Τι ζήτησε από το δήμο Κορινθίων η Ειδική Γραμματέας Κοινωνικής Ένταξης των Ρομά

Η Ειδική Γραμματέας Κοινωνικής Ένταξης των Ρομά, Κατερίνα Γιάντσιου, δήλωσε για το περιστατικό που έλαβε χώρα στο Σολομό Κορίνθου και οδήγησε στην ανθρωποκτονία:

 

«Η προσφυγή στην αυτοδικία, η επιδοκιμασία της αυτοδικίας, η διασπορά ρατσιστικών αντιλήψεων και η ρητορική μίσους όχι μόνο δεν λύνουν το σημαντικό πρόβλημα παραβατικότητας που υπάρχει σε καταυλισμούς αλλά αντιθέτως λειτουργούν ενάντια στις προσπάθειες κοινωνικής ένταξης, σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και οικοδόμησης ενός περιβάλλοντος ασφάλειας.

 

Μόνος βιώσιμος τρόπος για την αποκατάσταση της κοινωνικής συνοχής είναι η εξάλειψη των άθλιων συνθηκών διαβίωσης σε καταυλισμούς και η προώθηση της κοινωνικής ένταξης. Η διαιώνιση του αποκλεισμού δεν αποτελεί λύση και οι συνέπειές του πλήττουν το σύνολο των πολιτών. Η πολιτική της κοινωνικής ένταξης αποτελεί τη μόνη βιώσιμη, ανθρωπιστική προσέγγιση για να αποφευχθούν περιστατικά αυτοδικίας, αντιποίνων και βιαιοπραγιών.

 

Καλούμε εκ νέου Δήμους της χώρας με καταυλισμούς να ανταποκριθούν και να αξιοποιήσουν τα διαθέσιμα θεσμικά και χρηματοδοτικά εργαλεία προκειμένου να εξαλειφθούν οι άθλιες συνθήκες διαβίωσης μερίδας συμπολιτών μας Ρομά προς όφελος ολόκληρων των τοπικών κοινωνιών».

 

Αναζητώντας περισσότερες πληροφορίες για τον καταυλισμό των Ρομά στα Εξαμίλια πέσαμε πάνω σε ένα άρθρο που δημοσίευσε το tvxs.gr το 2011.

 

«Τραγική η κατάσταση» διαβίωσης των Ρομά στα Εξαμίλια Κορινθίας

 

Την τραγική κατάσταση που βιώνουν οι 160 περίπου οικογένειες που διαμένουν στον καταυλισμό Ρομά στα Εξαμίλια Κορινθίας, καταγγέλλουν σε ανακοίνωσή τους οι Οικολόγοι Πράσινοι, κατά τη διάρκεια επίσκεψής τους στην περιοχή.

 

Στην αντιπροσωπεία των Οικολόγων Πράσινων, που επισκέφτηκε τον καταυλισμό συμμετείχαν ο Λάμπρος Μπούκλης περιφερειακός σύμβουλος και επικεφαλής της «Οικολογικής Συμπολιτείας του Μοριά», ο Βαγγέλης Σπινθάκης από την Περιφερειακή Οργάνωση Πελοποννήσου των Οικολόγων Πράσινων, ο Νίκος Μυλωνάς και ο Διονύσης Γιακουμέλος από τη Θεματική Ομάδα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και ο Νίκος Σαραντάκης από τη Θεματική Ομάδας Υγείας.

 

Όπως τονίζουν οι Οικολόγοι, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης:

 

· Είδαμε έναν ολόκληρο καταυλισμό 800 ατόμων να επιβιώνει σε παράγκες κατασκευασμένες από σκουπίδια, χωρίς αποχέτευση, χωρίς πρόσβαση σε καθαρό νερό και χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.

 

· Είδαμε παιδιά – φορείς ηπατίτιδας χωρίς καμιά φροντίδα, χωρίς πρόσβαση σε υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης και με τον εμβολιασμό τους να επαφίεται στις περισσότερες περιπτώσεις σε πρωτοβουλίες ιδιωτών ή Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων.

 

· Είδαμε παιδιά να μην πηγαίνουν στο σχολείο και τα λιγοστά που γράφονται στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση να απουσιάζουν ή να διακόπτουν τα μαθήματα.

 

· Είδαμε τοξικομανείς να περιφέρονται αβοήθητοι, έρμαια στην εξάρτηση και την παραβατικότητα.

 

· Είδαμε νέους ανθρώπους να ζουν αποκλεισμένοι από την αγορά εργασίας και τις δομές επιμόρφωσης.

 

· Είδαμε ανθρώπους να βιώνουν την καθημερινή εγκατάλειψη από την οργανωμένη πολιτεία, είδαμε να παραβιάζεται κάθε έννοια δικαιωμάτων και ανθρωπιάς.

 

«Είδαμε όμως και μια άλλη εικόνα. Είδαμε νέους Ρομά που επιθυμούν να αλλάξει αυτή η κατάσταση και είναι πρόθυμοι να συμβάλλουν προς αυτή την κατεύθυνση. Επισκεφθήκαμε την οργάνωση «Κιβωτός των Παιδιών» η οποία τα τελευταία χρόνια προσφέρει πολύτιμες κοινωνικές υπηρεσίες στον καταυλισμό συναντώντας συχνά την αδιαφορία και την έλλειψη συνεργασίας των αρμόδιων υπηρεσιών. Είχαμε τη χαρά να συναντήσουμε την κα Μαρία Λάρσεν, εκπρόσωπο της οργάνωσης, και να συζητήσουμε μαζί της για πιθανές παρεμβάσεις που θα μπορούσαν να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής στον καταυλισμό», συνεχίζουν.

 

πηγή: sfedona.gr