Τον Μάιο κρίνεται η τύχη του ΕΝΦΙΑ

Πάγο στα σχέδια της κυβέρνησης για αλλαγές στον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ μετά την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών βάζουν, σύμφωνα με πληροφορίες, οι δανειστές στέλνοντας το μήνυμα να μην πειραχθεί ούτε το αφορολόγητο αλλά ούτε και οι συντελεστές του συμπληρωματικού φόρου τον οποίο πληρώνουν σήμερα πάνω από 500.000 ιδιοκτήτες ακινήτων.

 

«Με τον ΕΝΦΙΑ δεν μπορείς να κάνεις κοινωνική πολιτική» σημείωνε προ ημερών ευρωπαίος αξιωματούχος, κόβοντας κυριολεκτικά την όρεξη της κυβέρνησης η οποία σκεφτόταν να κάνει παιχνίδι με τον συμπληρωματικό φόρο των ακινήτων για να γλιτώσουν από τα φουσκωμένα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ οι μικροϊδιοκτήτες.

 

Ετσι, τώρα όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά. Από να μην υπάρξει καμία αλλαγή στον  φετινό ΕΝΦΙΑ και να υπολογιστεί με βάση τις ισχύουσες αντικειμενικές αξίες έως να γίνουν «χειρουργικές» αυξομειώσεις στις αντικειμενικές αξίες οι οποίες δεν θα φέρνουν μεγάλες επιβαρύνσεις αλλά ούτε και ελαφρύνσεις στο φόρο.

 

Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, θέλοντας να αποφύγει τις κοινωνικές αντιδράσεις και το πολιτικό κόστος από την αύξηση των αντικειμενικών αξιών, σχεδίαζε να μαγειρέψει τους συντελεστές της κλίμακας του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ, να ψαλιδίζει αν χρειαζόταν και το αφορολόγητο όριο και παράλληλα να μειώσει τους συντελεστές των πρώτων φορολογικών κλιμακίων του κύριου φόρου που αφορούν τις χαμηλές τιμές ζώνης των 500 έως 1.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Με τον τρόπο αυτό, δεν θα απειλούνταν ο εισπρακτικός στόχος των 2,65 δισ. ευρώ αφού οι έχοντες μεσαία και μεγάλη ακίνητη περιουσία θα πλήρωναν μεγαλύτερα ποσά φόρου και οι μικροϊδιοκτήτες θα συνέχιζαν να πληρώνουν πάνω κάτω τον ίδιο ΕΝΦΙΑ, παρά την αύξηση των αντικειμενικών αξιών.

 

ΠΗΓΗ ΤΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ