Τι λέει η κυβέρνηση για τις κινήσεις Ράμα και Ερντογάν: Σύνθετο σκηνικό στη «γειτονιά»

Από την Αθήνα παρακολουθούν με προσοχή τις κινήσεις που γίνονται στις γειτονικές χώρες και χαράσσουν την στρατηγική της επόμενης ημέρας

 

Δύσκολες ισορροπίες δημιουργούνται στην «γειτονιά» και στην Αθήνα περιμένουν να δουν πως θα κινηθούν το επόμενο διάστημα από τη μία πλευρά ο Αλβανός πρωθυπουργός Εντι Ράμα και από την άλλη πλευρά ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Να σημειωθεί πως την Κυριακή ο κ. Ράμα έρχεται στην Αθήνα για να μιλήσει σε  συγκέντρωση Αλβανών, σε μία επίσκεψη που στην παρούσα συγκυρία η κυβέρνηση θεωρεί περιττή και αχρείαστη. Μία μέρα αργότερα, τη Δευτέρα,  θα γίνει στην Άγκυρα το ραντεβού του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον κ. Ερντογάν, σε μία συγκυρία που η γειτονική χώρα δείχνει να … ξαναθυμάται το  αναθεωρητικό της αφήγημα. 

 

Από την Αθήνα παρακολουθούν με προσοχή τις κινήσεις που γίνονται στις γειτονικές χώρες και χαράσσουν την στρατηγική της επόμενης ημέρας. Ειδικότερα όσον αφορά στην άφιξη του κυρίου Ράμα στην Αθήνα από την κυβέρνηση τονίζεται προς πρόκειται για μια ιδιωτική επίσκεψη και δεν υπήρξε επίσημη πρόσκληση. Στο θέμα αναφέρθηκε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος  έκανε λόγο για μια επιλογή «που, στην παρούσα συγκυρία, ενόψει και ευρωεκλογών, μάλλον περιττή μου φαίνεται». Παράλληλα επεσήμανε πως η κυβέρνηση δεν θα απαγορεύσει την συγκέντρωση αλλά δεν έχει και ιδιαίτερο λόγο να την διευκολύνει (σημείωση : μέχρι χθες δεν ήταν γνωστό που θα γίνει αυτή η συγκέντρωση).

 

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης/AP IMAGES
 

Από την κυβερνητική πλευρά λένε πως υπήρξε μια τυπική ενημέρωση μόλις προχθές,  ενώ σημειώνεται πως δεν πρόκειται να γίνει κάτι χωρίς την τήρηση όλων των απαιτούμενων πρωτοκόλλων.  Να σημειωθεί εδώ πως δεν περνά απαρατήρητο πως ο κύριος Ράμα επιλέγει να έρθει στην Αθήνα λίγο πριν τις ευρωεκλογές  και μάλιστα σε μια χρονική συγκυρία που  συμπληρώνεται ένας χρόνος από την σύλληψη του Φρέντυ Μπελέρη.

 

Από την πλευρά του ο Αλβανός  πρωθυπουργός σε ανάρτηση του μίλησε για αντιδράσεις που υπήρχαν στην Ελλάδα από την αντιπολίτευση και ανέφερε πως η επικείμενη επίσκεψή του την Κυριακή «δεν σχετίζεται με τα εσωτερικά θέματα της Ελλάδας, τις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στην Ελλάδα ή οποιεσδήποτε συγκεκριμένες αφηγήσεις που μπορεί να κεντρίσουν το ενδιαφέρον των Ελλήνων πολιτικών αλλά δεν περιλαμβάνονται στην κυβερνητική ατζέντα της Αλβανίας»

 

Όσον αφορά την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Άγκυρα στην κυβέρνηση  δεν έχουν αυταπάτες. Το τελευταίο άλλωστε διάστημα η τουρκική πλευρά κάνει βήματα πίσω και αυτό φαίνεται από τους αδικαιολόγητα υψηλούς τόνους για το θέμα των θαλάσσιων πάρκων, τα σχέδια για διδασκαλία της «Γαλάζιας πατρίδας» στα σχολεία και την απόφαση να λειτουργήσει ως τζαμί ο βυζαντινός ναός της Μονής της Χώρας στην Κωνσταντινούπολη (στο συγκεκριμένο μάλιστα θέμα πρόκειται να αναφερθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνάντηση που θα έχει με τον Τούρκο πρόεδρο).

 

Από εκεί και πέρα στο Μαξίμου εκτιμούν πως το τετ α τετ στην Άγκυρα μπορεί να αποτελέσει μια ευκαιρία για την αξιολόγηση της προσπάθειας επαναπροσέγγισης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Και αυτό που τονίζεται είναι πως δεν πρέπει να αναβληθεί η επίσκεψη, γιατί είναι σημαντικό να υπάρχουν ανοιχτοί  δίαυλοι επικοινωνίας και δεν πρέπει να ακυρωθούν τα βήματα προόδου τα οποία έχουν γίνει τον τελευταίο χρόνο.

 

«Προσεγγίζουμε πάντα τις συζητήσεις μας με την Τουρκία με αυτοπεποίθηση και χωρίς αυταπάτες ότι οι τουρκικές θέσεις δεν θα αλλάξουν από τη μια στιγμή στην άλλη» υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Επεσήμανε δε πως «παρά ταύτα θεωρώ επιβεβλημένο και όταν διαφωνούμε οι διάδρομοι, τα κανάλια επικοινωνίας να είναι πάντα ανοιχτά και να μπορούμε να συνομιλούμε με ειλικρίνεια και όταν διαφωνούμε να διαφωνούμε χωρίς εντάσεις και χωρίς αυτό να προκαλεί πάντα κλιμακώσεις στο πεδίο, όπως δυστυχώς είχαμε δει τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια».

 

Στην κυβέρνηση δεν θέλουν νέα μέτωπα πριν τις ευρωεκλογές

 

Τριάντα μέρες απομένουν μέχρι τις ευρωεκλογές και στην κυβέρνηση σε καμία περίπτωση δεν θέλουν να ανοίξουν νέα μέτωπα, που θα δώσουν πάτημα στην αντιπολίτευση για να εντείνει το pressing. Να σημειωθεί εδώ πως τις τελευταίες μέρες έχει αυξηθεί η κριτική από κόμματα της αντιπολίτευσης στους χειρισμούς της κυβέρνησης στα εθνικά θέματα (τόσο για την επίσκεψη Ράμα όσο και για τις κινήσεις Ερντογάν). 

 

Στο γαλάζιο στρατόπεδο εκτιμούν πως κυρίως κόμματα που κινούνται στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας θα επιχειρήσουν να εκμεταλλευτούν την συγκυρία για να μιλήσουν σε ένα συντηρητικό ακροατήριο. Τις τελευταίες εβδομάδες στην Πειραιώς υπήρχε ικανοποίηση για την αύξηση των ποσοστών συσπείρωσης , καθώς φαινόταν πως είχαν ανακοπεί οι διαρροές παραδοσιακών ψηφοφόρων του κόμματος.

 

Δεδομένο είναι πως από την κυβέρνηση δεν θέλουν να αφήσουν περιθώριο σε κόμματα που κινούνται στα δεξιά να βγουν μπροστά με μια ατζέντα που αφορά ένα παραδοσιακό ακροατήριο. Και στο πλαίσιο αυτό θα τονίζονται από το Μαξίμου όλο και εντονότερα οι κινήσεις που έχουν γίνει για την αμυντική θωράκιση της χώρας, για το μεταναστευτικό κ.α. Υπενθυμίζεται πως πρόσφατα ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και σε «γιαλαντζί» πατριώτες του γλυκού νερού επισημαίνοντας πως ο πατριωτισμός είναι μια δύσκολη άσκηση, η οποία αποδεικνύεται στην πράξη και όχι στα εύκολα λόγια.

 

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

 

Θύελλα για τη μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί: Οι αιχμές Μητσοτάκη και τα πυρά του ΥΠΕΞ

 

Το θέμα της Ιεράς Μονής έχει προκαλέσει θύελλα πολιτικών αντιδράσεων καθώς έρχεται ως επιστέγασμα μιας σειράς προκλητικών ενεργειών εκ μέρους της Άγκυρας

 

 

 

Θύελλα έχει ξεσηκώσει η μετατροπή της Ιεράς Μονής της Χώρας σε ισλαμικό τέμενος πέντε ημέρες πριν την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Άγκυρα. Ο πρωθυπουργός υπερασπίστηκε τη στρατηγική των «ανοιχτών διαύλων», θέτοντας παράλληλα και τον πήχη της ελληνοτουρκικής προσέγγισης σε αυτή τη φάση, ενώ το υπουργείο Εξωτερικών σχολίασε σε υψηλούς τόνους την απόφαση της Τουρκίας.

 

Μητσοτάκης: Δεν πρέπει να αναβληθεί η επίσκεψη

 

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο protothema.gr ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι οι δίαυλοι πρέπει να διατηρούνται ανοιχτοί. «Δεν πρέπει να αναβληθεί η επίσκεψη, πρέπει να διατηρούνται ανοιχτοί δίαυλοι. Θα εκφράσω την εντονότατη δυσαρέσκειά μου, είναι προτιμότερο από το να δημιουργήσουμε μια κρίση», είπε και πρόσθεσε ότι η συγκεκριμένη επιλογή του Ερντογάν να μετατρέψει σε τζαμί τη Μονή της Χώρας είναι περιττή και λανθασμένη.

 

«Δεν λείπουν τα τζαμιά στην Πόλη. Δεν είναι τρόπος αυτός να αντιμετωπίζεται η πολιτιστική κληρονομιά. Η Πόλη ήταν πρωτεύουσα του Βυζαντίου και της Ορθοδοξίας για πάνω από χίλια χρόνια. Εμείς προστατεύουμε τα μνημεία, δεν θα κάναμε ποτέ κάτι τέτοιο», είπε.

 

«Θέλω να θυμίσω ότι άμα δει κανείς μακροσκοπικά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις τα τελευταία τέσσερα χρόνια, η Ελλάδα δεν έχει μετακινηθεί από τις θέσεις της. Ο πρόεδρος Ερντογάν κάποτε έλεγε «Μητσοτάκης γιοκ» και, τελικά, υπό την πίεση των εξελίξεων και νομίζω ως αποτέλεσμα και της σωστής πολιτικής την οποία ασκήσαμε, καταφέραμε και ξανακαθίσαμε στο τραπέζι και πράγματι έχουμε κάποια σημαντικά μετρήσιμα αποτελέσματα. Δεν έχουμε παραβιάσεις και παραβάσεις εδώ και παραπάνω από έναν χρόνο», συμπλήρωσε.

 

ΥΠΕΞ σε Τουρκία: «Πρόκληση για τη διεθνή κοινότητα»

 

«H απόφαση των Τουρκικών Αρχών για την έναρξη της λειτουργίας της Μονής της Χώρας ως μουσουλμανικού τεμένους συνιστά πρόκληση για τη διεθνή κοινότητα καθώς αλλοιώνει και προσβάλλει τον χαρακτήρα της ως μνημείου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO ανήκον στην ανθρωπότητα», αναφέρεται αρχικά σε ανακοίνωσή του το ΥΠΕΞ.

 

Έπειτα, τονίζεται: «Η διατήρηση του οικουμενικού χαρακτήρα μνημείων και η τήρηση των διεθνών προτύπων προστασίας της θρησκευτικής και πολιτιστικής κληρονομιάς αποτελεί σαφή διεθνή υποχρέωση που δεσμεύει όλα τα κράτη».

 

Η Μονή της Χώρας μετατρέπεται σε τζαμί
Η Μονή της Χώρας μετατρέπεται σε τζαμί

 

Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

 

Το θέμα της Ιεράς Μονής έχει προκαλέσει αντιδράσεις στην αντιπολίτευση καθώς έρχεται ως επιστέγασμα μιας σειράς προκλητικών ενεργειών το τελευταίο διάστημα εκ μέρους της Άγκυρας, από τα θαλάσσια πάρκα μέχρι τη Γαλάζια Πατρίδα στα σχολικά βιβλία.

 

«Αξιώνουμε απαντήσεις από την ελληνική κυβέρνηση, την κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη. Και το λέω αυτό διότι, όταν δείχνουμε αυτήν την υποχωρητικότητα και απλά παρακολουθούμε, ενώ γνωρίζουμε, τη μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί, κάτι το οποίο είχε προαναγγελθεί και επισημοποιήθηκε χθες, τι άλλο μπορούμε να περιμένουμε;» δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Βούλα Κεχαγιά.

 

Με τη σειρά του ο Νίκος Ανδρουλάκης τόνισε: «Για μένα είναι απαράδεκτη η δήλωση του κ. Μητσοτάκη. Για να αποφύγει την προσβολή του Ερντογάν υποβαθμίζει ένα τεράστιας αξίας ζήτημα. Δε θα πήγαινα στην Τουρκία. Όταν 4 μέρες πριν γίνονται αυτά τα εγκαίνια, είναι μία προσβλητική ενέργεια; Για μένα είναι μήνυμα να πει ο Πρωθυπουργός θα τα πούμε μία άλλη στιγμή».

 

Νωρίτερα, τη λειτουργία ως τζαμί της Μονής εγκαινίασε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Πρόκειται για το μνημείο με τα πλέον περίτεχνα βυζαντινά ψηφιδωτά που διασώζεται στην Κωνσταντινούπολη, μαζί με την Αγία Σοφία και τη Μονή της Παμμακάριστου, η οποία επίσης λειτουργεί ως τζαμί.

 

«Ακόμα μία ένδειξη της ευαισθησίας που επιδεικνύουμε»

 

«Τα τελευταία 21 χρόνια, έχουμε αναστηλώσει 5.500 μνημεία προγόνων στη χώρα μας και σε όλη τη γεωγραφία της καρδιάς μας» είπε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος στην εισαγωγική του ομιλία στην τελετή, η οποία αφορούσε την ολοκλήρωση των έργων αναστήλωσης και συντήρησης 201 ιστορικών μνημείων από τη Γενική Διεύθυνση Βακουφίων (Κοινωφελών Ιδρυμάτων) ανά την Τουρκία και στην Πρίστινα του Κοσόβου.

 

«Βλέπω αυτή τη σημαντική τελετή σήμερα ως μια ακόμα ένδειξη της ευαισθησίας που επιδεικνύουμε όσον αφορά την προστασία της κληρονομιάς» συνέχισε ο Ταγίπ Ερντογάν, ενώ όταν ήρθε η σειρά στη Μονή της Χώρας έδωσε τον λόγο στον επαρχιακό μουφτή της Κωνσταντινούπολης, Σαφί Αρπάγκιους, ο οποίος ανέφερε:

 

«Κύριε πρόεδρε, έπειτα από 79 χρόνια, αναστηλώνεται και ξανανοίγει για τους πιστούς από τη Γενική Διεύθυνση Βακουφίων. Το "Καριγέ" μετατράπηκε σε μουσείο 79-80 χρόνια μετά το τέμενος της Αγίας Σοφίας. Ήταν ένα μέρος που εχρησιμοποιείτο ως τζαμί προηγουμένως. Αυτό το τζαμί, που έγινε μουσείο μετά το 1947, ανακαινίστηκε και επισκευάστηκε με τις προσπάθειες και την υποστήριξη των ιδρυμάτων μας και σήμερα, με τη βοήθεια του Θεού, θα αποδοθεί ξανά για προσευχή και θα υποδεχτεί τους πιστούς στην Κωνσταντινούπολη».

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ