτική συγγένειες δεν υπάρχουν και όταν υπάρχουν συνήθως μόνο προβλήματα φέρνουν. Η κίνηση αυτή λοιπόν δεν πρέπει να βασίζεται σε τοπικιστικά, συγγενικά ή ιστορικά παραληρήματα αλλά στην ανάγκη όμορων κοινωνιών να προχωρήσουν μπροστά και να προκόψουν.

 

Μπορούμε να συνεχίσουμε μαζί ως Δήμος Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων;

 

Φυσικά και μπορούμε. Δεν θέλουμε να ξεκινήσουμε μία τέτοια προσπάθεια για να διχαστούμε, ακόμα και αν μερικοί κάτοικοι και των 2 μεγαλύτερων περιοχών αρχίζουν να λένε ο ένας στον άλλο «στο καλό» και πραγματικά το εννοούν. Δεν υπάρχει μίσος, δεν μας χωρίζει τίποτα, αλλά ίσως είναι ένας κοινωνικός αυτοματισμός, μαζί με τα βιώματά τους και μία εκτίμησή τους ότι και το Λουτράκι (εννοώντας τον τέως Δήμο Λ – Π)  αλλά και οι Άγιοι Θεόδωροι, μπορούν καλύτερα να προοδεύσουν και να χαράξουν μια νέα παράλληλη, αλλά ανεξάρτητη πορεία. Επιπροσθέτως στην ενασχόληση με τα κοινά, μία προσπάθεια για ένα καλύτερο αύριο δεν σημαίνει ότι καταδικάζεις ή διχάζεις κανέναν. Θεωρούμε ότι μέσα από αυτή την κίνηση θα αιτηθούμε δικαίως και νομίμως στην Επιτροπή Επανεξέτασης της Διοικητικής Διαίρεσης των Ο.Τ.Α. Α’ βαθμού, τον έλεγχο της διοικητικής διαίρεσης του Δήμου μας και να εφαρμοστούν διαδικασίες σύμφωνες με τα άρθρα 155,156,157 του Ν.4600/2019 για την επανασύσταση του Δήμου Αγίων Θεοδώρων στα όρια της περιοχής που κατείχε πριν την εφαρμογή του Ν. 3852/2010. Παρουσιάζοντας την επιχειρηματολογία μας μέσα από πραγματικά περιστατικά θα διεκδικήσουμε ότι τουλάχιστον οι κάτοικοι των Άγιων Θεοδώρων, μπορούν να τύχουν ευνοϊκότερης μεταχείρισης και από την κεντρική διοίκηση ως ανεξάρτητος Δήμος. Αν και θεωρώ ότι το ίδιο θα ισχύσει και για τον τέως Δήμο Λουτρακίου – Περαχώρας όπως τον γνωρίζαμε και ανέπτυξα παραπάνω. Φυσικά αν κάτι τέτοιο δεν γίνει δεκτό ή μέχρι αυτό να γίνει, δεν αλλάζει τίποτα και σε κανένα επίπεδο και θα συνεχίσουμε να μαχόμαστε για τα δικαιώματά μας και την αναλογική μεταχείριση όπως αυτή προκύπτει από τις πληθυσμιακές και οικονομικές μας ισορροπίες και ανάγκες. Η ιστορία μας έφερε μαζί, όμως οφείλουμε να φανούμε αντάξιοι και της ιστορίας αλλά και του μέλλοντος των τόσο κοντινών τόπων μας με τη σχεδόν κοινή αφετηρία.

 Άλλωστε το μόνο σίγουρο είναι ότι θα χάσεις μόνο τη μάχη που δεν έδωσες ποτέ!

Πηγή ATnews.gr