Τραπέζα της Ελλάδος: Αυξήθηκαν τα κόκκινα δάνεια στις εισπρακτικές. Ξεσηκωμός για τη Λάρκο!

Αυξήθηκε το πρώτο τρίμηνο του έτους ο όγκος των κόκκινων δανείων που έχουν περάσει στις εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων.

 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος το Α’ τρίμηνο του 2004 η ονομαστική αξία των δανείων του ιδιωτικού τομέα του εσωτερικού, τα οποία διαχειρίζονται οι εγχώριες ΕΔΑΔΠ και έχουν μεταβιβαστεί σε εξειδικευμένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα του εξωτερικού, αυξήθηκε κατά 579 εκατ. ευρώ στα 70,045 δισ. Ευρώ.

 

Πιο αναλυτικά, η ονομαστική αξία των υπό διαχείριση επιχειρηματικών δανείων αυξήθηκε σε 22.903 δισ. ευρώ στο τέλος του Α’ τριμήνου του 2024, από 22,848 δισ . ευρώ στο τέλος του προηγούμενου τριμήνου.

 

Πιο συγκεκριμένα, η ονομαστική αξία των δανείων προς τις μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις (ΜΧΕ) αυξήθηκε κατά 55 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκε σε 22,865 δισ. ευρώ στο τέλος του A’ τριμήνου του 2024. Από τα υπό διαχείριση δάνεια προς τις ΜΧΕ, ποσό 11,500 δισ. ευρώ αφορά δάνεια προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ).

 

 Τραπέζα της Ελλάδος:Αυξήθηκαν τα κόκκινα δάνεια στις εισπρακτικές το α’ τρίμηνο

 

Η ονομαστική αξία των υπό διαχείριση δανείων προς λοιπά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα παρέμεινε αμετάβλητη στα 38 εκατ. ευρώ στο τέλος του A’ τριμήνου του 2024 σε σχέση με το τέλος του προηγούμενου τριμήνου.

 

Η ονομαστική αξία των υπό διαχείριση δανείων προς ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και ατομικές επιχειρήσεις αυξήθηκε κατά 145 εκατ. ευρώ έναντι του προηγούμενου τριμήνου και διαμορφώθηκε σε 9,196 δισ. ευρώ στο τέλος του A’ τριμήνου του 2024.

 

Δάνεια προς ιδιώτες και ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα

 

Η ονομαστική αξία των υπό διαχείριση δανείων προς ιδιώτες και ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα αυξήθηκε κατά 380 εκατ. ευρώ έναντι του προηγούμενου τριμήνου και διαμορφώθηκε σε 37,946 δισ. ευρώ στο τέλος του A’ τριμήνου του 2024.

 

Αναλυτικότερα, τα υπό διαχείριση καταναλωτικά δάνεια παρουσίασαν αύξηση κατά 35 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκαν σε 15,666 δισ. ευρώ. Τα υπό διαχείριση στεγαστικά δάνεια παρουσίασαν αύξηση κατά 346 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκαν σε 21,992 δισ.

 

Ξεσηκωμός για τη Λάρκο! Μαζική συγκέντρωση αλληλεγγύης στα δικαστήρια της Ευελπίδων. Νέα συγκέντρωση στο Υπ. Οικονομικών

 

image

 

Μαζική συγκέντρωση αλληλεγγύης στους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ πραγματοποιείται αυτή την ώρα στα δικαστήρια της Ευελπίδων, καθώς έχει προγραμματιστεί η εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων που έχουν καταθέσει οι εργαζόμενοι.

 

Μαζική συγκέντρωση αλληλεγγύης στους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ πραγματοποιείται αυτή την ώρα στα δικαστήρια της Ευελπίδων, καθώς έχει προγραμματιστεί η εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων που έχουν καταθέσει οι εργαζόμενοι.

 

Στο πλευρό τους βρίσκονται μαζικά σωματεία, συνδικαλιστές και εργαζόμενοι από κλάδους και χώρους δουλειάς, καθώς και αντιπροσωπεία της ΟΓΕ

 

Μιλώντας στους συγκεντρωμένους ο Παναγιώτης Πολίτης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΛΑΡΚΟ Λάρυμνας κατήγγειλε την μεθόδευση της κυβέρνησης να φέρει τροπολογία στην Βουλή που ουσιαστικός σκοπός της είναι να διευκολύνει την απόλυση των εργαζομένων, να τους πετάξει στον δρόμο. 

 

 

Η κυβέρνηση πριν καν εκδικαστούν τα ασφαλιστικά μέτρα των εργατών της ΛΑΡΚΟ επιχειρεί να ολοκληρώσει με τροπολογία το έγκλημα! 

 

Συγκεκριμένα, ο ίδιος ο κυβερνητικός νόμος για την πώληση της μεταλλουργίας προβλέπει τη συνέχιση της λειτουργίας της μέχρι την μεταβίβασή της στον νέο ιδιοκτήτη.

 

Η κυβερνητική τροπολογία αλλάζει αυτή τη δέσμευση και αναφέρει ότι σε περίπτωση περιορισμού ή διακοπής της λειτουργίας της επιχείρησης ο ειδικός διαχειριστής έχει τη δυνατότητα να αναθέτει σε ειδικό προσωπικό τη συντήρηση και φύλαξη των εγκαταστάσεων για λόγους ασφαλείας και του λιμένα της Λάρυμνας για την πρόληψη περιβαλλοντικής ζημίας χρησιμοποιώντας μέρος των κρατικών ενισχύσεων που προορίζονταν για την εξόφληση οφειλών σε ενεργειακούς παρόχους, δηλαδή στη ΔΕΗ.

 

Η βασική ωστόσο αλλαγή είναι ότι ο ειδικός διαχειριστής μπορεί να παραδώσει την επιχείρηση στον νέο ιδιοκτήτη σε κατάσταση παύσης λειτουργίας. Είναι προφανές ότι η τροπολογία λειτουργεί εκβιαστικά προς τους εργαζόμενους, αλλά εμμέσως και προς το δικαστήριο που εκδικάζει αυτή την ώρα τα ασφαλιστικά μέτρα, προκειμένου να δημιουργήσει τετελεσμένα με τις απολύσεις 

 

Ο Π. Πολίτης υπογράμμισε πως η διαμάχη είναι ανάμεσα σε εμάς τους εργαζόμενους που θέλουμε να παραμείνουμε στην δουλειά και να ταΐσουμε τα παιδιά μας και σε όλους αυτούς που θέλουν να μας διώξουν.

 

Τέλος κάλεσε σε συγκέντρωση στις 13.00 στο υπουργείο Οικονομικών.

 

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ