Την επιστροφή των κλεμμένων γλυπτών του Παρθενώνα ζήτησε ο Πρoκόπης Παυλόπουλος

Την επιστροφή των κλεμμένων από τον Έλγιν γλυπτών του Παρθενώνα ζήτησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος κατά την ομιλία του στο Πανεπιστήμιο Τσίνγκουα της Κίνας και στην έδρα Κλασικών και Νεοελληνικών Σπουδών, η οποία φέρει το όνομα της αείμνηστης Μαριλένας Λασκαρίδη και στηρίζεται στην ευγενική χορηγία του «Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη». 

 

«Εμείς, οι Έλληνες, είμαστε υπερήφανοι για τον πολιτισμό μας. Ταυτοχρόνως όμως αισθανόμαστε και το βάρος και το χρέος ως προς την υπεράσπισή του αλλά και ως προς την συνέχιση της εκπλήρωσης της αποστολής του. Τούτο οφείλεται στο ότι, επιπλέον, ο ελληνικός πολιτισμός είναι κοιτίδα και λίκνο του ευρωπαϊκού αλλά και του εν γένει δυτικού πολιτισμού, μ' έμβλημα τον Παρθενώνα. Γι' αυτό ζητούμε και την επιστροφή των, κλεμμένων από τον Έλγιν, γλυπτών του από το Βρετανικό Μουσείο. Ως προς την παγκόσμιας πολιτισμικής εμβέλειας μοναδικότητα του Παρθενώνα και των Μνημείων του δεν χρειάζεται να επιχειρηματολογήσει κανείς επί μακρόν. Πρόκειται για αυταπόδεικτη αλήθεια, η οποία εδράζεται σε ακλόνητα τεκμήρια» διευκρίνισε ο κ. Παυλόπουλος.

 

Μάλιστα, επικαλέστηκε αποσπάσματα από την ομιλία του Αντρέ Μαλρώ, τον Μάη του 1959, όταν εκπροσώπησε τη γαλλική κυβέρνηση κατά την πρώτη φωταγώγηση της Ακρόπολης, στα οποία αναφερόμενος στην παγκόσμια πολιτισμική εμβέλεια του Παρθενώνα είχε τονίσει: «Δεν θα πάψουμε ποτέ να το διακηρύσσουμε: Ό,τι σημαίνει για μας η τόσο συγκεχυμένη λέξη παιδεία -το σύνολο των έργων της τέχνης και του πνεύματος- η Ελλάδα το μετέτρεψε, προς δόξαν της, σε μείζον μέσον διαπαιδαγώγησης του ανθρώπου. Είναι ο πρώτος πολιτισμός χωρίς ιερό βιβλίο, όπου η λέξη ευφυΐα σήμαινε να θέτεις ερωτήματα. Ερωτήματα που έμελλε να γεννήσουν την κατάκτηση του κόσμου από το πνεύμα, της μοίρας από την τραγωδία, του θείου από την τέχνη και τον άνθρωπο». 

 

Στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής του στην Κίνα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, κατά την ομιλία του στο φόρουμ για τον Διάλογο των Ασιατικών Πολιτισμών,εξήρε την πρωτοβουλία του Προέδρου της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, για τη διοργάνωση αυτού του φόρουμ, σημειώνοντας ότι συνιστά πραγματική προσφορά στην εμπέδωση της παγκόσμιας ειρήνης και τόνισε ότι ο σεβασμός της διαφορετικότητας ισοδυναμεί με τον σεβασμό της δημοκρατίας και του πολιτισμού. 

 

«Κάθε πραγματικός πολιτισμός έχει, οιονεί εκ φύσεως, στο επίκεντρό του τον άνθρωπο. Ως εκ τούτου, στην αφετηρία του βρίσκεται, ιδίως, ο δίχως εκπτώσεις και συμβιβασμούς σεβασμός της διαφορετικότητας του ανθρώπου. Και τούτο, διότι ως ύψιστο δείγμα στοιχειώδους ανθρωπισμού, ο σεβασμός της διαφορετικότητας ισοδυναμεί με τον σεβασμό της δημοκρατίας και του πολιτισμού. Υπό τα δεδομένα αυτά, σε θεσμικό και αξιακό γενικότερα επίπεδο, ο σεβασμός της διαφορετικότητας του ανθρώπου καθίσταται θεμελιώδες πρόταγμα δημοκρατίας και πολιτισμού», τόνισε.

 

Παράλληλα, τόνισε ότι «μια τέτοια θεώρηση του πολιτισμού αποδεικνύει, πρωτίστως εδώ στην Κίνα με την πανάρχαια και ανεκτίμητη πολιτιστική της κληρονομιά, ότι είναι ακριβώς αυτός το Διάλογος των Πολιτισμών που δίνει ηχηρή απάντηση στους ανιστόρητους εκείνους, οι οποίοι ισχυρίζονται ότι υπάρχει σήμερα, δήθεν, «σύγκρουση» μεταξύ πολιτισμών. Ισχυρισμός, ο οποίος οδήγησε ως και σε καταστροφικές επιλογές εξωτερικής πολιτικής από πλευράς πολιτικών της Δύσης και της Ευρώπης».

 

Όπως υποστήριξε «στους ταραγμένους καιρούς που ζούμε δεν υπάρχει σύγκρουση πολιτισμών, αφού κανένας πραγματικός πολιτισμός δεν μπορεί, από την φύση του, να συγκρούεται με άλλους, εξίσου πραγματικούς, πολιτισμούς. Η αλήθεια είναι, λοιπόν, ότι πολλές φορές, δυστυχώς -όπως συμβαίνει και στην εποχή μας- υπάρχει έλλειψη επικοινωνίας και αλληλοκατανόησης μεταξύ πολιτισμών, γεγονός που δυσκολεύει επικίνδυνα την ειρηνική συνύπαρξη των λαών. Απέναντι σε αυτή την έλλειψη επικοινωνίας και αλληλοκατανόησης αντιστέκονται, με γενναιότητα και αποφασιστικότητα, οι χώρες μας και οι λαοί μας, με «ασπίδα» και «δόρυ» τον ειλικρινή και ουσιαστικό διάλογο των πολιτισμών μας».

 

Ο κ. Παυλόπουλος εξέφρασε, επίσης, τη συγκίνησή του για το γεγονός ότι βρίσκεται στη χώρα ενός πανάρχαιου πολιτισμού, ο οποίος κατέχει περίοπτη θέση στο πάνθεο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, ενώ αναφερόμενος στον ελληνικό πολιτισμό, υπογράμμισε: «Αφενός κατέχει τη δική του, καθ' όλα περίοπτη, θέση στο πάνθεο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, κατ' εξοχήν ως κοιτίδα και λίκνο του ευρωπαϊκού και του εν γένει δυτικού πολιτισμού, με αναντικατάστατο σημείο αναφοράς τον Παρθενώνα. Και, αφετέρου, ως πολιτισμός, ο οποίος επειδή γεννήθηκε από τη δημιουργική πορεία του ελεύθερου πνεύματος, εκείνου που άνοιξε τους δρόμους της επιστήμης και της σοφίας, μπορεί, με κύριο μέσο την, αδιάλειπτης συνέχειας ανά τους αιώνες, ελληνική γλώσσα, να διαλέγεται, αρμονικά και παραγωγικά, με όλους τους άλλους πολιτισμούς, δίχως κανένα αίσθημα υπεροχής, αλλά με την περίσκεψη που επιβάλλει η συναίσθηση της δικής του μοναδικότητας».

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ